02 / 05 / 2024

Maliyetler yükselince sektör yetkilileri uyardı! Kriz olması çok yakın!

Maliyetler yükselince sektör yetkilileri uyardı! Kriz olması çok yakın!

Kırmızı et ve girdi maliyetleri bu sene geçtiğimiz seneye nazaran çoğalınca kırmızı et için dişi hayvan kesimi çoğaldı. İsa Coşkun, Döviz kurunda yaşanan büyümeden dolayı, şimdi süt arzını, ileride de besi sığırcılığını olumsuz etkileyebilir dedi.



 

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Coşkun, üretim miktarının bu yıl ise yüzde 3 azalarak 22,5 milyon ton civarında olmasının beklendiğini belirterek "Sektörün dış ticaretine bakıldığında 10 aylık bilgilere göre ihracatta bu sene geçen seneye göre miktar olarak yüzde 9,1
 düşüş, cari olarak yüzde 35,4 artış gözlemleniyor.

Sene sonu tahminimiz ise ihracatımızın 212 bin ton civaerında gerçekleşeceği yönündedir. İhtiyacımız, sektörün tüm girdi kaynaklarında uluslararası standartlarda kalite ve rantabilite odaklı üretim modellerinin geliştirilmesi. 2023 yılında süt sektörünün, üretim, tüketim ve dış ticarette tekrar yukarı yönlü bir ivme kazanmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Maliyetler yükselince sektör yetkilileri uyardı! Kriz olması çok yakın!

MALİYET ARTIŞI BESİCİYİ ZORA SOKTU

Üretim maliyetlerindeki çoğalmanın sektörde oluşturduğu olumsuzluklara dikkat çeken Coşkun, kırmızı ette girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle son iki senedir dişi hayvan kesiminin devam ettiğini, bu durumun, şimdi süt arzını, ileride de besi sığırcılığını olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Coşkun, bu senenin 10 ayında 66 bin 807 baş canlı hayvan ithal edildiğini belirterek, "İki senedir kesim yapılması ve kırmızı et besicisinin maliyetlerindeki çoğalma sebebiyle 2023’te canlı hayvan arzında azalma görülebilir. Döviz kurunda yaşanan büyümeden dolayı hayvan ithalatı, besilik materyal alımı, çiftliklerin  sürü yenilemesi ve yeni yatırım girişimleri zorlaşmaktadır." ifadelerini kullandı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön