30 / 04 / 2024

Kuyaş A.Ş. yeni projelerle yoluna devam ediyor!

Kuyaş A.Ş. yeni projelerle yoluna devam ediyor!

Kuyumcukent, Wedding World, istanbul Vizyon Park Ofis Blokları ve Merkez Plaza projelerini hayata geçirerek inşaat sektöründe iddialı adımlar atan KUYAŞ A.Ş, yeni projelerle yoluna devam ediyor...



Kuyumcukent, Wedding World, istanbul Vizyon Park Ofis Blokları ve Merkez Plaza projelerini hayata geçirerek inşaat sektöründe iddialı adımlar atan KUYAŞ A.Ş, yeni projelerle yoluna devam ediyor. İstanbul'daki projelerin yanı sıra, uzun vadede Türkiye genelinde ve yurtdışında da proje üretilecek. 2013'te halka arz olan KUYAŞ, 2 bin 700 hissedara sahip.



İnşaat sektöründeki büyüme, tekstilden, bilişime çok farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin ya da işadamlarının inşaat sektörüne yatırım yapmalarına neden oluyor. Kimi yatırımcılar da kendi arazilerini değerlendirmek üzere inşaat şirketi kurmayı tercih ediyorlar. Tıpkı Kuyumcular Kooperatifi'niıı yaptığı gibi... İstanbul Kuyumcu Sanatkarları Toplu işyeri Yapı Kooperatifi olarak yola çıkan ve 1988 yılında Kuyumcukent Kooperatifi'ni oluşturarak yoluna devam eden kuruluş, 2005 yılında gelecek vizyonunu belirlemek için şirketleşme ve gayrimenkul projeleri geliştirmek için Kuyumcukent Gayrimenkul Yatırım A.Ş. (KUYAŞ) şirketini kurdu. 


Kuyumcukent Gayrimenkul Yatırım A.Ş. (KUYAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erdal Metiner ile KUYAŞ'm çalışmalarını ve gelecek planlarını konuştuk. 


Geçtiğimiz yılın sonunda halka arz olan şirketlerini Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na (GYO) dönüştürme çalışmaları yaptıklarını belirten Metiner sorularımıza şu yanıtları verdi: Şirketinizin yapılanması ve halka arzı konusunda bilgi verir misiniz? 


Türkiye'de ilk kez anonim şirket ile kooperatifin birleşimini de gerçekleştiren KUYAŞ, 2010 yılında tüm hisselerinin tamamını halka açmak üzere Sermaye Piyasası Kuruluna başvurdu. Bu tarihten itibaren SPK'ya tabi olan KUYAŞ'ın, hisseleri önce 19 Eylül 2012'de Serbest İşlem Platformunda ve sonra 12 Aralık 2013'ten itibaren de Borsa İstanbul 2.Ulusal Pazar'da işlem görmeye başladı. 


KUYAŞ'ta ortak sayınız nedir? 

KUYAŞ'ın bugün toplamda bin 850 kurucu ortağı bulunmakta. Borsaya açık olan KUYAŞ'ın bugünkü toplam hissedarı ise 2 bin 700'e ulaştı. 


Düzenli temettü dağıtma hedefi 

Borsaya açık olan KUYAŞ'ın bugün toplam hissedar sayısının 2 bin 700'e ulaştığına işaret eden Metiner, borsa konusundaki hedeflerini şöyle özetliyor: "SPK ve Borsa İstanbul gözetiminde yasal imkanlar çerçevesinde hissemize yatırım yapan yatırımcıların düzenli temettü almaları ve istikrarlı bir yönetim altında şirketimizi ilgilendiren hukuki haklarının korunması temel amacımız. 

Yatırımcılarımızın her türlü yasal bilgi talepleri şirketimiz yetkili personeli tarafından cevaplandırılıyor." Şimdiye kadar hangi projeleri hayata geçirdiniz? 

Bu yıl GYO olacaksınız... 

