15 / 05 / 2024

Malatya'da depremler sonucu ağır hasar gören bina çöktü!

Malatya'da depremler sonucu ağır hasar gören bina çöktü!

Malatya'da, depremler nedeniyle büyük hasar gören bir 6 katlı bina çöktü.



NEDEN DEPREM OLUR?

Deprem, yer kabuğundaki kayaçların ani bir şekilde hareket etmesi sonucu oluşur. Yer kabuğu, içindeki sıcak kayaçların erimesi sonucu oluşan magma yüzünden sürekli hareket halindedir. Bu hareketler, yer kabuğunun altında oluşan büyük gerilmeler sonucu oluşur. Bu gerilmeler, yer kabuğunun farklı bölgeleri arasında sürekli olarak biriken enerjinin bir noktada aniden serbest kalması sonucu boşalır. Bu nokta, genellikle fay hatları olarak bilinen yer kabuğundaki çatlaklar boyunca meydana gelir.

Fay hatları, yer kabuğundaki levhaların hareket ettiği yerlerdir. Bu levhalar, genellikle okyanus tabanı ve kıtaların altındaki mantoda hareket ederler. Levhaların birbirine göre hareketi, fay hatları boyunca gerilim biriktirmesine neden olur. Gerilim biriktikçe, yer kabuğu zayıflar ve sonunda kırılmaya başlar. Bu kırılma anında, biriken enerji aniden serbest kalır ve deprem meydana gelir.

Deprem oluşumunu etkileyen birçok faktör vardır, ancak temel olarak depremler, yer kabuğundaki levhaların hareketi sonucu oluşan gerilmelerin bir noktada aniden serbest kalması sonucu meydana gelir.

FAY HATTI KIRILIRSA NE OLUR?

Fay hattı kırılırsa, bir deprem meydana gelir. Fay hattı, yer kabuğundaki levhaların birbirine göre hareket ettiği yerlerde oluşan çatlaklardır. Bu çatlaklardan kaynaklanan gerilim birikimi, yer kabuğunun kırılmasına ve bir depremin meydana gelmesine neden olur.

Deprem anında, fay hattı boyunca bir enerji dalgası açığa çıkar. Bu enerji dalgası, yeryüzünde titreşimlere neden olur ve deprem hissedilir. Depremin büyüklüğü, fay hattının ne kadar kırıldığına, ne kadar enerjinin serbest kaldığına ve bu enerjinin yayılma hızına bağlıdır.

Fay hattı kırıldığında, etkileri oldukça ciddi olabilir. Deprem sırasında, yapılar hasar görebilir veya yıkılabilir, insanlar yaralanabilir veya hayatını kaybedebilir. Ayrıca depremler, tsunami gibi deniz dalgalarının oluşmasına da neden olabilir.

Depremler oluşumlarından itibaren etkileri uzun sürebilir. Özellikle, büyük depremler sonrasında, hasarın onarılması, insanların yerleşim yerlerini değiştirmesi ve ekonomik etkiler gibi uzun vadeli sonuçlar görülebilir.

Aile Bakanlığı'ndan son Nisan 2023 müjdesi! Flaş bir destek geldi! Acil bakın tam bu kadar para ödenecek!
Ekrem İmamoğlu'ndan son dakika müjdesi! Geri ödemesiz 7000 TL dağıtılacak!
Bu tarihlerde çalışan asgari ücretliler acilen baksın! 1.168 TL ek ödeme verilecek!

 

 

 


Geri Dön