29 / 04 / 2024

Kuyumcuda görünce şaşırmayın: Altın artık bu şekilde satılacak

Kuyumcuda görünce şaşırmayın: Altın artık bu şekilde satılacak

Sahte altın satışını önlemek için önemli bir adım atıldı. Darphane Bandrollü Ürün İzleme Sistemleri Dairesi Başkanı Bülent Yılmaz'ın açıklamalarına göre, yeni sistemin uygulanmasıyla sahte altın satışının önüne geçilmesi hedefleniyor. Tüm gram altınlar ambalaj içinde ve sertifikalı olarak sunulacak.



Sıkça gündeme gelen "Kuyumcudan aldığınız gram altın gerçekten 24 ayar mı?" sorusu sonunda çözüme kavuşuyor. Yeni bir sistem bu sorunun yanıtını kesinlikle sağlayacak bir adımı hayata geçiriyor. Bu sorunun çözümü için devreye alınacak olan bu sistem gram altın üretim sürecinden itibaren ciddi bir izleme ve kayıt altına işlemlerini sağlayacak. Peki yeni sistem nasıl işliyor ve gerçekten güvenli mi?

Yeni sistem nasıl işleyecek, ne amaçla kullanılacak?

Darphane Bandrollü Ürün İzleme Sistemleri Dairesi Başkanı Bülent Yılmaz, ATV Haber'e verdiği röportajda, "Üreticinin kimliği, üretim tarihi, üretim yeri, saflık seviyesi, ağırlığı, seri numarası gibi kritik bilgilere, darphane tarafından sağlanan benzersiz bir kodla her bir ürün üzerinde işleniyor. Bu kod aynı zamanda darphane tarafından kayıt altına alınarak bilgilerin bütünlüğünü sağlayan bir sistemdir" şeklinde ifadelerde bulundu.

Kıymetli madenlerin izlenmesi için geliştirilen yeni sistem bir gram ve üzeri değerli madenler için geliştirilmiştir. Bu nedenle kuyumcu ürünleri, örneğin altın kolye, küpe, bilezik ve diğer Cumhuriyet altınları, bu sistemin kapsamı dışında olacaktır.  Yılmaz, bu yeni ve güvenlik amacıyla geliştirilen sistem için şunları da ekledi: “Sistemimiz devreye girdiğinde, her bir gram altın, özel bir sertifika ve ambalaj içinde sunulacaktır. Bununla birlikte her satılan gram altının üzerinde benzersiz bir kod bulunacaktır.”

 Kuyumcuda görünce şaşırmayın: Altın artık bu şekilde satılacak

Yeni sistem sadece altını mı kapsıyor?

Yeni sistem, kıymetli madenlerde geçerli olacak ve bu konuda açıklamalarda bulunan Yılmaz, "Rafineler tarafından üretilen altın, gümüş, platin ve paladyum gibi metallerin 1 gram ve üzerindeki miktarları için ambalajlarda bir standart getiriliyor. Tüm bu kıymetli metaller için tek tip bir ambalaj kullanılacak" açıklamalarında bulundu.

Bu sistemin ne zaman başlatılacağı ve zorunlu hale getirileceği hakkında ise henüz bir bilgi paylaşılmadı. 

Altın Fiyatlarındaki Belirsizlik Devam Ediyor: Gram Altın Ne Zaman Düşer?

Gram altının 8 bin TL olacağını duyan kuyumculara akın etti! Bomba tahmin hakkında detaylar!

Altın artık güvenli liman değil mi? Kuyumculardan büyük uyarı


Geri Dön