23 / 11 / 2024

Kurak alanlar için peyzaj oluşturulacak!

Kurak alanlar için peyzaj oluşturulacak!

Senegal'de yarın başlayacak Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan Afrika'da kuraklıkla mücadele çalıştayda ''Kurak Alanlarda Küresel Değişimlere Dayanıklı Peyzajların Oluşturulması Rehberi'' taslağına son şekli verilecek




Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca Senegal'in başkenti Dakar'da düzenlenecek ''Kurak Alanlarda Küresel Değişimlere Dayanıklı Peyzajların (Orman Ekosistemleri) Oluşturulması Rehberi İkinci Uluslararası Çalıştayı''nda, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile hazırlanan rehbere son şekli verilecek. 

     Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, dünyada kuraklık sorunu yaşanan bütün bölgeler için model oluşturacak kuraklıkla mücadele rehberi taslağı Konya'da Mayıs 2012'de yapılan çalıştay sonucunda ortaya çıktı ve Eylül 2012'de Roma'da düzenlenen toplantıda FAO üyesi ülkelerle paylaşıldı. 

     Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın, TİKA işbirliğiyle düzenlediği, başkent Dakar'da yarın başlayacak ''Kurak Alanlarda Küresel Değişimlere Dayanıklı Peyzajların (Orman Ekosistemleri) Oluşturulması Rehberi İkinci Uluslararası Çalıştayı''nda rehbere son şekli verilecek. 

     Dört gün sürecek çalıştaya, FAO üyesi ülkelerin ilgili kurumlarının yanı sıra uluslararası alanda çalışan sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri de katılacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Afrika'da gerçekleştireceği ilk çalıştay olma özelliğini taşıyan etkinlikte, Türkiye'nin kurak alan tecrübeleri de anlatılacak. 

     Çalıştayda masaya yatırılacak ''Kurak Alanlarda Küresel Değişimlere Dayanıklı Peyzajların (Orman Ekosistemleri) Oluşturulması Rehberi'', kurak alanlardaki restorasyon ve ağaçlandırma projelerini sentezleyerek, sosyo-ekonomik bakımdan zor şartlarda yaşayan yerel halkların refahını sağlayacak yol haritası sunacak. 

     Kurak alanlarda çevresel ve sosyo-ekonomik sorunlara işaret eden rehber, kurak alanlardaki ekosistemlerin restorasyonuna yatırım yapılması gereğine dikkat çekecek. Kurulacak sistemleri ve teknikleri belirleyen rehber, çiftçiler tarafından gerçekleştirilecek çalışmaları da içeriyor. Kurak alanların restorasyonuna yapılacak yatırım için ulusal ve uluslararası çapta kullanılabilecek kredi kaynaklarına da yer verilen rehberde, karbon depolama gibi yeni küresel yatırım alanları için yol gösteriliyor. 

     

     -''Büyük Yeşil Duvar'' projesine entegrasyon- 

     

     Senegal'deki çalıştayda son şekli verilecek rehberin, Afrika Birliği Büyük Yeşil Duvar projesine entegre edilmesi de hedefleniyor. Afrika'yı batıdan doğuya 7 bin kilometre boyunca geçecek duvar, kuraklığa dayalı ağaç türlerinden oluşan bir yeşil kuşak olacak. 

     15 kilometre genişliğinde olacak bitki barajı, Çad, Burkina Faso, Nijer, Senegal, Nijerya, Sudan, Mali, Etiyopya, Moritanya, Eritre ve Cibuti'yi kapsayacak. Yeşil duvarın toprak erozyonunu ve rüzgar hızını yavaşlatması, yağmur suyunun yer altına akmasını sağlayarak Sahra Çölü'nün genişlemesini engellemesi hedefleniyor. 

     Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yürüttüğü ağaçlandırma çalışmaları, küresel rehbere önemli örnek olmasının yanı sıra Afrika kıtasının en büyük çevre projesi için de teknik destek sağlayacak. 

AA


Geri Dön