Kütahya'daki Cafer Paşa Darülkurrası restorasyonla ayağa kaldırılacak!
Kütahya'da 440 yıllık Cafer Paşa Darülkurrası'nda restorasyon çalışmaları başladı...
Kütahya'da 440 senelik Cafer Paşa Darülkurrası'nın (Kur'an-ı Kerim okuma yeri) restorasyonuna başlandı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Balıklı Mahallesi Balıklı Caddesi'nde evlerin arasında kalan ve Kütahya Belediyesince kamulaştırılan tarihi yapı, aslına uygun şekilde onarılıyor.
Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık, Anadolu Ajansı muhabirine, binanın kentteki klasik Osmanlı mimarisinin ender örneklerinden olduğunu belirtti.
Anadolu ve Rumeli beylerbeyliği görevlerinde bulunan Cafer Paşa tarafından 1579-1582'de inşa ettirilen darülkurrayı, mülk sahiplerinin rızasını alıp bedelini de ödeyerek kamulaştırdıklarını belirten Işık, şu şekilde devam etti:
"Burası yaklaşık 25-30 yıldır Kütahya'nın gündeminde olan bir konuydu ancak yapıyı kamulaştırarak restore etmek bize nasip oldu. Valiliğimizin sağladığı ödenekle kamulaştırdık. Kütahya Belediyesi olarak da restorasyonuna başladık. Burası 16. yüzyıldan kalan bir eser, atalarımızın bize mirası. Üzerinden geçen bunca zamana rağmen bozulmamış, restore edildiğinde eski haline dönüşecek bir yapı olarak burayı bulduk. Bu işin uzmanları, buranın dünyada benzerleri arasında ayakta kalmış tek eser olduğunu söylüyor, bu da şehrimiz için büyük bir hazine."
Darülkurranın restorasyonun ardından turizm amaçlı kullanılacağını dile getiren Işık, bu tarihi yapıyı, şehrin kültürüne ve ekonomisine sağlayacağı katma değerden dolayı da önemsediklerini söyledi:
- "Her bir tuğla ve taş için teker teker çalışılıyor"
Restorasyonun sorumlusu arkeolog restoratör Sebahattin Küçük ise uzun zaman kullanılmamasından dolayı büyük tahribat meydana gelen binada özgün malzemelerle çalıştıklarını söyledi.
Bunun, Türkiye'deki darülkurralar arasında büyük ölçüde sağlam kalmış ve korunarak bugüne kadar ulaşmış bir yapı olduğunu dile getiren Küçük, "Yer yer çökme ve deformasyonlar var. Bütün bunların çözümlenmesi amacıyla belirli alanlar açılarak, taş ve tuğla, derz tamamlamaları yapılıyor. Her bir tuğla ve taş için teker teker çalışılıyor." diye konuştu.
Küçük, eksikleri tamamlayıp mevcut malzemeleri koruyarak yapının sistemini yeniden sağlıklı hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Binanın tamamında bu yöntemi uygulayacaklarını dile getiren Küçük, "Diğer taraftan çevre düzenlemesini, ışıklandırmalarını ve sergilenme işini de yapıyoruz. İnşallah kazasız belasız, güzel bir eseri yakında göreceğiz." dedi.