27 / 06 / 2024

Marmara depremi tartışması büyüyor! Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara'yı anlattı: Bu bölge riskli! 

Marmara depremi tartışması büyüyor! Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara'yı anlattı: Bu bölge riskli! 

İstanbul'da da hissedilen depremlerden sonra tedirginlik artarken, uzman isimlerden de peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor. Marmara depremi tartışması büyüyor! Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara'yı anlattı: Bu bölge riskli!



Tek korkulacak fayın Silivri-Büyükçekmece arasında olduğunun altını çizen  Dr. Şener Üşümezsoy, Tekirdağ fayı açıklarındaki bu fayın, sürekli depremlerin meydana geldiği fay olduğunu belirterek "Bu deprem büyümüş bir stresin boşalması tarzında değil ya da dolmuş bir bardağın taşması gibi değil. Tam tersi bardağın dibi delik ve yarısını hep boşaltıyor" ifadelerini kullandı. 

Açıklamasında "Yukarıdan taştığı zaman hepsi taşabilir, deprem yapabilir. Ama bardakta sızıntı varsa o bardak su doldurup stres dolduramıyor" diye konuşan Şener Üşümezsoy, 1912 depreminin bu fayda meydana geldiğine ancak 1912 yılından bu güne kriple stres biriktirdiği için Tekirdağlılar için korkulacak hiçbir şey olmadığına vurgu yaptı. 

Şener Üşümezsoy, "Tek korkulacak fay; Kumburgaz çukurunda 2005'ten beri söylediğim gibi Silivri ile Büyükçekmece arasındaki faydır. O fay Kuzey Anadolu fayı gibi değil, ters fay olarak davranan bir sistemdir" diye konuştu ve Kuzey Anadolu fayısının bir parçası olmadığının altını çizdi. 

Marmara depremi tartışması büyüyor! Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara yı anlattı: Bu bölge riskli! 

Ereğli açıklarındaki depremle ilgili değerlendirmelerinin ardından, dün meydana gelen Bursa Karacabey açıklarındaki depreme de değinen Üşümezsoy, "Ulubat Gölü'nün Orhaneli'ne doğru giden bir kesiminde stresli bir bölge var. Orası bir deprem yaratabilir ama Ereğli açıklarındaki kesinlikle deprem yaratmaz" şeklinde konuştu ve bugünkü depremde hiçbir risk olmadığına, ancak orasının belki deprem yaratacağına vurgu yaptı. 

Açıklamasında "Çünkü kırılmamış bir fayda olan artçı depremler. Marmara'daki kırılmış fayda olan depremler sizi korkutmasın" ifadelerini kullanan Şener Üşümezsoy, bu anlamda Karacabey'deki fayın risk taşıyan bir fay olabileceğine dikkat çekti. 

Kandilli Rasathanesi tek tek açıkladı! 6 Şubat'tan bu yana tam 13 bin 173 deprem oldu!

Şimdi Marmara depremini bekliyoruz! Uzman isimden korkutan açıklama: Marmara için belirli gerilmeler var!

Konutta deprem etkisi: 'Depreme dayanıklı' notuyla ilanda olan evlerin fiyatları arttı! 


Geri Dön