28 / 04 / 2024

Mütekabiliyet yasasıyla konut almak için kuyruk oluşmadı!

 Mütekabiliyet yasasıyla konut almak için kuyruk oluşmadı!

Mütekabiliyet yasası çıktı ama yabancılar da konut almak için kuyruk oluşturmadı!



Konut sektörünün temsilcilerinde “Acaba beklenen olmayacak mı, istenilen satışlar olmayacak mı” şeklinde kaygılar olduğunu görüyorum. Ve hemen söylüyorum beklenen olacak... İstenilen satışlar gelecek... Ama satış için gerekli şartlar oluşursa… 


Mütekabiliyet yasası sonrasında satışların olması için ne yapmak gerek? Yasa çıktı ama oturma izni problemi çözülmedi. Araplar konutu alıp kendi ülkelerine götürmeyecekler. Madem yasa çıkıyor yasaya uygun olarak oturma izinlerinin de düzenlenmesi gerekir… Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konuda çalışma yapıldığını söylüyor ama henüz bir sonuç yok… Bu konuda uygun bir çözüm bulunmazsa kimse yüksek sayıda bir satış beklemesin…


İspanya yasa çıkarttı ve 2 milyona yakın konut sattı. Yabancılardan ciddi bir gelir elde etti. Ama bunun için iyi bir pazarlama, reklam ve tanıtım kampanyası yürüttü. İspanya’daki konutları, Avrupa ve Amerika kıtasındaki satış acentaları yaptı… Yabancı konut alıcılarına da uygun banka kredileri sağlandı… Türkiye’de ise, yabancı konut alıcılarına henüz kredi veriyorum diyen banka yok. Bu konuda çalışma yapan Arap kökenli bankalar var. Faizsiz kredi çalışmaları var… 


Mütekabiliyet yasası çıktı ama konut projeleri Arapların önüne konmadı... Bir sunum yapılmadı henüz… Araplar projeleri bırakın İstanbul’u bilmiyorlar. Hangi semtten alacaklarını bilmiyorlar… Yasadan haberi olan Araplar şu anda keşif sürecindeler.. Hangi şehir, hangi semt, hangi projeye yatırım yapacaklarını araştırıyorlar…

Türkiye içinde bile bir konut projesi yapıldığı zaman, proje sahipleri aktif bir pazarlama, reklam, tanıtım kampanyası yürütür. TV, gazete ve internet siteleri ile alıcılara ulaşmaya çalışılır. Mütekabiliyet yasası çıktı ama bu yasadan Arapların haberi var mı? Ya da diğer yabancı ülkelerin alıcılarının haberi var mı? İnternet üzerinden değişik ülkelerdeki 3000 Arap vatandaşı ile yaptığım ankette bu yasadan haberi olanların oranının %1 bile olmadığını  gördüm.  Yasa Türkiye’de gazetelerde, konut sektörü arasında biliniyor. Ama emin olun, Eminönü, Taksim, Üsküdar’da vatandaşlar arasında bir anket yapsanız, onların da yeterince haberi olmadığını göreceksiniz. Yasa sadece emlak sektörü haberciliğinde gündemde…


Yasadan Arapların haberi yoksa, bu gazetede çıkan haberler de ne oluyor diyebilirsiniz. Arap dünyası 314 milyon nüfusludur. Araplara konut pazarlamak isteyen aracı şirketlerin, acentaların, turizm şirketlerinin haberdar ettiği Araplar Türkiye’ye gelip projeleri geziyorlar.  Ayrıca, Arap ülkelerindeki devlet yöneticileri ve onlara yakın zengin bazı Arapların yasadan haberi var. Araplar, bitmemiş projelerden konut aldılar ama henüz tapusunu alanlar sayılıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı alım verileri ile sunduğu bilgiler tapuya yansıyan bilgilerdir.

Mütekabiliyet yasası henüz Arap dünyasında tanıtılmadı. Tanıtmak için hazırlanan reklam filmleri devreye girmedi.  Araplara konut satmak isteyenlerin, devletin yapacağı tanıtımı beklemeden bağımsız bir reklam tanıtım kampanyası planlaması gerekir. Makine, Gıda, Ambalaj gibi sektörler, Araplara satış (ihracat) yapıyor. Bir deneyimleri var. Ama konut sektörünün bu alanda henüz bir deneyimi yok. 


Ekonomi Bakanlığı film, eğitim, sağlık turizmi, bilişim gibi sektörlerin önünü açmak için, yabancıya satış için destek veriyor. Konut sektörüne de aynı desteği vermesi gerekir. Konut sektörünün satışları diğer sektörlere benzemez. Limitler yüksektir ve cari açığın kapatılmasına direk etki eder… Bu nedenle acilen konut sektörünün yurtdışı  reklam, tanıtım ve pazarlama giderlerine de destek verilmesi yerinde olur.


Arapların gözü Türkiye’de ama Suriye krizini de yakından izliyorlar. Patriot füzelerinin Türkiye’ye gelmesi tüm dünya televizyonlarında haber olarak duyuruldu. Para sahibi Araplar Suriye krizinin nasıl çözüleceğini de izliyor... 

 Araplara satış için uzun süreli oturma iznin çıkmasından sonra iyi bir pazarlama faaliyetinin olması gerekir. Pazarlama faaliyeti içerisinde de her ülkeye farklı bir reklam tanıtım kampanyası yapılmalıdır.


Türk ihracatçı şirketleri için yaklaşık 10 yıldır Arap ülkelerine yönelik pazar araştırması, bayi ve yeni müşteri bulma konusunda danışmanlık hizmeti veriyorum. Konut projesi sahiplerine de yakında nasıl bir reklam, tanıtım yapacaklarına dair önerilerim olacak.


Saygılarımla,

Abdullah Çiftçi

www.abdullahciftci.com 


Geri Dön