23 / 12 / 2024

Malatya'da trambüsler yolcu taşımaya hazırlanıyor!

Malatya'da trambüsler yolcu taşımaya hazırlanıyor!

Türkiye'de uzun bir aradan sonra ilk kez Malatya'da kullanılmaya başlanacak trambüsler, deneme sürüşlerinin ardından yollara çıkacak...



Türkiye'de uzun bir aradan sonra ilk kez Malatya'da kullanılmaya başlanacak trambüsler, yolcu taşımaya hazırlanıyor. Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım hizmetleri kapsamında yol çalışmaları tamamlanan trambüslerin test sürüşleri yapılıyor.


ANKARA VE İSTANBUL'DA KULLANILMIŞTI


Uzun yıllar önce  Ankara  ve İstanbul'da kullanılan ancak daha sonra iptal edilen trambüsler, yeni teknolojilerle donatılmış halde Türkiye'de ilk kez Malatya'da yollara çıkmak için test sürüşlerine tabi tutuluyor. Üzerlerindeki katener sistemiyle elektrik tellerine bağlanan, aynı zamanda dizel motorla da kullanılabilen trambüsler, 80 kilometre hız yapabiliyor. Her biri 270 kişi kapasiteli 10 trambüsün test sürüşleri, yaklaşık 18 ton kum yüklenerek yapılıyor.


1.5 ŞERİT SOLLAYABİLME ÖZELLİĞİNE SAHİP


Önündeki aracı yaklaşık 1,5 şerit sollayabilme özelliğine sahip trambüslerin Mart ayı içinde trafiğe çıkması planlanıyor. Kent içinde çevre yolunu kullanarak Malatya Otobüs terminalinden İnönü Üniversitesi kampüs alanı içine kadar gidebilecek trambüsler, her bir seferde gidiş dönüş yaklaşık 36 kilometrelik yol alacak.


İŞLETME MALİYETLERİ DÜŞÜK


Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişte Ankara ve İstanbul'da kullanılan sistemin teknolojiyle donatılmadığı için bir süre sonra ulaşımdan çekildiğini anlattı. Şimde yeni teknolojik gelişmeler sayesinde daha donanımlı hale gelen araçların son derece konforlu olduğunu belirten Çakır, "Yeni sistemde, hibrit motorlar geliştirilmiş, çok güçlendirilmiş. Normal araçların, otobüslerin çıkamayacağı yokuşlara çıkıyorlar. Yüksek meyilli tırmanma gücüne, çok daha fazla yolcu kapasitesine sahip trambüslerin işletme maliyetleri daha düşük. Aynı zamanda da tam bir çevre yatırımı" diye konuştu. Ulaşım hizmetlerinde kullanılan araçların fizibilitesinin önemine işaret eden Çakır, "Trambüs sistemi kendisini 6-7 yıl içinde amorti edebilecek bir proje. Normal mazotlu araçlara göre yüzde 70'leri bulan bir avantajı var. Dolayısıyla burada biz hem toplu taşımadaki kaliteyi yükseltmek hem de daha çok yolcu taşımayı sağlamak durumundayız" dedi.


"MALATYA'NIN PRESTİJ PROJELERİNDEN BİRİ"


Sağlıklı bir sistemi ilk defa Malatya'da oluşturduklarını dile getiren Çakır, "Şu anda projemiz tamamlanmak üzere. Test şürüşleri yapılıyor. Bunlar tamamlandıktan sonra artık yolcu taşımaya başlayacağız. Gerçekten projemiz Türkiye'ye örnek olacak bir proje. Birçok belediyenin buna geçmesi lazım. Malatya Belediyesi olarak birçok örnek proje ürettik. Bunun da böyle olacağını düşünüyorum. Ulaşım hizmet sektöründe kâr-zararı gözetmeden en kaliteli hizmeti vermek zorundayız. Bunun için de işletme giderlerini uygun seviyeye çekmek zorundayız. Bu sistem hepsini karşılıyor. İyi bir törenle de bunu hizmete açacağız." dedi.


Trambüs sistemini takip eden belediyeler bulunduğunu anlatan Çakır, bazı yurt dışından heyetlerinde de gelip incelemelerde bulunduğunu söyledi. Çakır, trambüs sistemini "Malatya'nın prestij projelerinden birisi" olarak nitelendirdi.


Sabah


Geri Dön