22 / 11 / 2024
fuzul

Maketten konut satışından cayma!

Maketten konut satışından cayma!

Son yıllarda maketten konut alanların sayısında artış yaşanıyor. Ancak maketten satın alınan bazı konutlar vatandaşı mağdur ediyor. Maketten konut satışında cayılır mı? İşte, maketten konut satışından cayma!




Maketten konut satışından cayma!

İnşaat firmalarının inşaat ruhsatı almadan yaptığı maketten konut satışına ön ödemeli konut satışı deniyor. 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı’na göre mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla bina tamamlama sigortası yaptırmaları gerekiyor. 


İnşaatı henüz tamamlanmamış projelerden ev alan kimseler firma ile maketten konut satış sözleşmesi imzalıyor. Bu sözleşmenin öncelikle şekil şartına uygun olması ve kanun ile yönetmeliklerle tanınan tüketici haklarına aykırı hüküm içermemesi gerekiyor.


Tüketicinin cayma hakkı..

MADDE 43 – (1) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir. 


Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür.


(2) Taşınmazın kısmen veya tamamen bağlı krediyle alınması durumunda bağlı kredi sözleşmesi, sözleşmenin kurulduğu tarihte hüküm doğurmak üzere bu maddede öngörülen cayma hakkı süresi sonunda yürürlüğe girer. 


Konut finansmanı kuruluşu cayma hakkı süresi içinde tüketiciden faiz, komisyon, yasal yükümlülük ve benzeri isimler altında hiçbir masraf talep edemez.


(3) Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici on gün içinde edinimlerini iade eder.


Maketten konut satış sözleşmesi nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön