22 / 11 / 2024
fuzul

Malatya'nın çehresi değişecek!

Malatya'nın çehresi değişecek!

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi ve Milletvekili Öznur Çalık, "Malatya'nın 50 yılına damgasını vuracak önemli gelişmeler sağlandı. Malatya'nın düğün ve bayram yılları başlamıştır" dedi.




AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi ve Milletvekili Öznur Çalık, "Malatya'da şuanda fark edilmeyen, ancak 3 yıl içerisinde hizmete girecek büyük projelerle Malatya'nın 50 yılına damgasını vuracak önemli gelişmeler sağlandı. Malatya'nın düğün ve bayram yılları başlamıştır" dedi. 


STANDART SULAMAYA KAVUŞULACAK 

Çalık, "Sulama suyu konusunda önemli projeler tek tek hayata geçiriliyor. Yoncalı Barajı'nın 2017'de bitmesi ve 2018 yılında ise hizmete girmesi hedefleniyor. Boztepe Recai Kutan Barajı'nın Sulama Kanalları Mayıs 2016'da, Kapıkaya Turgut Özal Barajı Sulama Kanallarının ise Haziran 2016'da bitirilmesi hedefleniyor. İşletmede olan DermeAkçadağ, Akçadağ-Suçatı, Medik-Yazıhan, Doğanşehir, Sultansuyu, Medik-Şahnahan ve Polat sulama şebekelerinin açık sulama sisteminden kapalı sulama sistemine dönüştürülmesi çalışmalarının büyük bir bölümü 2016'da bitirilecek. Şahnahan'a ve Derme Kanalına ilave su verilmesi projesi olan İnekpınarı Barajı'nın yapım inşaatı ihalesi 2016'da gerçekleştirilecek. Arguvan'da Aliağa Deresi üzerinde yapılacak olan Aliağa Barajı'nın yapım ihalesinin ise 2016 yılında yapılması hedefleniyor. Sadece baraj ve sulama kanallarının kapalı sulama sistemine geçmesi ile Malatya'da yaklaşık 581 bin dekar arazi standart sulama sistemine kavuşacaktır. Bunun anlamı şudur; Malatya Ovası, Yazıhan Ovası, Eskimalatya, Arguvan, Kale, Doğanşehir, Akçadağ'da tarımsal üretimde önemli bir gelişme sağlanacaktır. Özellikle Yazıhan ve Arguvan'da 160 bin dekar arazi suyla buluşacak ve bu iki ilçemiz tarımsal üretimde Malatya'ya ve bölgeye önemli bir katkı sağlayacaktır. 


ÇAT BARAJINDAKİ SIKINTI ÇÖZÜLDÜ 

Özellikle de kurak geçen sezonlarda Çat Barajı'ndan yeterli su verilememesi üzerine çiftçilerimiz büyük sıkıntı yaşıyordu. Bunun üzerine Şerefhan deresinden Çat Barajı'na su takviyesi yapılması gerekiyordu. Şerefhan Deresi üzerine 1 adet regülatör ve 1.600 m uzunluğunda 1600'lük CTP boru montajı çalışmaları 1 Nisan 2015'de başlanılmıştı ve projenin 2016'da büyük oranda bitirilerek hizmete girmesi bekleniyor" diye konuştu. 


9 GÖLETİN YAPIMI SÜRDÜ 

Malatya'da sadece baraj projeleri ile değil, sulama amaçlı göletlerle de tarımsal üretime önemli bir katkı sunulacağını belirten Milletvekili Çalık, şunları anlattı: "Eskimalatya, Hatunsııyu ve Dilek bölgesi için önemli olan Beylerderesi Göletinin yapımı 2016'da başlayacak. Kuluncak Karaçayır Göleti ve Sulaması 2016'da, Hekimhan Kurşunlu Göleti ve Sulaması 2017'de, Merkez Yaygın Göleti ve Sulaması 2016'da, Kuluncak Bicir Göleti ve Sulaması 2016'da, Doğanşehir Erkenek Göleti ve Sulaması 2017'de, Doğanşehir Elmalı Göleti 2018'de, Darende Ayvalı Göleti 2018'de, Hekimhan Karadere Göleti 2018'de, Hekimhan Budaklı Göleti 2018'de hizmete girmesi hedefleniyor. Ayrıca; Hekimhan Güzelyurt Karamahmut Göleti ve Sulaması, Akçadağ Taşevler Göleti ve Sulaması, Darende Çınarköy Göleti ve Sulaması ve Kale-Ürüsnü Göleti ve Sulaması ile ilgili olarak ise planlama ve proje yapımı çalışmaları sürüyor. Bu göletlerimizin de 2016 ve 2017 yıllarında yapımlarına başlanılacak. Ayrıca Doğanşehir İlçesindeki Meletsuyu Deresi üzerinde Melet Göleti ile işletmede olan Suçatı ve Sultansuyu sulamalarına su takviyesi yapılması ile ilgili proje çalışması sürüyor. Sadece Melet Göleti ile 13 bin dekar arazi suyla buluşacaktır. 6 gölet içinde planlama çalışmaları sürdürüldü. Darende-Yukarıulupınar, Darende-llıca, Kuluncak-Karıncalık, Darende-Ayvalı Ağılyazı Gölet ve sulamalarının, Pütürge Miryaylası, Pütürge-Kııbbedağı Gölet ve Sulamalarının planlaması çalışmaları ise devam ediyor." 


