27 / 04 / 2024

Londra'nın malikaneleri kapış kapış gidiyor! Bakın bu malikaneleri kim alıyor! 

Londra'nın malikaneleri kapış kapış gidiyor! Bakın bu malikaneleri kim alıyor! 

Londra'daki süper prime emlak piyasası adeta bir patlama yaşıyor. Suudi Arabistan, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin'den gelen alıcılar, metrekare başına ortalama 4 bin 306 Sterlin'e çıkan malikaneleri kapış kapış alıyor.



İngiltere'nin başkenti Londra'daki süper prime emlak piyasası son yıllarda adeta büyük bir patlama yaşıyor. Borsatek'te yer alan habere göre Londra'daki malikanelerin, giderek daha da uluslararası bir alıcı kitlesine daha yüksek fiyatlara satışı gerçekleştiriliyor.

Beauchamp Estates'e göre, 2023'te başkent Londra'da süper lüks yeni inşa edilmiş konutların satışları yüzde 137 artış göstererek metrekare başına ortalama 4.306 Euro'ya kadar çıktı. Lüks konut arzı da Londra'nın önde gelen bölgelerindeki üst düzey imar akınıyla artış gösterdi. Rusya'ya uygulanmış olan yaptırımlar sonucunda bazı Rus alıcılar piyasadan çekilse de, Orta Doğu'dan gelen ve sürekli olarak artan talep bu açığı kapatıyor. 2023 yılındaki lüks anlaşmaların yüzde 60'lık kısmı Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Suudi Arabistan ve Çin'den alıcılarla yapıldı. Ayrıca verilen detaylara göre İsrailli, Hintli ve Nijeryalı alıcılar da önemli bir alıcı grubunu oluşturuyor. 

Londra nın malikaneleri kapış kapış gidiyor! Bakın bu malikaneleri kim alıyor! 

Lüks konutların nakit olarak satın alınması (ipoteksiz) da daha yaygın duruma geliyor. Açıklanan rakamlara göre 2023 yılında söz konusu satışların yüzde 70'lik kısmı nakit alımlardan meydana geldi. Ayrıca yüksek faiz oranları ve banka kredilerinde yaşanan daralmalar, ipotek kullanımını da azaltıyor. Damga vergisi de milyarderleri kiralamalara teşvik ediyor. İşçi Partisi'nin yurt dışından konut alıcılarına yönelik ek ücreti artırma sözü de piyasayı etkilebilecek detaylar arasında yer alıyor. Fakat söz konusu bu talebin yüksek kalması ve arzın yakın zamanda sıkılaşması bekleniyor. Bu da fiyatların yükselmeyi sürdüreceği anlamı taşıyor. 

KONUT FİYATLARI 2016'DAN BU YANA NE KADAR ARTTI?

Londra’da son dönemlerde sık sık gündeme gelen emlak piyasası, Brexit ve tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sonrası değişen çalışma düzeninin dışında yatırımcıları ve yabancı alıcıları hedef alan vergi kısıtlamasından da etkilendi. Online satış portalı Zoopla’ya göre Londra’daki konut fiyatları 2016 yılından bu yana sadece yüzde 13 artış gösterirken, Birleşik Krallık’taki artış da yüzde 34’te kaldı.

 

Yabancı konut yatırımcısını kaybediyoruz!

Düşük faizli konut kredisi ne zaman çıkacak, kimler alabilecek? 1.20 faizli ilk evim kredisi şartları netleşti mi?

O ilde konut kira bedelleri asgari ücreti aştı!


Geri Dön