27 / 04 / 2024

Makine ihracatı 2023’ün ilk 5 ayında yüzde 11,7 arttı!

Makine ihracatı 2023’ün ilk 5 ayında yüzde 11,7 arttı!

MAİB, makine ihracatının 2023’ün ilk 5 ayında yüzde 11,7 arttığını paylaştı. MAİB tarafından paylaşılan makine imalat sanayi konsolide verilerine göre, 2023 yılı ocak-mayıs döneminde Türkiye’nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı yüzde 11,7 oranında artarak 11,7 milyar dolar oldu.



paraanaliz.com'un haberine göre, 2023’ün ilk 5 ayında Rusya pazarında gerçekleştirilen başarıyı Avrupa’da sergilenecek yeni bir başarı hikâyesiyle desteklemek istediklerini vurgulayan Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu “En önemli şansımız, sanayide dönüşüm üzerinde çalışan Avrupa ülkelerinin bürokratik ve hantal yapıları nedeniyle çok hızlı yol katetmemiş olmaları. Ama bizim, tabiri caizse sınavlarına son gece çalışan bir öğrenciden daha bilinçli olmamız ve hazırlık süreçlerimizi, rakiplerimizden geride kalmadan yoğunlaştırmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Makine ihracatı 2023’ün ilk 5 ayında yüzde 11,7 arttı!

Makine imalat sanayi konsolide verilerine göre, 2023’ün ilk 5 ayında Türkiye’nin serbest bölgeler dâhil olmak üzere toplam makine 11,7 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Mayıs ayında 2022’ye nazaran aylık bazda değer olarak yüzde 33,5, miktar olarak yüzde 12,7 artış gerçekleştiren sektör, 2,4 milyar dolar ihracata erişti. 2023’ün ilk 5 ayında KG başına ortalama ihracat birim fiyatlarının 7 doların üzerinde yol alan sektör, 2023’te miktar olarak daha az ihracat yapmasına karşın değer bazında yüzde 11,7 artış gerçekleştirdi. Bu süreçte en önemli iki ihracat pazarını oluşturan Almanya ve Rusya’da KG başına ortalama ihracat birim fiyatı 10 dolara dayanan sektörün, 3’ncü sıradaki Amerika’ya ihracatında birim fiyatları 12,3 dolara çıktı.

İşte Başkan Karavelioğlu’nun konuya ilişkin diğer değerlendirmeleri...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön