13 / 05 / 2024

Maraş depreminde yıkılan binaların yarısı 2001’den sonra yapıldı! 

Maraş depreminde yıkılan binaların yarısı 2001’den sonra yapıldı! 

Kahramanmaraş merkezli 10 şehri etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde ‘depreme dayanıklı’ denilerek satılan milyonluk yeni binalar yıkıldı. İşte ayrıntılar...



Cumhuriyet'ten Gökhan Kam ve Cengiz Karagöz'ün haberine göre; Hatay Antakya İnönü Bulvarı’nda Antis Yapı tarafından 2010'da yapılan 12 katlı 249 konut kâğıt gibi katlanarak yıkıldı. Enkaz altında kalan vatandaşlar kurtarılmayı bekliyor. 

Depremde çöken Rönesans Rezidans'ta ise konutların yaklaşık 1.5 milyon ile 3 milyon lirası arasında satıldığı belirlendi. Rönesans Rezidans’ın temellerinin ilk olarak 1983'te mimar Mehmet Yaşar Coşkun tarafından atıldığı, 1990'da  inşaat mühendisi Hüseyin Yalçın Coşkun’un katılımıyla inşa edildiği ortaya çıktı. 

Maraş depreminde yıkılan binaların yarısı 2001’den sonra yapıldı! 

Adana’nın Çukurova ilçesine bağlı Güzelyalı Mahallesi'nde 14 katlı Hasan Alpargün Apartmanı da depremde yıkılan binalardan oldu. Yaklaşık 50 vatandaşın hayatını kaybettiği binanın müteahhit firması Alpargün İnşaat’ın sahibi Hasan Can Alpargün’ün 7 sene önce verdiği bir röportaj gündem oldu. 

Alpargün, bir televizyon kanalında verdiği röportajda aile şirketi olduklarına dikkat çekerken, inşa edilen binalar için de "Projelerde her şeyden önce dikkat ettiğimiz şey güvenilirlik ve depreme dayanıklılık" ifadelerini kullandı. 

Çok sayıda binanın yıkıldığı Antakya ilçesinde AKP’li Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz’ın da katıldığı ‘Güçlü Bahçe City’ isimli konut sitesi de depremde yıkıldı. Hatay'da pek çok inşaat projesine imza atan Ser-Al İnşaat firmasının sahibi Servet Altaş, sitenin açılışında yerel ajanslara açıklamalarda bulunmuş ve "Güçlü Bahçe City projesini memleketimize istihdam kazandırmak için yapıyı bu aşamaya getirdik. Katılım ve açılışını bugün yaptık. Guinness Rekorlar Kitabı'na kazandırmak için kendi ölçümlerimizle yaptığımız 320 santimetre olan altın makasımızı yaptık" ifadelerini kullanmıştı. 2 milyon 900 bin liraya satışa sunulan lüks konutun ilanı daha sonra kaldırıldı. 

Maraş depreminde yıkılan binaların yarısı 2001’den sonra yapıldı! 

Depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta kent merkezindeki 8 bloklu Ebrar Sitesi de yıkıldı. Zemin artı 10 katlı binalarda en az 320 konutun yer aldığı ortaya çıktı. Ebrar Sitesi’nin 1999 depreminden sonra inşa edildiği ifade edilirken, 10 katlı binaların her katında 4 dairenin olduğu belirtildi. 

Tevfik Tepebaşı adlı bir müteahhit tarafından inşa edilen ve depremde yıkılan binalarda çok sayıda vatandaş enkaz altında kaldı. Söz konusu sitede bulunan konutların satıldığı bir internet sitesinde ise konut fiyatlarının 1 milyon lira ile 1 milyon 450 lira arasında değiştiği belirlendi. Satışa sunulan dairelerin açıklamasında “Bakımlı bir dairedir” ifadelerine yer verildi.  

İstanbul için kırmızı alarm! Deprem profesörü Görür, İstanbul depremi için tarih verdi! 

Ailelere 10 bin TL ödeme gerçekleştirilecek

Prof. Dr. Bektaş: Kuzey Anadolu Fayı tetiklenmiş olabilir! Deprem uzmanından ürküten açıklama!


Geri Dön