28 / 12 / 2024

Markalı konut üreticileri rotayı ABD ve İngiltere'ye çevirdi!

Markalı konut üreticileri rotayı ABD ve İngiltere'ye çevirdi!

Türkiye’de markalı konut projelerine imza atan Türk gayrimenkul firmaları yurtdışında da konut projeleriyle yükselmeye başladı. Türk firmalarının yeni pazarlar olarak Amerika, İngiltere, Kanada gibi güvenli ülkelere odaklandıkları dikkat çekiyor.



Türkiye’de markalı konut projelerine imza atan Türk gayrimenkul firmaları yurtdışında da konut projeleriyle yükselmeye başladı. Türk firmalarının yeni pazarlar olarak Amerika, İngiltere, Kanada gibi güvenli ülkelere odaklandıkları dikkat çekiyor.


Yurtiçinde çok sayıda konut projesi gerçekleştiren Türk gayrimenkul firmaları birer birer yurtdışına açılıyor. Aralarında Nef Gayrimenkul, Süzer Holding, Ant Yapı, Garanti Koza, Akman Holding ve Aşçıoğlu’nun bulunduğu firmalar, yurtdışındaki gayrimenkul projeleri için ilk startı verdiler. Yurtdışında taahhüt işi yapan müteahhitlerden farklı olarak yurtdışına kendi markalarıyla açılan Türk firmalarının tercih ettiği ülkelere bakıldığında özellikle güvenli ve yatırım yapılabilir düzeyi yüksek olan Amerika’nın Newyork, Miami, İngiltere’nin Londra, Kanada’nın Toronto şehri gibi bölgelere odaklandıkları göze çarpıyor. Böylece Türk firmaları Körfez ülkeleri ve Uzakdoğu’dan çok fazla yatırım çeken bu pazarlar da gayrimenkul yatırımlarıyla yer almaya başlarken, bu ülkelerin dışında Balkanlarda Türk firmalarının yaptığı projeleri görmek mümkün. Böylelikle Türk firmaları dış pazarlarda hem yurtdışında yatırım yapan Türk alıcısını hem de yabancı yatırımcıyı kendilerine çekmeyi hedefl iyorlar. Yine bazı ülkelerdeki pirim getirisinin ve geri dönüş sürelerinin kısa olması Türk firmalarının yurtdışına ilgisini artırırken, başlayan projelerde henüz teslim edilme aşamasına gelen olmadı. Teslime en yakın proje ise Süzer Grubun Amerika’da yapacağı proje olarak görünüyor.


Amerika’nın enerjide öne geçmesi fırsat sundu


Birçok gayrimenkul şirketinin yatırım listesine giren Amerika’nın güvenli bir pazar olmasının dışında kaya gazı yatırımıyla ihracatçı bir ülke konuma geçmesi de bu ülkeyi Türk firmaları için cazip kılıyor. Amerika’nın Newyork ve Miami şehirlerinde iki proje geliştiren Süzer Grup Başkan Yardımcısı Baran Süzer, “Amerikan ekonomisi yaşadığı krizi atlattı ve gittikçe büyümeye başladı. Mesela Amerika kaya gazıyla en büyük enerji ithalatçılarından biri iken en büyük ihracatçılardan biri olma durumuna geçmeye başladı. Gelişmekte olan ülkelere sattığı gaz ile petrol ve doğalgaz zengini ülkelere göre çok daha avantajlı bir duruma geçti. Grup olarak 5 sene önce bunu öngörmüştük. Gayrimenkul ve arazi geliştirme en iyi bildiğimiz ve en kuvvetli olduğumuz konulardan biri olduğu için bu pazara girdik. Eğer vergiyi de düşürürlerse, ki bu tartışılıyor şu anda, o zaman Amerika dışındaki ülkelerin işleri daha da zorlaşacak” yorumunu yaptı.


Yüzde 80’ini Amerikalılar alır


Amerika’nın büyüme oranlarının şaşırtıcı derecede artmasını beklediklerini ifade eden Süzer, “Mesela biz New York ve Miami'de satacağımız gayri menkullerin yüzde 80’inin Amerikalılar tarafından alınacağını düşünüyoruz. Bu nedenle Amerika’da gayri menkul sektöründe yatırım yapmaya karar verdik” dedi.


Balkanları Lehman Brothers açtı


Bulgaristan’da ülkenin en büyük gayrimenkul yatırımlarını yapan Garanti Koza’nın bu ülkeye girmesinde Lehman Brothers krizi etkili oldu. Kriz nedeniyle birçok Avrupalı firmanın bu pazarlardan çekilmesini değerlendiren Garanti Koza, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da gerçekleştirdiği iki projeyle bu pazara girdi. Firmanın hedefinde Sırbistan, Hırvatistan ve Yunanistan’da yatırım yapmak yer alıyor.


Kanada’da konut açığı fırsat sunuyor


Kanada’da üç oteli bulunan Akman Holding ise ülkenin Toronto şehrini değerlendirdi. Nitelikli göçmen alan Kanada’da konut açığının yüksek olduğunu belirten Akman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akman, “Ülke her yıl göçmen alımını sürdürüyor. Sadece Toronto’da 18 bin konut açığı var. Bu nedenle 4 etap halinde yapılan 1320 konutluk projemizin ilk etabı 3 günde satıldı. Ayrıca yabancılara alımlarda kolaylık sağlıyor. Yabancılar konut kredisi veren bir ülke. Yüzde 35 peşin ödeme yapıldığında yüzde 65’e varan oranda 30 yıl vadeli kredi imkanı sunuyor” dedi.


