Mart'ta açlık sınırı 9 bin 591 TL, yoksulluk sınırı 31 bin 241 TL oldu!
TÜRK-İŞ'in araştırmasında, mart ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı 9 bin 591 Türk Lirası olurken, yoksulluk sınırı 31 bin 241 Türk Lirası şeklinde belirlendi.
Ekonomi Gazetesi'nde yer alan habere göre; Ankara'da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 1,76 yükselirken, son 1 aya bakıldığında yükseliş oranı yüzde 94.62 olarak belirlendi.
Araştırmada yer verilen rakamlara göre; Mart ayında peynir ve yoğurt fiyatlarında düşüş yaşanırken, yumurta yüzde 16, balık yüzde 8 zamlandı. Dana eti ilk defa ortalama 250 Türk Lirası'nı aştı.
Baklagillerden fasulyenin fiyatında yüzde 10 düşüş yaşanırken; yeşil ve kırmızı mercimek fiyatlarında yüzde 4 artış yaşandı. Nohudun fiyatı sınırlı seviyede yükselirken, yağlı tohumlarda fiyat değişikliği tespit edilmedi.
Ankara'da 300 gramlık ramazan pidesinin fiyatı 9 Türk Lirası oldu. Pirinç, makarna, un, irmik fiyatlarında bir önceki aya göre sınırlı düzeyde yükseliş olurken; bulgurun fiyatında hafif seviyede gerileme yaşandı.
Semt pazarlarında yeşil soğan, kıvırcık gibi salata yeşilliklerinin ve pırasa, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatlarında düşüşler gözlendi.
Patatesin kilogramı 12,5 Türk Lirası'ndan satılırken; kabak, sivribiber, domates, salatalık fiyatlarında düşüş, balkabağında ise yükseliş yaşandı.
Kış meyvelerinden portakal, mandalina ve greyfurtun fiyatlarında düşüşler yaşanırken; ayva ve nar fiyatlarında yükseliş oldu.
Ayçiçek yağı ve tereyağı sınırlı düzeyde zamlanırken, margarin ve zeytinyağının fiyatlarında az da olsa gerileme yaşandı.
Ihlamur yüzde 13, yeşil zeytin yüzde 7, pekmez fiyatları ise yüzde 9 oranında yükseldi.
Reçel, salça, siyah zeytin fiyatları sınırlı düzeyde artış yaşanırken; bal, çay, şeker ve baharat fiyatlarının sabit kaldığı belirlendi.