Küresel piyasalarda bu hafta yatırımcının odağında neler olacak? Hemen bakın!
Fed'in 2023 sonuna kadar faiz artırmayacağı şeklindeki tahminlerin öne çıkmasından sonra hizmet sektörü ile ilgili verilerin beklentilerden iyi gelmesiyle Bankanın sıkılaştırıcı para politikasına devam edebileceğine dair beklentiler güç kazandı.
Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şahin adımlarının sonuna gelinmediğine yönelik artan endişelerle negatif bir seyir izlenirken, gelecek hafta ABD'de açıklanacak olan enflasyon verileri ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı yatırımcıların ilgi odağında olacak.
Ekonomim.com’un haberine göre temmuz toplantısında 25 baz puanlık artışla politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığına yükselterek, son 22 senenin zirvesini gören Fed'in, yılın geri kalanında atacağı adımlara ilişkin artan belirsizlikler varlık fiyatlarını etkilemeyi sürdürüyor.
Analistler, ABD'de açıklanacak olan enflasyon verilerinin, bankanın gelecek süreçte nasıl bir yol izleyeceğine dair yatırımcılara ışık tutacağını belirtiyor. Bir süredir Fed'in 2023 sonuna kadar faiz artırmayacağına yönelik tahminlerin belirginleşmesiyle hizmet sektörüne ilişkin açıklanan verilerin beklentilerden iyi gelmesi, bankanın sıkılaştırıcı para politikasına devam edebileceğin beklentilerini güçlendirdi.
Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in eylül toplantısında politika faizini sabit bırakacağının kesin görüldüğünü belirten analistler, kasım toplantısında ise bankanın 25 baz puan faiz artırma ihtimalinin yüzde 44'e çıktığına işaret etti.
New York Fed Başkanı John Williams, gelecek yıl işsizlik oranının yüzde 4'ün üzerine yükselmesini beklediğini kaydederken, Chicago Fed Başkanı Austan Golsbee, "Tartışmalarımızın, faiz oranlarının ne kadar yükselmesi ile ilgili olmayacağı döneme giriyoruz" ifadesini kullandı.
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller ise faiz artışlarında sona gelinip gelinmediğini söylemek için daha fazla veriye ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Öte yandan ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi haftayı yaklaşık 7 baz puan artışla 4,26'dan tamamladı. Artan tahvil getirileri ve doların değer kazanmaya devamı ile altının ons fiyatı ise yüzde 1,1 düşüşle haftayı 1.919,2 dolardan kapattı.
ABD PİYASALARINDA NELER YAŞANDI?
ABD'de pay piyasaları, Fed'in faiz artırımlarına devam edeceği endişesiyle negatif bir seyir izlerken, açıklanacak olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yatırımcıların odağında bulunuyor.
ABD'de açıklanan verilere göre, Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satın alma Yöneticileri Endeksi (PMI) 54,5 ile beklentileri aştı ve hizmet sektöründe üst üste 8. ayda büyümeye işaret etti.
İlk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 216 bine geriledi ve piyasa tahminlerinin altında gerçekleşti. ABD'de mortgage (konut kredisi) başvuruları ise geçen hafta Aralık 1996'dan bu yana kaydedilen en düşük seviyeye düştü.
Çin hükümetinin kamu çalışanlarının iPhone kullanmalarını yasaklamasından sonra Nasdaq endeksinde işlem gören Apple'ın hisse fiyatı, haftayı yüzde 6 düşüşle tamamladı. Şirketin piyasa değeri 200 milyar dolar kaybetti. Apple, Çin'de akıllı telefon satışlarında yüzde 22 ile en büyük paya sahip bulunuyor.
New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 1,24, Dow Jones endeksi yüzde 0,75 ve Nasdaq endeksi de yüzde 1,93 azalışla haftayı geride bıraktı.
11 Eylül ile başlayan haftanın veri takviminde, çarşamba enflasyon, perşembe perakende satışlar, haftalık işsizlik başvuruları ve ÜFE, cuma New York Fed imalat endeksi, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı Michigan Tüketici Güven Endeksi verileri açıklanacak.