Maden sektöründe hedef 40 milyar dolar ihracat!
Ekonominin üç senelik yol haritasını belirleyen OVP’de madencilik sektörü de geniş yer buldu. TİM Maden Sektör Kurulu Rüstem Çetinkaya, “Eğer OVP’deki maddeler uygulanırsa, 6,5 milyar dolarlık ihracatımızı 30-40 milyar dolar seviyelerine çıkarabiliriz” dedi.
Orta Vadeli Program (OVP) maden sektörü için de resmen umut oldu. Madencilerin fikirlerinin OVP’de yer aldığına vurgu yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Rüstem Çetinkaya, “Madencilik sektörü, ithal girdisi neredeyse yok denecek kadar az bir sektör. Eğer OVP’deki maddeler uygulanırsa, 6,5 milyar dolarlık ihracatımızı 30- 40 milyar dolara çıkarabiliriz” şeklinde konuştu.
Dünya gazetesinin haberine göre, sektör olarak bugüne kadar ruhsat sıkıntısını dile getirdiklerine işaret eden Çetinkaya, OVP’de yer alan maddeleri şu şekilde özetledi: “Ruhsat güvenliği kelimesinin ‘yatırım güvencesi’ olarak buraya da işlendiğine şahit olduk. OVP’deki ‘madenler kamu yararına faaliyet olarak tanımlanıyor’ maddesi de bizler için son derece önemli. Zira, biz hep ‘madenler, hayatımız’ ifadelerini kullanıyorduk. Tek durak ofisle bürokrasi azalacak ve bunun yanı sıra, arama, işletme faaliyetleri için kapı kapı dolaşmak zorunda kalınmayacak. OVP’de bunu gördük.”
KRİTİK MİNERALLER VURGUSU
OVP’deki ‘kamu yararı’ ibaresiyle beraber geçen kritik minerallerin birbiriyle çok alakalı olduğunu ifade eden Çetinkaya, sözlerine şu şekilde devam etti: “Avrupa Birliği’ndeki tüm ülkeler kendi kritik ham maddeler yasalarını hızlı bir şekilde devreye aldılar ve çalışmalara başladılar.
OVP’de de ‘sorumlu madencilik diye başlayıp, kritik mineralleri arama ve üretim’ şeklinde süren bir madde bulunuyor. Bu noktada, ‘kritik mineraller’ ve ‘kamu yararı faaliyeti’ kelimesi birbiriyle çok örtüşen, birbirini tamamlayıcı 2 adet önemli kelime. Zira, bütün bu önlemleri Avrupa alırken, pek çok ülke kendi kritik ham maddeleri için belli ülkelere olan bağımlılığını düşürmek isterken, bizim de madencilik zengini bir ülke olarak bunları düşünmemiz lazım.”
|