Evet bu yıl Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na (GYO) dönüşme çalışmalarını başlatmak için genel kuruldan yetki alıp gerekli çalışmalara başladık. 

KUYAŞ, Basın Ekspres Yolu hattı üstündeki toplamda yaklaşık 550 bin metrekarelik alanda, entegre altın ve mücevher sanayisini bir çatı altında toplayan Kuyumcukent, Wedding World, İstanbul Vizyon Park Ofis Blokları ve Merkez Plaza projelerini hayata geçirdi. Bugüne kadar yaklaşık 500 milyon dolarlıl yatırım ile hayata geçen bu komplekslerin içinde yer alan diğer kuruluşlar; Merkez Bankası Avrupa Yakası Veznesi, Merkez Bankası Takas ve Saklama Merkezi, Borsa İstanbul Takas Merkezi, Darphane Saymanlık Veznesi, İstanbul Kuyumcular Odası Temsilciliği, Ulusal Bankaların Grup Merkezleri, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mücevher Mühendisliği Laboıatuvan, İstanbul Altın Rafinerisi, Loomis, Bantaş ve Brinks gibi para taşıma şirketleridir. 

Yeni projeleriniz olacak mı? 

Kuyumcukent kompleksi içerisinde yeni projelerimiz olacak. Bahsi geçen arazi üzerinde yerli ve yabancı sektör mensuplarına yüksek standartlarda iki bloklu Borsa İstanbul Altın saklama Merkezi ve Elmas Borsası projesi yer alacak. 

Kuyumcukent'in yanındaki arazinize yapılacak projelerinizin detaylarını verebilir misiniz? 

Kuyumcukent bölgesi içerisinde kalan ve KUYAŞ'a ait olan arsamız üzerinde yaklaşık 60 milyon dolarlık yeni projemizi hayata geçil eceğiz. İki ayrı bloktan oluşacak bu projenin bir tanesi Borsa İstanbul Kıymetli Maden ve Altın Saklama Merkezi ve Elmas Borsası olacak. Diğerinde ise 60 adet VIP ofisler de yer alacak. Mimari çalışmaları İkidesigıı Group'tan mimar Murat Kader tarafından yapılan projenin inşasına Haziran 2014'te başlamayı hedefliyoruz. Altının vam sıra kıymetli taşların da saklanacağı merkezdeki ofisler için ön talep toplamaya başladık. 

İstanbul genelinde başka projeleriniz olacak mı? 

Varsa detayları neler? 

Kuyumcukent kompleksi içerisinde 8 bin 200 metrekarelik bir arsa stokumuz yer alıyor. Bu arsada da bir ı ezidans ve ofis projesi hayata geçirmeyi planlıyoruz. 2014 yılında projelendirip 2015 yılında inşaatına başlamayı öngörüyoruz. Ayrıca konut yatırımları da planlıyoruz. Başakşehir, Halkalı ve Bahçelievler bölgeleri ile ilgileniyoruz. Özel şirketlerin yanında  TOKİ  ile de iletişim halindeyiz. Kuyumcuların da konut ihtiyacına yanıt verebilecek 500 ile 1000 konutluk bir proje planlarımız arasında yer alıyor. 

Anadolu'da proje yapmayı planlıyor musunuz, hangi kentler ilginizi çekiyor? 

KUYAŞ olarak orta vadede yatırımlarımızı Marmara Bölgesi'nde yoğunlaştırmayı planlıyoruz. 

Uzun vadede ise Türkiye'nin farklı bölgeleri ve yurtdışı yatırımları da planlarımız arasında. 

Kentsel dönüşüm konusunda çalışmalarınız olacak mı? 

Kentsel dönüşüm konusunda araştırmalarımız devam ediyor. Bize gelen projeleri inceleyip değerlendirmelerde bulunuyoruz. Anadolu yakasında yer alan bir kentsel dönüşüm projesi ile çalışmaya planlıyoruz.


Ekonomist Mortgage 




Geri Dön