ULAŞIMDA SORUNLAR ÇÖZÜLECEK 

Çalık, "Malatya'nın ulaşımının standartlar üzerine ve konforlu hale getirmek için önemli çalışmalar yaptık. Ancak hiçbir ödenek sıkıntısı olmamasına rağmen, sadece teknik ve doğal şartlar nedeniyle Karahan Tüneli ile Erkenek Tüneli'nde gecikme yaşandı. Karahan tüneli şuanda bitmiş durumda ve sadece bağlantı yollarındaki küçük işler kalmıştır. Karahan Tüneli şuan itibariyle kontrollü olarak trafiğe verilecek durumdadır. Erkenek Tüneli ise 2016'da hizmete girecektir. Malatya-Elazığ Karayolu üzerindeki Kömürhan Köprüsü ve Tüneli 2017'de hizmete girecektir. 368 milyon TL'ye ihale edilen Malatya-Sivas duble yol çalışmalarında önemli mesafe alınmıştır ve mevcut güzergahta yol konforu yükseltilmiştir, yol güzergahında yeni tüneller yapılmıştır. Malatya-Çelikhan Karayolu 95 kilometreden 42 kilometreye düşürülmüş ve bu yolumuz hizmete girmiştir. Arapgir Çevreyolu olarak nitelendirdiğimiz 9 kilometrelik,i 42 milyon 600 bin TL tutarındaki bu projemize 22 milyon TL harcandı. Bundan sonra 2017 yılında Arapgir Çevreyolu bitmiş olacak ve diğer il bağlantılarımızı, Erzincan ve Elazığ ile bağlantı yollarımızı da buradan çok rahatlıkla vermiş olacağız. Hekimhan-Kuluncak Karayolu çalışmaları 2016'da hız kazanacaktır. Arapgir-Divriği Karayolunda çalışmalar devam ediyor. Malatya Sivas Karayolunda Karakaya Baraj Gölünün geçişini sağlayan Tohma Köprüsünün açıklığı 520 metredir. Mevcut köprünün yanına ikileme köprüsünün proje ihalesi Karayolları Genel Müdürlüğünce yapıldı. Ulaşımdaki projelerin bitirilmesi ile Malatya'nın ulaşım hizmetlerindeki sorunlar büyük oranda bitirilmiş olacaktır" dedi. 


SANAYİDE İSTİHDAM 30 BİNİ BULACAK

Malatya'da sanayi yatırımları için ihtiyaç duyulan 3. Organize Sanayi bölgesindeki sorunların çözüleceğini belirten Çalık, "Muhalefetin 'Malatya'ya ne yaptınız' diye her zaman laftan öteye gitmeyen bir sözü var. Ben sadece muhalefete gidin 2. Organize sanayi Bölgesi'ne bakın, orası bir AK Parti eseridir ve bugün orada 10 bini aşkın insanımız çalışıyor. Hatırlanacaktır, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın temelini attığı 2. Organize Sanayi Bölgesi için o zaman muhalefet içi boş eleştirilerde bulunmuştu, ama bugün orada 10 bin insanımız çalışıyor. 3. Organize Sanayi Bölgesi'ne ek arazi talebini yine AK Parti'nin güçlü iktidarı çözecektir. Bugün 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgelerimizde yaklaşık 21 bin insan çalışıyor. Bu rakam AK Parti'nin güçlü ve tek başına iktidarı ile 30 bini aşacaktır. Yazıhan ilçesinde yapılacak olan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilimizin hayvan üretimine büyük katkı sunulacaktır ve burası da önemli bir istihdam kapısı olacaktır. Akçadağ ilçesinde kurulacak olan Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için imar planı hazırladı ve küçük ölçekli bir kamulaştırma çalışması ise büyük oranda 2016'da tamamlanarak, mermer sektörünün ilimizdeki gelişmesine önemli bir katkı sunulacak" diye konuştu. 


2. ÜNİVERSİTE KURULACAK

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, şunları kaydetti: "Başbakanımız ve Genel Başkanımız Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran seçimi öncesinde Malatya'daki mitingde Malatyalılara 2. Üniversite ve Onkoloji Hastanesi sözünü vermişti. Her iki önemli sözde yerine getirilecek ve Malatya 2. Üniversitesine kavuşacaktır. Ayrıca Sayın Başbakanımızın sözünü vermiş olduğu Onkoloji Hastanesi içinde yine, bugün hizmete girmiş olan ve dünyada tek olan Karaciğer Nakil Hastanesi gibi İnönü Üniversitesine, Malatyalılara ve bölgemize kazandırılacaktır. Malatya, hem eğitimde ve hem de sağlıkta sadece bölgemizin değil, coğrafyamızın bir çekim bölgesi olacaktır. Malatya'nın yarınları için önemli projeler yaptık ve hayata geçirdik. Şuanda devam eden projelerin hizmete girmesi ile Malatya çok önemli kazanımlar elde edecektir. AK Parti'ye Malatyalıların verdiği destek, hizmet ve büyük projeler olarak geri dönmüştür, dönmeye de devam edecektir." 




Malatya Sonsöz


Geri Dön