22 / 12 / 2024

Mantolama sistemlerinde büyük çaplı yangın testi şart!

Mantolama sistemlerinde büyük çaplı yangın testi şart!

RIM Türkiye Cephe Sistemleri Test ve Simülasyon Müdürü İnan: "Yangın önemli bir unsur ama büyük çaplı testler çerçevesinde yapılması lazım. Ufak bir yüzeyde yaptığınız testler gerçekçi sonuçlar vermiyor"



Mantolama sistemlerinin yangına dayanıklılığını ölçmek için büyük çaplı testler yapılması ve uygulamanın üreticinin tavsiye ettiği şekilde gerçekleştirilmesi gerektiği bildirildi. 


Dr. Robert Murjahn Enstitüsü (RIM) Türkiye Bilimsel Araştırma Merkezi Cephe Sistemleri Test ve Simülasyon Müdürü Güneş İnan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İngiltere ve Almanya'da  mantolama sistemlerinin büyük çaplı yangın testlerinin ardından piyasada kullanıldığını anlattı. 


Türkiye'deki standartların mantolama sistemlerinin yangın performansını değerlendirmek için yeterli olmadığını savunan İnan, şöyle konuştu:


"Bu aslında Avrupa ile ilgili bir sorun. Çünkü ülkemizdeki standartlar çoğu Avrupa ülkesi ile aynı. Tabi Avrupa'daki standartların eksik olması dolayısıyla ülkemizde de eksiklikler var. Avrupa da şu an bir geçiş sürecinde. Bir süre önce Kayseri'de bir fabrikada yaptığımız yangın testine benzer uygulamalar ülkelerin mevzuatlarına giriyor. Yangın önemli bir unsur ama büyük çaplı testler çerçevesinde yapılması lazım. Ufak bir yüzeyde yaptığınız testler gerçekçi sonuçlar vermiyor."


Türkiye'de bu testlerin uygulanmasının ve testlerden geçen malzemelerin kullanılmasının belirli bir süreci gerektirdiğini vurgulayan İnan, Türkiye'nin bu süreci hızlı bir şekilde atlatmasını arzu ettiklerini kaydetti.


İnan, Türkiye'de bu konuda çok geniş laboratuvar olanakları olduğunu vurgulayarak, "Son 5-10 yıl içinde çok ciddi yatırımlar yapıldı. Türkiye'deki ısı yalıtım sektörü de Avrupa'nın en büyük sektörü. Ar-Ge alt yapısında da çok geliştik. Türkiye'nin büyük çaplı testlerde öncü olması gerekir. Avrupa'daki gelişmeleri beklemekten ziyade, Avrupa'nın en büyük pazarı olmasının verdiği sorumlulukla Avrupa'dan önce bu sistemleri mevzuatlarına dahil etmesi gerekir" diye konuştu. 


- Yangına dayanıklılıkta malzeme ve uygulama önemli


Bir ürünü yetersiz bir test üzerinden kısıtlamanın da haksız rekabet yaratabileceğine dikkati çeken İnan, şunları anlattı:


"Yangına dayanıklılıkta 2 unsur var. Birincisi malzeme. Eğer bu bir sistem ise sistem olarak dayanıklılığı önemli. Çünkü sistemi oluşturan bileşenlerden ziyade, komple sistemi test etmek önemli. Bir sistem 7-8 katmandan meydana gelebilir. Aleve en çok maruz kalan yüzeyin yangına karşı dayanımı, aleve daha az maruz kalan kısımların dayanımından daha fazla önemli. Malzemenin gerek dış gerek iç cephede olsun veya yapının başka bir yerlerinde olsun, binada nasıl kullanılıyorsa o şekilde test edilmesi lazım. Binada kullanılmadığı şekilde test etmenin hiçbir manası yok." 


Mantolama sistemlerindeki bir diğer önemli unsurun da nasıl uygulandığı olduğunu ifade eden İnan, "Uygulamanın da üreticilerin tavsiye ettiği şekilde, ürün nasıl test edildi, nasıl belgelendirildiyse o şekilde uygulanması lazım. Sistem üreticinin tavsiye ettiği şekilde değil de başka şekilde uygulanırsa bu sefer onun tekrar teste tabi tutulması lazım. Çünkü, biz onun nasıl bir performans sergileyeceğini bilemiyoruz. Bunun için uygulamacıların, üreticilerin tavsiye ettiği şekilde uygulama yapması, kitabına uygun uygulama yapması, sertifikalı usta olması son derece önemli" diye konuştu.  


- "Ustaları takip etmek gerekiyor"


"Yanlış uygulama yangını arttırmaz dersek yalan olur" diyen İnan, şöyle devam etti:


"Çünkü test etmediğiniz bir şey hakkında yorumda bulunmak hiç bir zaman doğru değil. Biz de testlerimizde üreticinin tavsiye ettiği şekilde uygulama yaptık. Bu tür testlerin Türkiye'de yaygınlaşması lazım. Bu yaygınlaştığı zaman ustaları da takip etmek gerekiyor. Örneğin sıvasını ince yapabilir, dübel uygulamasını yanlış yapabilir, filesini yanlış uygulayabilir. Bunların her biri teker teker incelenebilir. Bunlar işin bilimsel tarafı. Tabi oradaki çalışmanın sonu yok. Bizim görevimiz, devletimizin görevi, firmaların görevi uygulamaların doğru yapılmasını sağlamak."  


İnan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile 7 Kasım'da Kayseri'deki bir fabrikada 4 farklı sistem ve detayda, ağırlaştırılmış koşullar ve kalınlıklarda yapılan testlerde, kullanılan dış cephe ısı yalıtım sistemlerinin tam performans gösterdiğini anımsattı.


AA


Geri Dön