12 / 05 / 2024

Market ile üretici arasındaki fiyat farkı ikiye katlandı! 90 TL'den 180 TL'ye çıktı! '4 zincir market ifşa edilmeli'

Market ile üretici arasındaki fiyat farkı ikiye katlandı! 90 TL'den 180 TL'ye çıktı! '4 zincir market ifşa edilmeli'

Temel gıda ve temizlik ürünlerinde fahiş fiyat ve stokçuluk yapıldığı tespit edilen zincir marketler ile işletmelere uygulanan para cezaları çözüm sağlamayınca, farklı tedbirler gündeme gelmeye başladı. Ayrıca market ile üretici arasındaki fiyat farkı ise ikiye katlandı.



Market ile üretici arasındaki fiyat farkı ikiye katlandı! 90 TL den 180 TL ye çıktı! 4 zincir market ifşa edilmeli

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği İstanbul İl Koordinasyon Kurul Başkanı Ömer Demir şu ifadeleri kullandı: "Özellikle temel gıda ürünlerinde çok büyük bir operasyon yapılıyor. İstanbul’da 1 milyon çiftçi ile beraber bu işi yapıyorum. Bizde 9 TL'ye alınan süt 33 TL'ye satılıyor. Bu basında gündem oluyor sonra düşüyor 15 TL. Patates ve soğan muzun fiyatını geçmiş. 13.75 TL muz, 15-16 TL patates, soğan. Milletin temel gıdasıyla oynuyorlar. Mutfakta yemek kaynamasın diye uğraşıyorlar. Milleti sokağa dökmeye çalışıyorlar." dedi. 

‘10 TEMEL GIDADA ÜST LİMİT GETİRİLMELİ’

Bu durumun normal bir ticaret olmadığını söyleyen Demir, " Bir markette makarnanın birisi 12 TL, diğerinde 25 TL. Borsa fiyatı gibi değişiyor. Büyük bir oyun var burada. Özellikle mutfakta tencere kaynamıyorsa sıkıntı kaynamaya başlıyor. Üreticiyi üretimden vazgeçirip piyasayı ellerine geçirmeye çalışıyorlar. Devletin temel gıdaya üst sınır getirmesi lazım. Bunlar bugünden asgari ücret zammını hissettirmeye çalışıyorlar. 10 temel gıdada, ekmek, patates, ay çiçek yağı, soğan gibi ürünlere devletin üst limit getirmesi lazım. Millet böylelikle bu ürünleri rahat alıp yiyebilsin" diye belirtti.

Market ile üretici arasındaki fiyat farkı ikiye katlandı! 90 TL den 180 TL ye çıktı! 4 zincir market ifşa edilmeli

AYNI ÜRÜN BİR MARKETTE 15 TL, DİĞERİNDE 30 TL

Fiyat sabitlenmesinin gerektiğine dikkat çeken Ömer, "10 temel gıdanın sabitlenmesi asgari ücretin artmasından daha da önemlidir. 10 temel gıda sabitlenirse millet bilir ki ben altı ay bu fiyattan alacağım. Market market geziyoruz büyük fiyat farkı var. Aynı ürün aynı kalem aynı gramaj birinde ürün 15 TL diğerinde 30 TL bunun izahı yoktur.

Bu ülke dünyada hububatta tarihi rekora imza attı. Savaş eden iki ülke arasında anlaşma yaptırdı. Tahıl koridorunu açtırdı. Hububat sevkiyatı yapılmasaydı 2-3 TL'ye satılan ekmek 20 TL üzeriydi. 2-3 sermaye gıdayı çok kötü şekilde yönlendiriyor. Bunlara fırsat vermemeliyiz." dedi.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ise konuya dair şu ifadeleri kullandı: "Son dönemde döviz kurları ve akaryakıt fiyatlarında bir artış görülmezken, temel gıda ve ihtiyaç ürünlerinde fahiş artışların devam ettiği görülüyor. Sizin gözleminiz nedir?

Market ile üretici arasındaki fiyat farkı ikiye katlandı! 90 TL den 180 TL ye çıktı! 4 zincir market ifşa edilmeli

4 ZİNCİR MARKET İFŞA EDİLMELİ

Aydın Ağaoğlu, bu durumda ben kötü niyet hissettiğini ve Uygulanan para cezalarının yeterli olmadığını gerekli caydırıcılığı sağlamadığını söyledi. Ağaoğlu ,1Bu nedenle girdi maliyetlerinde herhangi bir artış olmadığı, döviz kurunda da bir stabil durum görülmesine rağmen beyaz peynirin fiyatını 180-200 TL bandına çekenlerden hesap sorulsun. Geçtiğimiz hafta Ticaret Bakanlığı’nın idari para cezası uyguladığı dört zincir market ifşa edilsin. Tekrarında mağaza kapatılsın. Israrında hapis cezası uygulansın.

Mağaza kapatma cezası uygulandığı zaman da o mağazanın camına duyuru asılarak neden kapatıldığı ilan edilsin. Böylelikle tüketiciler ellerindeki en büyük güç olan tüketmeme silahını kullanarak kendilerine haksız fiyat artışı ile mağduriyet oluşturan temel gıda fiyatlarını artıran o mağazalara gitmeyerek cezalandırmış olacaklardır.

KAPANAN MAKASIN AÇILMAMASI İÇİN NE YAPILABİLİR?

Uzun zamandır gündemde olan ama bir türlü yasalaşmayan Hal Yasası ile Perakende Yasası bir an evvel hayata geçirilmelidir. Ayrıca temel gıda ve ihtiyaç ürünlerinden ambalajlı satılanların üzerine tavsiye edilen satış fiyatı yazılmalıdır. Böylelikle 15 TL'den satmak üzere aldığı pirinci 30 TL'ye satanı tüketici fark etme imkanına kavuşabilecektir.

ÜRÜNÜN TÜKETİCİYE NE KADAR FARKLA SATILDIĞI TESPİT EDİLECEK

Diğer yandan bizim uzun süredir dile getirdiğimiz temel tarım ürünlerinde dijital takip başlatılması yönündeki talebimiz Tarım Bakanlığı’nın Tarım Cepte mobil uygulamasıyla yılbaşından itibaren hayata geçirilecek olup bu dijital takip sistemine Ticaret Bakanlığı da dahil edilerek kimin hangi ürünü hangi fiyattan alıp tüketiciye ne kadar farkla sattığını görebilecektir.

3 TL'ye aldığı domatesi 30 TL'ye satan kimse akabinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da dijital takip sistemine girmesiyle bunların vergisinin ödenip ödenmediği de tespit edilecektir.

90 TL OLAN BEYAZ PEYNİR 180 TL'YE ÇIKTI

2 ay önce kilosu 10 TL'den satılan unun fiyatı 20 TL'ye çıktı. Yine 90 TL'ye satılan beyaz peynir 180 TL'ye çıktı. Serbest piyasa ekonomisine bu müdahale değildir. Hiçbir demokratik sosyal hukuk devletinde tüketicinin temel ihtiyaçları vahşi kapitalizmin kurallarına terk edilemez. Anayasanın 172'inci Maddesi uyarınca devlet tüketicileri koruyacak tedbirleri almakla görevlidir.”

4/A, 4/D Belediye şirket işçilerine kadro geldi mi? Belediye Taşeron işçilerine kadro gelecek mi?

TOKİ arsa kura çekiliş takvimi açıklandı mı? TOKİ arsa kuraları ne zaman çekilecek? 

Maaşlara ek 1000 TL'lik doğal gaz desteği yapılacak! Isınma (kömür, odun) yardımı kimlere verilecek?


Geri Dön