02 / 05 / 2024

Kuzey Kore'deki Lionrock tayfununda 35 bin 500 yapı hasar gördü!

Kuzey Kore'deki Lionrock tayfununda 35 bin 500 yapı hasar gördü!

Kuzey Kore'de etkili olan Lionrock tayfunun yol açtığı sel felaketinde 133 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından seferberlik ilan edildi.




Kuzey Kore'de etkili olan Lionrock tayfunun yol açtığı sel felaketinde 133 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından seferberlik ilan  edildi.


Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (UN OCHA)  raporuna göre, ülkede 29 Ağustos'tan beri etkili olan Lionrock tayfunu 35 bin 500  ev, okul, ve kamu binasının ağır hasar görmesine neden oldu.


Çin ve Kuzey Kore arasındaki Tumen Nehri'nin taşmasıyla oluşan selde,  çok sayıda tarım arazisini su basarken, 133 kişi öldü, 395 kişi kayboldu.


Ülkede 140 bin kişinin acil yardıma ihtiyacı olduğu belirtilen  raporda, Pyongyang'ın BM ve uluslararası yardım kuruluşlarının insani yardıma  çalışmalarına izin verdiği kaydedildi.


Raporda, Kuzey Kore hükümetinin de kış gelmeden önce yolları açmak,  yardım dağıtmak ve 20 bin evi yeniden inşa etmek için ivedilikle çalıştığı ifade  edildi.


Diğer yandan Pyongyang'ın resmi haber ajansı KCNA'nın haberine göre  yüzlerce Kuzey Kore askeri, tayfunun sebep olduğu selden zarar gören insanlara  yardım etmek için gönüllü oldu.


Ülke çapında kalkınma girişiminin başladığını belirtilen haberde,  inşaat birimlerinin başkent Pyongyang dahil olmak üzere ülkede selden hasar gören  tüm bölgelere gitmekte olduğunu bildirildi.


Haberde, halkın kendisini ülkeyi yeniden inşa etmek için başlatılan,  Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un önderliğindeki 200 günlük "sadakat kampanyası"na  adaması istendi.


Kuzey Kore'de sıklıkla meydana gelen doğal afetlerin tahrip etkisi,  sorunlu altyapı ve mühendislik alanındaki eksiklikler nedeniyle daha çok yıkıcı  oluyor.


Ülkede geçen sene ağustosta meydana gelen sel felaketinde 40 kişi  yaşamını yitirmiş, Rusya ve Çin sınırına yakın Rason ekonomik bölgesi ciddi zarar  görmüştü.


Milliyet


Geri Dön