01 / 05 / 2024

Küresel piyasalarda FED ve kara harekatı endişesi hakim!

Küresel piyasalarda FED ve kara harekatı endişesi hakim!

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) çarşamba günkü para politikası kararları öncesinde küresel piyasalar haftaya karışık bir seyirle başlarken, İsrail'in Hamas ile çatışmalarda ikinci aşamaya geçildiğini açıklaması büyük endişe yarattı.



Küresel piyasalar yeni bir haftaya daha start verirken, hareketli bir seyir gözlemleniyor. Özellikle İsrail tarafından yapılan savaşta ikinci aşamaya geçildiği şeklindeki açıklama, savaşın daha da genişleyeceği endişelerinin artırdı. Bu gelişmenin yanı sıra ABD Merkez Bankası’nın (Fed) çarşamba günü açıklayacağı faiz kararı da piyasalardaki tedirginliği tetikliyor.

Cuma günü, New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 1,12 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,48 düşerken, Nasdaq endeksi yüzde 0,38 oranında arttı. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya yükselişle start verdi.

Hafta sonu yaklaşık yüzde 3 yükselen Brent petrolün varili 90 doların altına düştü. ABD ham petrolünün varil fiyatı da 84 dolara kadar indi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi 3 baz puandan fazla yükselirken, altının onsu gerilese de 2 bin doların üzerinde kaldı.

Küresel piyasalarda FED ve kara harekatı endişesi hakim!

BoE KARARLARI YATIRIMCININ ODAĞINDA

Bloomberght.com’un haberine göre Avrupa borsalarında cuma günü satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, perşembe günü açıklanacak İngiltere Merkez Bankasının (BoE) para politikası kararları yatırımcıların odak noktası oldu.

Para piyasalarındaki fiyatlamalar bankanın politika faizini sabit bırakacağı şeklinde. Politika metni ve BoE Başkanı Andrew Bailey'nin açıklamalarının varlık fiyatları üzerinde etkili olması bekleniyor.

Cuma günü, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,30, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,36, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,86 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,80 düşüş yaşadı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, haftaya düşüşle start verdi.

JAPONYA’DA YÜZDE 1,1 DÜŞÜŞ

Asya pay piyasaları haftanın açılışını karışık bir seyirle yaparken, Çin'de Evergrande'nin borç yapılandırmasına ilişkin duruşmanın aralık ayına ertelenmesiyle şirketin zaman kazandığı yönündeki düşünce piyasaları olumlu etkiliyor.

Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) yarınki para politikası kararları piyasaların odak noktası oldu. Analistler, Japon basınında BoJ'un getiri eğrisi aralığında değişikliğe gidebileceği yönündeki haber akışının toplantının önemini daha da artırdığını belirtti.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,4 düşerken, Güney Kore'de Kospi endeksi ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 artış gösterdi.


 

 


 


 


 


 


Geri Dön