27 / 04 / 2024

Kuzey Marmara Otoyolu inşaatında yüzde 97 fiziki ilerleme sağlandı!

Kuzey Marmara Otoyolu inşaatında yüzde 97 fiziki ilerleme sağlandı!

İstanbul'un batısında devam eden Kuzey Marmara Otoyolu Projesi çalışmaları, koronavirüs önlemleri çerçevesinde devam ediyor.



İstanbul Kınalı mevkiisinden başlayıp  Kocaeli ve Sakarya'yı kuzeyden geçerek Sakarya'nın Akyazı ilçesi yakınlarında sonlanan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi tüm hızıyla devam ediyor. Proje çalışmalarında işçilerinin kaldığı şantiyelerin giriş ve çıkışları kontrol ediliyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; konforlu, yüksek standartlı ulaşım ağı sunan proje dahilinde,  Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de yer aldığı, İstanbul'un kuzeyinden geçen 148 kilometrelik Odayeri-Paşaköy arası bölüm, 26 Ağustos 2016'dan itibaren hizmet veriyor.

Bu yıl trafiğe açılacak!

Toplam 80,25 kilometre uzunluğunda olan Kınalı-Odayeri Kesimi’nin Kınalı-Kavşağı ile Odayeri Kavşağı arasında yer alan 70 kilometrelik kesimi ile Başakşehir kavşağı ile Habibler kavşağı arasındaki 1,1 kilometrelik bölümü trafiğe açık olarak hizmet verirken, geri kalan 9,16 kilometrelik bölümündeki çalışmaların sonlandırılarak bu yıl trafiğe açılması planlanıyor. 

Toplam 170,17 kilometre uzunluğundaki Kurtköy-Akyazı Kesiminin Kurtköy ile TEM İzmit-1 Kavşağı arası ve bu aralıkta yer alan bağlantı yollarıyla toplam 102,1 kilometrelik bölümü trafiğe açık olup 68,07 kilometrelik bölümünde çalışmaların tamamlanarak bu yıl içerisinde ulaşıma açılması hedefleniyor. 


İstanbul'un çevre illere erişimi rahatlayacak 

Çalışmaları devam eden proje  İstanbul-İzmir Otoyolu'na entegre edilmesiyle, İstanbul'un Ege ve Akdeniz bölgelerine ulaşımına katkı sağlayacak. 1915 Çanakkale Köprüsü ile Malkara-Çanakkale kesiminde yapım çalışmaları süren Kınalı-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu'na entegre edilmesiyle de Marmara Bölgesi’nde kesintisiz ulaşım hattı oluşacak.

Güzergah boyunca nüfus oranı fazla olan sanayi bölgelerine de çeşitli bağlantı yolları yapılacak, böylelikle sanayi bölgelerine mal ulaşımı kolaylaştırılacak.  Bu sayede proje ulaşımın yanında ekonomik alanda da katkı sağlayacak.

Otoyol projesi kapsamında toplam 32 bin 281 metrelik 10 tünel, 56 bin 69 metrelik 69 viyadük bulunuyor. 25 bin 861 metre uzunluğundaki 9 tünel hizmete sunulurken kalan 6 bin 420 metrelik kesimin 6 bin 33 metresinde kazı çalışmaları tamamlandı. Viyadük yapım çalışmalarında ise 50 bin 976 metre uzunluğunda 60 adet viyadük tamamlanarak kullanıma alındı, 5 bin 93 metrelik kesimde ise çalışmalar devam ediyor.

Otoyolun Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü de kapsayan 148 kilometrelik kesimi 26 Ağustos 2016'da açıldı, yapım çalışmalarına 2016'da başlanan diğer kesimleri ile birlikte bugüne kadar toplam 321 kilometre otoyol hizmete girdi.


Yüzde 97 ilerleme sağlandı 

Projenin Asya ve Avrupa tarafında yüzde 97 fiziki ilerleme sağlandı. 2020 yılı sonunda Avrupa tarafında kalan 9,16 kilometrelik kısım,  Asya tarafında kalan son 68,07 kilometrelik kısmın trafiğe açılması hedefleniyor. 

Ayrıca, Kınalı-Odayeri ve Kurtköy-Akyazı bölümlerinde 127 köprü, 68 üst geçit, 92 alt geçit, 613 menfez inşa ediliyor. Bunun yanı sıra toplam 46 yüksek standartlı kavşağın da inşası gerçekleştiriliyor.

Proje çalışmaları esnasında otoyol güzergahında hava kalitesi, gürültü ölçümleri, su ve toprak kalitesi ölçümleriyle fiziksel çevre çalışmaları gerçekleşiyor.

Sakarya Nehri üzerinde özel köprü 

Rüstem mevkisinde Türk mühendisler tarafından imalatı yapılan otoyolun bu yılın sonunda açılması bekleniyor. Ek olarak otoyol tamamlandıktan sonra özel bir inşa metodu olan dengeli konsol sistemiyle 110 metre orta açıklıklı köprü sayesinde Sakarya Nehri'ni geçecek.

Kuzey Marmara Otoyolu'nun Gebze-İzmit Etabı açıldı! 


Geri Dön