29 / 04 / 2024

Lara falez bandında düzenleme!

Lara falez bandında düzenleme!

Lara Falez Kıyı bandı üzerinde 1930'lu yıllarda küçük bir değirmenken sonrasında sahip olduğu tüm tarihi özellikleri kaybederek dev bir kütleye dönüşen binanın, park alanından günübirlik tesis alanına dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı....



Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, konuyla ilgili Büyükşehir ve Muratpaşa belediyelerine hazırlanan planla ilgili görüş sordu. 

Büyükşehir Belediye Meclisi, Aralık ayında önerilen planların, Lara Falez Kıyı Bandı'na ilişkin plan bütününde değerlendirilmesinin uygun olduğu ve onanmak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne gönderilmesi gerektiği yönünde oy birliğiyle karar verdi. 

Alana ilişkin uygulama ölçekli imar planlarını Ocak ayı meclisinde görüşen Muratpaşa Belediyesi'nde ise plan çalışması, tekrar incelenmek üzere meclisin ilgili ihtisas komisyonlarına gönderildi. 

Çırçır fabrikasına dönüştü Tartışmalara neden olan yapı, Lara Falez Kıyı Bandı üzerinde, Işıklar Caddesi'nin hemen sonunda yer alıyor. 

Alanın hikayesi, 1935 yılına kadar uzanıyor. 30'lu yıllar, Antalya'da kenti boydan boya kat eden su arklarından gelen suyun falezin yükseltisinden de yararlanılarak değirmenler kurulduğu zamanlardı. O yıllardan kalan bu küçük değirmen, Cumhuriyet'in sanayileşme hamlesiyle çeltik ve çırçır fabrikasına dönüştü. 

Karar iptal edildi Alanı turizme açmak için ilk adım, 28 Nisan 1992 tarihinde eski değirmenin sahiplerinin yapıyı düzenleyerek turizm amaçlı kullanmak amaçlı Koruma Kurulu'na başvurusuyla başladı. 

Aynı yıl 1 Mayıs'ta Kurul, yıkık yapı kalıntılarının düzenlenmesini, prensipte uygun buldu. 2 katlı, taş duvar örgülü yapının özgün durumundan yola çıkarak proje üretilmesini istedi.

Ancak bu karar daha sonra iptal edildi İmar planları iptal edildi Bu arada ikinci bir dava Antalya Mimarlar Odası tarafından Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nde başladı. 

Oda, Muratpaşa Belediyesi'nin 7 Ekim 2005'te söz konusu yapıyı tescilli bina olarak imar planlarına işlemesi nedeniyle dava açtı. 2011 yılı Eylül ayında sonuçlanan dava sonunda, 1. İdare Mahkemesi'nin kararına atıfta bulunularak imar planları iptal edildi. 

Konut yapmak istediler Servet Şükrü Yazıcı ve Figen Yazıcı ortaklığında Pema Limited Şirketi tarafından satın alınan bina hakkında yeni sahipleri 28 Ocak 2013'te Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na 942 metrekarelik binayı konut olarak kullanmak için başvurdu


Antalya İleri


Geri Dön