07 / 01 / 2025

Marmaris'te tarihi kilisenin sit alanı gösterilmesine itiraz!

Marmaris'te tarihi kilisenin sit alanı gösterilmesine itiraz!

Marmaris'te, Büyükşehir Yasası'nın ardından mahalle statüsüne geçen köylerden Orhaniye'de vatandandaşlar, hazırlanan imar planına göre bölgedeki marinada bulunan tarihi kilisenin turizm, bahçe duvarının ise arkeolojik sit alanı belirlendiğini öne sürdü



Marmaris'in Orhaniye Mahallesi'nde yeni imar planına göre marinadaki tarihi kilisenin turizm, bahçe duvarının ise arkeolojik sit alanı gösterildiğini iddia eden vatandaşlar, duruma tepki gösterdi.


Orhaniye Mahallesi muhtarı Cem Dinç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Büyükşehir Yasası kapsamında Marmaris'in köylerinin statüsünün mahalleye dönüştüğünü söyledi. Bu mahallelerle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından 1/25 binlik imar planları hazırlandığına işaret eden Dinç, itiraz süresinin bitmesine kısa bir süre kala ellerine ulaşan planda haksız uygulamalar yapıldığını öne sürdü.


Planda doğal karakteri korunması gerektiği belirtilen yerlerin yaşam alanları olduğunu ifade eden Dinç, "Alanlar içinde 40 yıllık işletmeler, hala insanların yaşadığı evler bulunuyor. Neye dayanılarak bu yerlerin doğal karakterinin korunması gerektiğinin belirlendiğini merak ediyoruz" dedi.


Bir başka karşı çıktıkları konunun ise sit alanlarının tespiti olduğunu belirten Dinç, "Planda, koyun girişindeki marinada tarihi kilisenin bulunduğu alan arkeolojik sit olarak görülmezken, bir bahçe duvarı arkeolojik sit alanında bulunuyor" diye konuştu.


Orhaniye Mahallesi muhtar azası Dursun Özer ise önceki planlara göre turizm alanı olan arazilerin yeni planlarda korunması gereken alan şeklinde işaretlendiğini dile getirdi.


Kendisi ve komşularının evlerinin bulunduğu bölgede uzun yıllardır yaşadıklarına işaret eden Özer, değişikliğe göre arazilerini satma, çocukları için ev yapma imkanlarının ortadan kalktığını vurguladı.


Köylülerden Turgut Kaya, evinin önündeki bahçe duvarının arkeolojik sit alanı olarak işaretlendiğini bildirerek, duvarın hiçbir tarihsel özelliği bulunmadığını savundu.


Kaya, babalarından miras kalan ve kardeşine ait deniz kenarındaki ev ve arazinin tarım alanı olarak plana geçirildiğini ifade etti.


"Bu planın kabul edilebilir bir tarafı yok"

Mahalle sakinlerinden Batı Akdeniz Çevre Platformu (BAÇEP) Genel Sekreteri Hakkı Çopuroğlu da planın Orhaniye yaşayanlarını mağdur edeceğini öne sürdü.


Planların bölge hakkında bilgisi olmayan ve yerinde inceleme yapmayan kişiler tarafından hazırlandığını ileri süren Çopuroğlu, şöyle konuştu:


"Planların burada askıya çıkması veya Çevresel Etki Değerlendirme Toplantısı yapılması gerekirdi. Marinanın içinde bulunan sit alanı tarihi kiliseyi yok saymışlar ama başka yerlerde yeni sit alanları icat etmişler. Bu planın kabul edilebilir bir tarafı yok. Köylüler de itirazlarını yapacak. Bu plan, bölgenin ihtiyacına cevap verebilen bir plan değil."


Bu arada planların çıktığını haber alarak muhtarlığa gelen çok sayıda mahalle sakini, itiraz dilekçesi yazarak ilgili kurumlara iletilmek üzere muhtara teslim etti. Planın, itirazların değerlendirilmesinin ardından kesinlik kazanacağı öğrenildi.


Daha sonra ayrıntılı olarak planlanacak

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü yetkilileri ise sıvı ve katı alım tesisi de bulunan marina bölgesinin hazırlanan yeni imar planında turizm alanı olarak göründüğünü kaydetti.


Söz konusu alanla ilgili daha sonra 1/5 binlik gibi detaylı imar planlarının hazırlanacağına dikkati çeken yetkililer, marina içerisinde bulunan kilisenin bu planlarda belirtilebileceğini bildirdi.


Arkeolojik sit olarak işaretlendiği ileri sürülen bahçe duvarının planda görülmediğini vurgulayan yetkililer, askı süresinde plana yapılacak itirazların değerlendirilmesinin ardından kesin sonuca varılacağını belirtti.


Posta Bodrum


Geri Dön