30 / 04 / 2024

Marmara depremi mercek altında!

Marmara depremi mercek altında!

Ege Denizi’nde art arda yaşanan depremler tedirginlik yaratıyor. Kimi uzmanlar sarsıntıları olağan görüyor; kimileri ise Marmara depremini işaret ediyor. Prof. Dr. Şerif Barış, konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 



Tektonik hareketler deprem üretiyor

Türkiye’nin Yunanistan’ın da dahil olduğu Alp-Himalaya aktif tektonik kuşağı üzerinde bulunduğunu belirten Prof. Dr. Barış, “Bu tektonik zon dünyanın en aktif, en hareketli zonlarından birisi. Teknotik hareketlerin olduğu yerlerde sık sık deprem olur” dedi.

Marmara depremi mercek altında!

“Kuzey Ege’de farklı tektonik zonlar var. Bunlar sürekli deprem üretiyor” diye konuşan Prof. Dr. Barış, sözlerine şu şekilde devam ediyor:

“Kuzey Anadolu fay zonu Alp-Himalaya kuşağındaki ülkelerde belirli başka fay zonlarıyla beraber, deprem etkinliğini sürdürmekte. Yunanistan’da, Kuzey Ege’de ve Güney Ege’de farklı tektonik rejimler, farklı tektonik sistemler var. Bunlar sürekli hareket halinde gerilme biriktiriyor. Bu gerilmeler de depremlerle sonuçlanmak durumunda. Orta büyüklükteki depremlerin olması gayet normal.”


Geri Dön