14 / 05 / 2024

Kurbanlık alacaklara müjde! Tarım Bakanlığı resmen duyurdu! Büyük kolaylık sağlanacak!

Kurbanlık alacaklara müjde! Tarım Bakanlığı resmen duyurdu! Büyük kolaylık sağlanacak!

Kurban Bayramı’na sayılır günler kala kurbanlık arayışlarına başlayanlar için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan büyük kolay geldi. Bakanlığın mobil uygulaması 'Tarım Cebimde' aracılığıyla küpe numaralarını girerek kurbanlık hayvanların ırk, cinsiyet, yaş, tür ve aşı bilgilerini sorgulayabiliyor.



KURBANLIK ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Öte yandan, Kurban Bayramı’na az bir süre kala, kurban kesecek vatandaşlar, kurbanlık alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini merak ediyor.

Kurbanlığın, sağlıklı, organları tam ve besili olması hem ibadet bakımından hem de sağlık açısından önem arz ediyor. Bu yüzden, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir ya da iki gözü kör, boynuzlarının biri ya da ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tümü ya da çoğu dökülmüş olan hayvanlardan kurban olmaz (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 6).

Kurbanlık alacaklara müjde! Tarım Bakanlığı resmen duyurdu! Büyük kolaylık sağlanacak!

Fakat, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin yarısından azının bulunmaması, kurban edilmesine engel değildir. (Kâsânî, Bedâi‘, V, 75-76). Ayrıca, kesileceği yere gidemeyecek kadar topal olan hayvanlar da kurban edilemez. Bu kapsamda, hayvanın değerini düşürücü nitelikteki kusurlar kurbana engeldir.

Şâfiî mezhebinde, genel olarak yukarıda belirtilen kusurlardan herhangi birinin olması, bir hayvanın kurban olmasına engel olduğu gibi, uyuz olan hayvanlar ile yem yemesini engelleyecek kadar dişlerinin bir kısmı dökülen hayvanların da kurban edilmesi caiz değildir (Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 399-404).

A101’de Tat pilavlık pirinç 149,90 TL’ye, 12 parça fincan takımı 229,95 TL’ye, ızgara tavası 379,95 TL’ye düştü!

Yapı Kredi bu parayı sadece Worldcard müşterilerinin alacağını duyurdu!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden rekor sayıda personel alımı! Bu kadrolara tam 202 personel alınacak!


Geri Dön