14 / 05 / 2024

Kurgusal evrende arsa kapma yarışı: Metaverse kumar mı?

Kurgusal evrende arsa kapma yarışı: Metaverse kumar mı?

Yapılan araştırmalar, insanlar ve şirketlerin internetin sanal gerçeklik versiyonu metaverse'de (kurgusal evren) yer edinmek amacıyla yarışırken, son bir senede yaklaşık 2 milyar dolar harcandığını gösteriyor. Peki Metaverse yatırımları mantıklı mı?



Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, söz konusu bu oyun şirketleri arazi satmıyorlar ve herhangi bir blok zinciri teknolojisi kullanılmadan çalıştırılıyorlar. Fakat bilim kurgu yazarlarının gerçek bir metaverse için ihtiyaç duyulacağını belirttiği bazı temel bileşenlere çoktan sahipler:

-oynama imkanı
-kendi para birimleri
-platformda para kazanma fırsatı
-gelişen topluluklar

Gucci Town, lansmanından bu yana geçen yılda 36 milyondan daha çok ziyaret aldı, yine verilen detaylara göre, Nike Land 11 ayda 25 milyondan fazla ziyaret edildi. Gucci Town'da oyuncular avatarları için gerçek parayla bazı kıyafetler alabiliyor ayrıca Nike Land'de oyun oynayarak kazanılan puanlarla avatarlar için de tişört ve ayakkabı alınabiliyor.

Kurgusal evrende arsa kapma yarışı: Metaverse kumar mı?

Yine verilen detaylara göre, moda, metaverse ile ilgili fırsatları ve riskleri taşımaya en hevesli sektör gibi de görünüyor.

Amsterdam merkezli dijital moda evi The Fabricant, sadece avatarlar için giysiler üretiyor, Sandbox, Decentraland ve diğer metaveri kullanıcıları için koleksiyonlar ve ısmarlama giysiler de tasarlıyor.

"Başladığımızda herkes bize deli dedi çünkü 'Buna neden ihtiyacın olsun ki?' dediler. Fakat gelecekte insanların dijital ürünleri giyeceği fikrine çok inandık" diye konuşuyor kurucu ortak ve baş tasarımcı Amber Jae Slooten.

Fabricant'ın şimdiye kadarki rekor satışları, bir NFT (dijital sanat eseri) şeklinde satılmasına ve alıcının avatarı tarafından giyilmemesine rağmen fiyatı 19 bin dolara ulaşan dijital bir elbise.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, şirket, çoğumuzun yakında yaşamımızın bir bölümünü metaverse'de yaşayacağı fikrine inanan yatırımcılardan tam 14 milyon dolarlık fon topladı.

Ancak bunun olup olmayacağı ve olursa ne zaman olacağı da şu an için belli değil. Verilen detaylara göre, Kripto metaverse'lerde genellikle çok fazla kişi gezinmiyor. Sadece etkinlikler gerçekleştirildiğinde gerçekten kullanılıyorlar ve o zaman bile milyonlarca değil, yalnızca binlerce insan bu etkinliklere de katılım sağlıyor.

Verilen bilgiye göre, sızdırılan ses kayıtları, Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta'nın milyarlarca dolar yatırım yaptığı sanal dünyada insanların uzun zaman kalmadığını ortaya çıkarıyor.

Fakat Slooten, bu dünyalar geliştikçe insanların geleceğine de inanıyor ve şunları söylüyor. "Bu kesinlikle kitlesel bir pazara dönüşecek çünkü genç nesli düşünürseniz, zaten oyun oynuyorlar. Onlar için sanal ve gerçek arasında bir ayrım yok. Ama yine de inşa edilmesi gerekiyor."

Sinpaş GYO, Metaverse evrenine adım atıyor!

2030 yılında 5 trilyon dolarlık patlayacak

Popüler Metaverse Coin’inde son dakika! Yeniden açılıyor!


Geri Dön