17 / 05 / 2024

Küresel piyasalarda ‘resesyon’ endişesi dalga dalga yayılıyor! Hızlı yükselen petrol ve bakır çok sert düştü!

Küresel piyasalarda ‘resesyon’ endişesi dalga dalga yayılıyor! Hızlı yükselen petrol ve bakır çok sert düştü!

Küresel piyasalarda resesyon beklentisi endişeye dönüştü. Dünya borsaları bu nedenle satış ağırlıklık bir seyir izlerken, yurt içindeki piyasalar ise bugün Merkez Bankası’nın faiz kararını, yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası’nın açıklamaları nefesler tutularak bekleniyor.



Diğer taraftan ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 3,56'dan gerileyerek yüzde 3,32 ile 4 ayın en düşük seviyesine geriledi ve ABD'nin endeks vadeli kontratları yeni güne de düşüşle başladı.

 Küresel piyasalarda ‘resesyon’ endişesi dalga dalga yayılıyor! Hızlı yükselen petrol ve bakır çok sert düştü!

AVRUPA ENFLASYONUNDAN KÖTÜ HABER!

Avrupa tarafında ise enflasyondan gelen çift haneli rakamlar moralleri bozdu. İngiltere'de dün açıklanan TÜFE aralıkta yıllık yüzde 10,5 artarak yavaşlamasını sürdürse de çift hanede kaldı. Bu veri Euro Bölgesi'nde aylık yüzde 0,4 azalırken, yıllık yüzde 9,2 arttı. Avrupa’da resesyon beklentilerinin arttığı son dönemde, ECB Başkanı Christine Lagarde'ın bugün Davos'ta "Avrupa'nın Yeni Büyümesini Bulmak" başlıklı panelde yapacağı konuşmanın önemi arttı.

İşte bu gelişmerle birlikte Avrupa borsalarında ise dün karışık bir seyir izlenirken, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,03 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,26 geriledi,

Avrupa’nın bir diğer önemli ülkesi Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,09 yükselirken Euro/dolar paritesi 1,0890 ile 21 Nisan 2021'den bu yana en yüksek seviyeyi test etmesinden sonra 1,08'in hemen altında dengelendi.

Avrupa'da tahvil faizlerinde düşüşün de hızlandığı görülürken, endeks vadeli kontratlar yeni güne satıcılı başladı.

Asya borsalarında ise, Japonya’da dış ticaret açığı geçtiğimiz yıl 155,2 milyar dolar ile rekor seviyede gerçekleşti. Verilerin ardından kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,5 ve Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,3 geriledi, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,3 yükseldi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön