Kurgusal evrende arsa kapma yarışı: Metaverse kumar mı?
Yapılan araştırmalar, insanlar ve şirketlerin internetin sanal gerçeklik versiyonu metaverse'de (kurgusal evren) yer edinmek amacıyla yarışırken, son bir senede yaklaşık 2 milyar dolar harcandığını gösteriyor. Peki Metaverse yatırımları mantıklı mı?
Yapılan araştırmalar, insanlar ve şirketlerin internetin sanal gerçeklik versiyonu metaverse'de (kurgusal evren) yer edinmek amacıyla yarışırken, son bir senede yaklaşık 2 milyar dolar harcandığını gösteriyor.
Ancak metaverse'ün insanların yaşayabileceği, çalışabileceği ve oynayabileceği üç boyutlu çevrimiçi tek bir alan şeklinde ortaya çıkmasına daha yıllar var. Böyle bir durumda bu dünyadan alan kapmaya yatırım yapmak bir kumar mı?
'Çalışmalarımı sergiliyorum'
Mohawk stili devasa koyu kırmızı saçları ve mütemadiyen içtiği sigarasıyla, sanatçı Angie Thompson'ın avatarı tipik bir Moğol'a benzemiyor. Fakat o, yeni sanal dünya üzerinde hak iddia eden, genişleyen insan ırkının bir üyesi.
Yaptığı açıklamada ilk metaverse paketini 2020 yılının Temmuz ayında satın aldığını ve yaklaşık 1.500 sterlin ödediğini söylerken, "Bunu kendi çalışmamı sergilemek ve aynı zamanda sanat eserlerimi ve diğer insanların sanat eserlerini tanıtacak metaverse etkinliklerini yürütmek için aldım" diye konuşuyor.
Brighton'dan Angie, Voxels dünyasında bulunan arazisinde kripto para biriminde satılan garip ve güzel dijital sanat eserleriyle dolu iki galeri ihayata geçirdi.
Angie'nin arsaları küçük bir aile konutunun büyüklüğü kadar (eğer onları avatarının boyutuyla karşılaştırırsanız). En uzunu üç katlı ve zebra geçişleri olan bir çatı terasına ve eğlence olsun diye sürekli ileri geri giden pembe bir taksiye de sahip.
Ama havadan bu dünyanın büyüklüğü hakkında daha iyi bir fikir edinebilirsiniz.
Angie, "F tuşuna basılı tutarsanız mahalleme göz atmak için havaya kalkabilirsiniz" şeklinde açıklıyor. Galerisinin üzerinde, ufka kadar uzanan birebir aynı binlerce kutuyu da görebilirsiniz.
Voxels, kendilerini metaverse şeklinde tanımlayan düzinelerce sanal dünyadan biri. Kafa karıştırıcı, çünkü insanlar genellikle 'metaverse' ile ilgili olarak sanki tek bir tane varmış gibi konuşuyorlar. Fakat tek bir platform hakim olmaya başlayana ya da bu farklı dünyalar bir araya gelene kadar şirketler kendi versiyonlarında arazi ve deneyim satıyorlar.
Metaverse analiz şirketi Dapp Radar'daki araştırmacılar, sadece geçen sene sanal arazi satın alabilmek için 1,93 milyar dolar değerinde kripto paranın harcandığını ve bu paranın 22 milyon dolarının Voxels'teki yaklaşık olarak 3.000 parsel araziye yatırıldığını dile getiriyor.