28 / 04 / 2024

Kuşadası'nda heyelan sonucu yıkılan evlerde hata inşaat firmasında mı?

Kuşadası'nda heyelan sonucu yıkılan evlerde hata inşaat firmasında mı?

Kuşadası'nda meydana gelen toprak kayması nedeniyle haksız yere suçlandıklarını söyleyen inşaat firması yetkilisi Şerif Keresteci, "Belediye ihmalin sorumluluğunu yükleyerek bizi günah keçisi ilan etti" dedi



Aydın'ın Kuşadası ilçesinde çalışma yaptıkları arazinin yer aldığı bölgedeki toprak kayması nedeniyle firmalarının haksız yere suçlandığını belirten inşaat firması yetkilisi Şerif Keresteci, "Belediye uzun yıllardır yapılan ihmalin sorumluluğunu yükleyerek bizi günah keçisi ilan etti" dedi. 

Keresteci, kendileri tarafından hiçbir ruhsatsız ve kaçak çalışmanın yapılmadığını belgeleriyle ispat edeceklerini, olayın yıllardır süregelen çarpık kentleşmenin ve ihmalin eseri olduğunu ifade etti. 

Birkaç gün önce basında çıkan haberlerde, toprak kaymasına kaçak fore kazık inşaatının sebep olduğu gerekçesiyle kendilerine ithamda bulunulduğunu söyleyen Keresteci, fore kazık çalışmasıyla ilgili çalışma izninin bizzat Kuşadası Belediye Başkam özer Kayalı imzasıyla 10 Ekim tarihli belgeyle verildiğini İnşaat firması yetkilileri, Kuşadası'ndaki toprak kaymasının, yaptıkları fore kazık çalışmalarından kaynaklanmadığı açıkladı. 


Tescil etti 

Şerif Keresteci ayrıca, "Kuşadası Belediyesi, bölgedeki su kaçağının olduğu boruları birkaç gün önce devreden çıkararak zemin üzerine yeni su hattı döşedi. Böylelikle ihmal edilen su kaçağı gerçeğini de tescil etmiş oldu" dedi de sözlerine ekledi. Keresteci, Aydın Valiliği AF AD Müdürlüğü ve ekibinin sahada yaptığı çalışmada yaşanan zemin hareketinin Mücella Engin Sitesi'nde Mayıs ayından bu yana süregelen su kaçağı nedeniyle meydana gelebileceğinin tespit edildiğinin altını çizdi. 


Kontrolsüz yapılaşma 

Söz konusu bölgede toprak kaymasının yaşanmadığı tek alanın kendilerinin çalışma yaptığı arazi olduğunu söyleyen Keresteci şöyle devam etti: "Şu anda Kuşadası'nda yaşanan süreç, Sayın Belediye Başkanı'nın hiçbir bilimsel veriye dayanmadan kendi insiyatifini kullanarak verdiği kararların sonuçlan. Kontrolsüz yapılaşma sonucu oluşan tablo, tabii ki yalnızca mevcut belediye yönetimine de yüklenemez. Kamuoyunun bilmesini isteriz ki firmamız taahüdümüz altında bulunan çalışma bölgesinde bugüne kadar yapılması gereken tüm çalışmaları ve yazışmaları kanun çerçevesinde eksiksiz yerine getirdi. 


Mücella Engin Sitesindeki zemin hareketleri, ne zamandır aktığı bilinmeyen su-kanalizasyon kaçağıyla ilgili. Kayaş zemin su ile dolgun hale gelip batı istikametine kayıyor. Başkan'ın "yetkimi kullanıyomm" diyerek dolgu hafriyat yüklemesi yaptırmasıyla diğer taraflardaki akmaların dinamik yük nedeniyle hızlanacağından endişe ediyoruz. Dolgu sonucunda parselimiz dışında akmalar devam ettiğinde içerisine düşürüldüğümüz durumun sorumlusu kim olacak? İnşaat ruhsatı aldığımız bu alanda yapılan bunca yatırım hiçbir bilimsel veriye dayanmadan "ben yaptım oldu" mantığıyla oldu bittiye getirilemez. Amacımız kimseyi suçlamak değil, herhangi bir can ve mal kaybına sebep olunmadan, olayın bizim çalışmalarımızla ilgili olup olmadığı gerçeğinin açığa çıkması. Ortak bir akıl ile sorunun çözülmesi gerekirken ve bu hususta her türlü desteği vereceğimizi kaymakamlık makamına ve belediye başkanlığı makamına yazılı olarak bildirmişken yerel siyasete kurban edilmemizi içimize sindiremiyoruz."


Yeni Asır


Geri Dön