23 / 12 / 2024

Marmaray, metro ve Avrasya Tüneli, Üsküdar'ı değerlendirdi!

Marmaray, metro ve Avrasya Tüneli, Üsküdar'ı değerlendirdi!

Marmaray, metro ve Avrasya tüneli gibi büyük projelerin Üsküdar'ı cazibe merkezi yaptı. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, "İstanbul'un taşı toprağı altın' diyorlar ya, Üsküdar'ın da taşı toprağı yakut." dedi.



Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, yeni dönemde Üsküdar'da hayata geçirilecek projelerden bahsetti.


Üsküdar kentsel dönüşüm, üsküdar metro, üsküdar kentsel dönüşüm projeleri, üsküdar arsa fiyatları, üsküdar konut fiyatları

 2016 yılından itibaren Üsküdar'da kentsel dönüşüm adına hızlı gelişmelerin yaşanacağını ve ilçenin cazibesinin daha da artacağını kaydederek, "Üsküdar-Çekmeköy-Ümraniye metrosu 2016 yılının son çeyreğinde eylül-ekim gibi hizmete açılacak" dedi.



Üsküdar'daki devam eden yatırımlar, kentsel dönüşüm ve geleceğe ilişkin projeler hakkında değerlendirmelerde bulunan Türkmen, Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metrosunun gelecek yılın son çeyreğinde eylül-ekim ayı gibi hizmete açılacağını söyledi.


Şu anda çalışmaların yoğun bir şeklide devam ettiğini, metronun etap etap değil bir bütün halinde hizmete açılmasının planlandığını ifade eden Türkmen, "Türkiye'nin ilk akıllı metrosu olacak. Vatmanı olmadan merkezi sistemden kumanda edilerek vagonlar hareket edecek" bilgisini verdi.


İstanbul'da trafiğin en yoğun olduğu ilçelerden birinin Üsküdar olduğuna dikkati çeken Türkmen, şöyle devam etti:


"Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçilecekse Üsküdar'a ayak basacaksınız. Boğaz Köprüsü'nden araçla, denizden vapurla ya da denizin altından Marmaray'la geçeceksiniz. Dolayısıyla Üsküdar'ın ulaşımla ilgili bazı sorunları var. Üsküdar en önemli ulaşım akslarından biri.  Marmaray  Üsküdar'a ilgiyi çok artırdı. Aynı şekilde Üsküdar-Ümraniye metro hattı da bitirilince ilginin çok fazla artacağını göreceğiz. Metro inşaatı bitince Üsküdar'a gelecek araç sayısında bir azalma olacak. Ayrıca Üsküdar'ın Ümraniye sınırındaki mahalleleri de metroyu kullanacağından Otomobil sayısında azalma göreceğiz.


Aynı şekilde gelecek yıl Avrasya Tüp Geçit projesi de hizmete açılacak. Harem'den Yenikapı'ya. Bu da boğaz trafiğinin yükünü alacak ve araç yoğunluğu azalacak. Boğaz trafiği şişince Beylerbeyi, Kuzguncuk, Bağlarbaşı, Altunizade, Kısıklı bölgelerinde yoğunluk artıyor. Araç sahipleri proje bitince Haremi kullandıkları takdirde araç trafiğinin rahatlayacağını öngörüyoruz."


Libadiye'de kavşağında yapımı süren inşaatın Çamlıca Cami'ne gidecek lastik tekerli araçlar için tünel projesi olduğunu belirten Türkmen, caminin 1 Temmuz 2016 Cuma günü Kadir Gecesi'nde ibadete açılmasının planlandığını dile getirdi.


Başkan Türkmen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu konudaki yol çalışmaları süratli bir şekilde sürdürdüğüne işaret ederek, tünelin çift gidiş gelişli olacağını söyledi.


Ayrıca büyükşehir belediyesinin bu konuda bir de Kısıklı'dan Çamlıca Camisi'ne füniküler projesi üzerine çalıştığı bilgisini veren Türkmen, Libadiye tünelinde ilerleme sağlandıkça trafik akışının tekrar eski haline döneceğini aktardı.


'2016 KENTSEL DÖNÜŞÜM YILI OLACAK'


Üsküdar'da kentsel dönüşüm hakkında bilgi veren Hilmi Türkmen, ülke olarak kentsel dönüşüm projelerine başlamanın elzem olduğunu ve bir an önce bu konu hakkında adım atılması gerektiğini vurguladı.


Türkiye'nin ve İstanbul'un deprem kuşağında olduğunun yadsınamaz bir gerçek olduğunu ifade eden Türkmen, Üsküdar Belediyesi olarak özellikle Çengelköy, Beylerbeyi, Küplüce, Yavuztürk, NATO Yolu gibi boğaz planlarının olduğu bölgelerde dönüşüm çalışmalarına başladıklarını söyledi.


