05 / 05 / 2024

Küresel piyasalar haftaya karışık seyirle başladı!

Küresel piyasalar haftaya karışık seyirle başladı!

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın yılın geri kalanında bir faiz artışına daha gidebileceğine ilişkin endişelerin artmasıyla birlikte karışık bir seyir izlerken, yatırımcılar bu hafta açıklanacak yoğun veri gündemine odaklandı.



Geçen hafta, gelişmiş ekonomilerin merkez bankalarının faizleri uzun süre yüksek seviyelerde tutacağı endişesi öne çıkarken, bazı bankaların faiz artışı konusunda sona geldiğine dair öngörüler ise artış gösterdi.

Fed'in, politika faizini beklentiler ışığında değiştirmeyerek 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 bandında sabit bırakmasına karşın Banka, federal fon oranına yönelik tahminini yıl sonu itibariyle yüzde 5,6 olarak korumuş ve bir faiz artışının daha sinyalini vermişti. Analistler, Fed'in projeksiyonu ile faizlerin piyasa beklentilerinden daha uzun süre yüksek düzeylerde kalacağına ilişkin endişelerin artış gösterdiğini belirterek, piyasalardaki duyarlılığın kırılganlığını koruduğunu söyledi.

Dunya.com’daki habere göre bu hafta ülkedeki yoğun veri gündemi ve Fed yetkililerinin gelecek dönem politikalara ilişkin sözle yönlendirmeleri yatırımcıların odağında yer alıyor. Banka'nın Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, enflasyonun istenilen düzeye inmesi için para politikasının bir süre daha kısıtlayıcı düzeyde olması gerektiğinin altını çizdi söyledi. Boston Fed Başkanı Susan Collins de faizlerin daha uzun süre yüksek kalabileceğini söyledi ve “Barınma dışındaki temel hizmetlede enflasyonun önemli bileşenlerinin sürdrülebilir bir iyileşme içinde olduğu söylenemez” dedi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ise gelişmeleri görmek amacıyla faiz oranlarını sabit bıraktıklarını ifade etti.

Küresel piyasalar haftaya karışık seyirle başladı!

BRENT PETROLDE YATAY SEYİR

Söz konusu gelişmelerin ardından dolar endeksi, 105,6 seviyesiyle son 6 ayın zirvesinde kalırken, artan arz endişesiyle yükselişte bulunan Brent petrolün varil fiyatı ise 92,3 dolardan işlem gördü. Analistler, son dönemde yaşanan petrol fiyatlarındaki artışın hedge fonların tercih değiştirmesine neden olduğunu ifade etti. New York borsasında cuma günü S&P 500 endeksi yüzde 0,20, Nasdaq yüzde 0,09 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,31 değer kaybetti.

Avrupa borsaları cuma günü İngiltere hariç negatif bir seyir izledi. Geçen hafta merkez bankalarının faiz kararları açıklandı ve bankaların faizleri uzun süre yüksek düzeylerde bırakacağı vurgusu öne çıktı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin geleceğe dönük politikalara ilişkin sözle yönlendirmeleri yatırımcıların dikkatini çekerken, Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, ECB'nin, faizi bu seviyelerde yeterince uzun süre tutacağını söyledi. İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizinin yüzde 5,25 seviyesinde sabit bırakırken, BoE Başkanı Andrew Bailey, "Faiz oranları, yeterli yükseklikte ve uzun süreli olarak bu düzeyde tutacağız" şeklinde konuştu.

ASYA PİYASALARI DA KARIŞIK

Analistler, Çin hükümetinin ekonomiyi desteklemek için atacağı adımların takip edileceğini belirtti. Japonya'da bu hafta açıklanacak olan Tokyo bölgesine ilişkin enflasyon verileri de merakla bekleniyor. Analistler, enflasyon verilerinin tüketici eğilimleri için önemli bir gösterge olduğu görüşünde.

Cuma günü Japonya Merkez Bankası (BoJ) politika faizini değiştirmedi ve yüzde eksi 0,1'de sabit tuttu. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8 artarken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,2, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,2 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 değer kaybetti.

 

 

 


Geri Dön