Kuşadası tarihsel doku projesinin ikinci aşaması tamamlandı!
Kuşadası Belediyesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliği ile sürdürülen rölöve ve restorasyon projesinin ikinci aşamasında tarihi çevre değerlendirme çalışmaları tamamlandı.
Kuşadası Belediyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı ile “Yıldız Teknik Üniversitesi Rölöve-Restorasyon Lisans Üstü Programı 2015-2016 Güz Yarıyılı” ders programı kapsamında ilçeye gelen yüksek lisans öğrencileri “Tarihi Çevre Değerlendirme 1” dersi kapsamında sürdürülen tarihi çevre değerlendirme çalışmaları tamamladı. YTÜ Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Can Binan, Restorasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Can koordinatörlüğünde yürütülen çalışma, Doç. Dr. Aynur Çifci, Yrd. Doç. Dr. Ebru Omay Polat, Yrd. Doç. Dr. Banu Çelebioğlu, Yrd. Doç. Dr. İrem Gençer ve Arş. Gör. Elifnaz Durusoy’un katılımıyla sürdürülüyor. Alacamescit, Camiatik, Hacıfeyzullah ve Dağ mahallelerinde kent dokusunun analizi ile başlayan çalışma, nitelik ve değerlerin saptanması ile devam edecek ve tipoloji çalışmaları ile desteklenecek.
17 Ekim Cumartesi günü yüksek lisans öğrencileri Taha Zahid Özdemir, Gülçin Güngör, Rukiye Bostan, Nefise Kansu, Serhat Sönmez, Onur Çimen, Seniha Deniz Yurttakal, Pınar Koçlardan, Mehmet Koç, Hasan Yıldız, Ceyda Bilgin, Sema Özaltın ve Serra Akgüner tarafından başlatılan tarihi çevre değerlendirme çalışmaları 22 Ekim tarihinde sona erdi. Tarihi kent dokusunun üç ana aksı olarak kabul edilen Yıldırım Caddesi, Aslanlar Caddesi ve Anıt Sokak’ta yapılacak silüet çizimleri ile değerlendirme ve öneriler aşamasına taşınarak sokak sağlıklaştırma projeleri yapılacak. Yürütülmekte olan saha çalışması ile Kuşadası’nda tarihi kent merkezi algısının oluşturulması, tarihi dokunun kimliğinin güçlendirilmesi, kültür turizmine ve kentli kimliğine katkı sağlaması, dolayısıyla korumayı sürekli kılması amaçlanıyor.
Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, ilçenin önemli bir tarihsel mirasa ve özgün bir yapıya sahip olduğuna dikkat çekerek “Daha önce de belirttiğim gibi tarihi kent dokusunun korunması amacıyla atılacak her adıma öncülük etmeye ve destek vermeye hazırız. Yıdız Teknik Üniversitesi ile yapılan bu çalışmalar, Kuşadası’nın geçmişini yansıtan sokak ve evlerin tekrar yaşayan mekanlar haline getirilebilmesi, kültür turizmine kazandırılması ve uygulanması planlanan sokak sağlıklaştırma projesine temel oluşturması açısından büyük önem taşımaktadır’ dedi.
Hürriyet