Türkmen, şunları kaydetti:


"Şu anda plan çalışmalarını tamamladık. İmar plan sorunumuz yok. Vatandaşların tapuları hisseli. Bu yüzden bir araya gelmeleri gerekiyor. Şu anda arazide vatandaşlarımız bir araya gelmek için çalışıyor. Bir araya gelmede önlerindeki en büyük engel Boğaz Kanunu'ndan kaynaklanan kısıtlılık hali idi. İmar düşüktü. Biz onunla ilgili vatandaşa olumlu bir gelişme sağladık. İnşallah 2016 yılından itibaren Üsküdar'da kentsel dönüşüm adına hızlı gelişmeler olacak. Belediye olarak NATO Yolu üzerinde kendi arsamız üzerinde kentsel dönüşümü başlattık.  TOKİ  ile protokol yaptık. TOKİ bize 173 konut, 8 tane iş yeri yapacak şekilde ihalemizi yaptık. Bir hafta içinde yer teslimini yapıp inşaata başlayacak. Üsküdar'da kentsel dönüşüm artık başlamıştır. Üsküdar'ın kentsel dönüşümde geldiği nokta aslında Türkiye'de en önemli projelerden birisidir. Kentsel dönüşüm deyince vatandaş hemen 'imar artışı, imar yoğunluğunu' anlayıp işin kolayına kaçıyor. Şehrin dokusunu bozmadan, şehrin yoğunluğunu kaldırabilecek bir noktada kentsel dönüşümü başlatıyoruz.


Marmaray'ın açılmasıyla Üsküdar esnafının yüzünün güldüğünü anlatan Türkmen, Marmaray açılmazdan evvel 20 kasa balık satan bir balıkçının Marmaray'ın açılmasından sonra 60 kasa balık sattığını, 3 bin TL ciro yapan bir iş yerinin şu anda 7 bin TL ciro yaptığını söyledi.


Marmaray'dan sonra Üsküdar'a Avrupa yakasından ulaşımın çok rahatladığını ifade eden Türkmen, "Marmaray ile iki yaka 4 dakika, teşekkürler büyük Usta" diye sloganın olduğunu dile getirdi.


Türkmen, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Vatandaş Kazlıçeşme'den biniyor ve 4 dakikada Üsküdar merkezde oluyor. Üsküdar'a ulaşımın kolaylaşması ticaret hacminin de artmasını sağladı. Tabi bu yoğunluk Üsküdar'da meydan ihtiyacını ortaya çıkarttı. Şu anda mevcut meydan yetersiz. Bu meydanı büyütmemiz lazım. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışmamıza göre 'Harem-Üsküdar', 'Üsküdar-Beylerbeyi' ve 'Üsküdar-Meydan' olmak üzere üç aşamalı projemiz var. Harem-Üsküdar projesi bitti.


Yakında büyükşehir belediyemiz ihaleye çıkacak. Üsküdar Meydan'a da inşallah ilk kazmayı 2016 yılının haziran-temmuz ayında vuruyoruz. Belediyemiz yakında yeni hizmet binasına taşınacak. Oraya taşınır taşınmaz mevcut binamızı yıkıp yerine güzel bir meydan yapacağız. Katlı otoparkın olduğu alan da dahil olmak üzere tarihi tescilli binalar (Üsküdar Mimar Sinan Çarşısı, Kara Davut Camisi ve saire) hariç diğer yerler istimlak edilecek. Üsküdar'ın çehresi değişecek."


'ARSA FİYATLARI YÜZDE 500 ARTTI'


Çamlıca Tepesi'ndeki vericilerin/antenlerin kaldırılmasının yıllardır konuşulan bir mevzu olduğunu ve bununla ilgili hem büyükşehir belediyesi hem de bakanlık düzeyinde çalışmalar yapıldığını anlatan Türkmen, nihai kararın verildiğini ve Çamlıca Camisi hizmete açıldığında vericilerin de oradan kaldırılacağını aktardı.


Marmaray, metro ve Avrasya tüneli gibi büyük projelerin Üsküdar'ı cazibe merkezi yaptığını ifade eden Türkmen, "İstanbul'un taşı toprağı altın' diyorlar ya, Üsküdar'ın da taşı toprağı yakut. Raylı sistemler ve Çamlıca Cami Üsküdar'daki emlak fiyatlarını artırdı. Çamlıca civarındaki arsa fiyatları yüzde 300-500 civarında arttı. Bu projeler hizmete geçtikten sonra da Üsküdar'daki emlak fiyatları yeniden yüzde 30-40 düzeyinde artacak" dedi.


Hilmi Türkmen, belediye olarak İstanbul'un ilk "Bilim Merkezi ve Gözlem Evi"ni gelecek yıl hizmete açacaklarını, ayırca "Engelsiz Yaşam Merkezi", Bağlarbaşı'nda Vakıflar Genel Müdürülüğü ile birlikte yapacakları Türkiye'nin ve İstanbul'un en büyük spor kompleksinin yapımının sürdüğünü sözlerini ekledi.



Yeni Çağrı 


Geri Dön