Kimler ne yapıyor?


İşte yurtdışı yatırımı yapan 6 şirket!

1) ANT Yapı Buckingham Sarayı'na komşu oluyor


Ant Yapı Türkiye ‘de geliştirdiği ofis ve konut projelerinin yanı sıra yurtdışına açılıyor. Londra şehrinin merkezinde, Buckingham Sarayı ile Green Park’ın çok yakınında 10 bin metrekare büyüklüğünde ve 40 milyon pound yatırım bedeli ile Wainbridge Estates Belgravia Limited şirketinin geliştirdiği çok lüks ve butik konut projesinin çalışmalarını yürütüyor.


2) Aşçıoğlu Dubai'yi tercih etti, sırada Lonra var


Geçtiğimiz yıl Dubai’nin en büyük emlak geliştirme ve gayrimenkul şirketlerinden Deyaar Development PSJC ile stratejik bir ortaklığa imza atan Aşçıoğlu, Selenium markasını “Midtown Selenium by Deyaar” projesi ile yurtdışına taşıdı. Deyaar ile Midtown projesindeki bir blokun geliştirilmesi için anlaşma imzaladı. Bu 80 daireli bir blokun marka ismini veren Aşçıoğlu, dairelerin satışını da gerçekleştirecek. Aşçıoğlu’nun bir sonraki hedefinde, Londra da yer alıyor.


3) Akman Kanada'da 1320 konut yapıyor


Meyve suyu, plastik, su, otelcilik, gayrimenkul, otomotiv, inşaat, filmcilik gibi 17 alanda faaliyetleri olan Akman Holding, konut yatırımı için Kanada’yı seçti. Özellikle üst profil göçmen alan ve konut açığı olması nedeniyle Kanada’da yatırım yapan şirket, 4 blokta 1.320 daire, otel ve iş merkezinden oluşan proje The Kennedy Condominiums projesine başladı. Türkiye’de 100 dairesi satışa çıkan proje 600 milyon dolarlık yatırımla Toronto’ta inşa ediliyor. İlk etabı 3 günde satılan ikinci etabında ise yüzde 65’lik satış oranına yaklaşan proje Toronto’nun en büyük konut projesi olma özelliğini taşıyor. Kanada’da yaşayan Türklerin de daire satın aldığı projede daire fiyatları 250 bin ile 400 bin Kanada Doları arasında değişiyor.


4) Nef, New York'un göbeğinde


Nef gayrimenkul ise New York’un göbeğinde Manhattan projesini geliştirecek. Konutların metrekare fiyatlarının 60 bin ile 90 bin dolar arasında olduğu Manhattan bölgesinde yapılacak proje, 210 milyon dolarlık yatırım bedeliyle inşa edilecek. Empire State binasının arka paralelindeki projede 50 ile 120 metrekare arasında konutlar bulunacak.


5) Süzer Grup iki projeyle rotayı Amerika'ya çevirdi


Süzer Grup yurtdışında konut fırsatlarını değerlendirdi ve yurtdışındaki ilk inşaatını New York’ta yapmaya karar verdi. İzlediği yatırım stratejisinin bir sonucu olarak gayrimenkul alanında rotasını ABD’ye çeviren Süzer Grubu 2015 yılında New York’ta Manhattan Yarımadası’nın en tanınmış caddelerinden Madison’da bulunan 165 yıllık binayı satın aldı. Manhattan’da 5 katlı eski bir binayı satın alan Süzer Grup, Madison 218 ismiyle onaylanan proje kapsamında söz konusu binanın yıkımı ve içinde mağazaların da yer alacağı 12 katlı lüks rezidans’ın inşa edilmesine yönelik çalışmalar başlattı. Asrr&Süzer işbirliği ile gerçekleştirilen projenin 2017 yılında tamamlanması öngörülmekte. Süzer Grubu’nun Amerika Birleşik Devletleri’ndeki diğer bir yatırımı olan 8955 Collins Avenue Projesi ise, Miami’nin Surf Side bölgesinde bulunuyor. Bölgenin en prestijli yatırımlarından biri olması planlanan proje lüks bir rezidans olarak inşa edilecek proje, yaklaşık 105 milyon dolarlık yatırımla gerçekleşecek.


6) Bulgaristan'ı ikinci üs yaptı


Garanti Koza, Türkiye’den sonra Bulgaristan’ı ikinci üs yaptı. Şirket Sofya’da yaptığı 1450 adet konut, AVM ve otelden oluşan Grand Kanyon projesinden sonra Sofya’da ikinci bir karma projeye hazırlanıyor. Yatırım tutarı 630 milyon euro olan Sofia Square adlı projede ise 2 bin 6 adet konut, 630 rezidans ve 300 odalı otel olacak. Garanti Koza, Bulgaristan’dan sonra ise Sırbistan, Hırvatistan ve Yunanistan’da yatırım yapmayı planlıyor.


Dünya


Geri Dön