17 / 11 / 2024

Marmaray kazılarında 150 bin kasa buluntu elde edildi!

Marmaray kazılarında 150 bin kasa buluntu elde edildi!

İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdür Yardımcısı Rahmi Asal, 9 yıldır devam eden Marmaray Projesinin yarımadanın tarihini 2 bin 500 yıl öncesinden 8 bin 500 yıl öncesine götürdüğünü belirtti....





Adana’da başlayan 22. Müze Kurtarma Kazıları Sempozyumu ve Müzecilik Çalıştayı’nın açılışında konuşan İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdür Yardımcısı Rahmi Asal, 9 yıldır devam eden  Marmaray  Projesinin yarımadanın tarihini 2 bin 500 yıl öncesinden 8 bin 500 yıl öncesine götürdüğünü belirtti. Marmaray kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan tarihi buluntuların inanılmaz rakamlara ulaştığının altını çizen Asal, "Tarihi yarımadada çanak çömlek parçalarıyla başlayan süreçte mezarlar ve mimarı ortaya çıkarılınca burada bir Neolitik dönem yerleşmesi olduğu anlaşıldı. Kazı ile birlikte atölye çalışmaları da birlikte yürütüldü. Ancak kazı çalışmaları hızlı, atölye çalışmaları ağır gitti. Bunun nedeni de çıkan buluntu sayısı inanılmaz rakamlarda olmasıdır. Yunan meslektaşlarımız müzemize geldiğinde çıkan buluntu sayısını günde bazen 500 bazen bin kasa olduğunu öğrenince, rakamların yıllık mı olduğunu soruyor. Biz de bunun sadece günlük rakam olduğunu söylüyoruz. Şu anda bile 150 bin kasa tasnif bekleyen buluntumuz var." diye konuştu. 


Marmaray kazılarının dünyaya örnek olacak bir şekilde devam ettirildiğine vurgu yapan Asal, “Kazılar Yenikapı, Sirkeci, Üsküdar, Aydınlıkçeşme gibi birçok yerde yapıldı. Kazılarda eksi 24 kotuna kadar inildi. Kazı alanı antik çağlardan beri bilinen bir bölge. Kazılarda karada ortaya çıkarılan ve 37 gemiden oluşan en büyük batık gemi filosu bulundu. Her dönemden eserler elde edildi.” dedi.


Sirkeci’de bir duvar kalıntısına ulaşıldığını vurgulayan Asal, “İstanbul’da Roma dönemi kalıntılarına ulaşmak çok zor olduğu için bu çok önemli bir buluntu grubunu oluşturuyor. İyi ki Marmaray kazıları vardı, yoksa İstanbul’da böyle bir bu çapta bir çalışma yapıp bunlara ulaşmak çok zordu.” ifadelerini kullandı.


Çalışmalarda dünyada örneği görülmeyen 2 bine yakın ayak izi bulunduğunu da anlatan Asal, "Bugüne kadar hiçbir yerde görülmemiş bir buluntu grubu ortaya çıkarıldı: Çamurda ayak izleri. Çamur deryası içinde çalışılırken bunu tespit etmek çok zordu. Yaklaşık 2 bin civarında ayak izi tespit edildi. Bunların hepsi belgeleme çalışması yapıldı. Yerinde kalıplara alınarak bütün parçalar puzzle şeklinde kesilerek, müzemize nakledildi. Şu an müzede çalışmalar devam ediyor." diye sözlerini tamamladı.


Çalıştayın açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Abdurrahim Arıcı,  Adana  Valisi Hüseyin Avni Coş, müze müdürleri ile bilim insanları katıldı. 


Cihan


Geri Dön