30 / 04 / 2024

Mazot ve gübre destekleri erken ödenecek! Resmi Gazete'de yayımlandı, detaylar açıklandı: Çiftçilere müjde! 

Mazot ve gübre destekleri erken ödenecek! Resmi Gazete'de yayımlandı, detaylar açıklandı: Çiftçilere müjde! 

Hububatta 2023 üretim yılına ilişkin mazot ve gübre desteği ödemeleri bu sene itibarıyla yapılabilecek. Bu kapsamda çiftçiler iraat Bankasınca, destek amacına uygun şekilde kullanılmak şartıyla, 29 Mart 2024 vadeli kredi kullanabilecek. 



"Hububatta 2023 Üretim Yılı Mazot ve Gübre Desteklerinin 2023 Yılında Ödenebilmesine ve Bu Ödemelere İlişkin Finansman Maliyetlerinin Karşılanmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı", bugünkü 32328 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Yayımlanan kararla, hububatta (buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ve çeltik) 2023 üretim yılı tarımsal desteklerinden mazot ve gübre desteğinin bu seneden itibaren ödenebilmesi ile ilgili usul ve esaslar tek tek belirlendi. 

Mazot ve gübre destekleri erken ödenecek! Resmi Gazete de yayımlandı, detaylar açıklandı: Çiftçilere müjde! 

MART 2024 VADELİ KREDİ KULLANILABİLECEK

Bu çerçevedeki, tarımsal destek tutarları, bu tutarları hak etmiş üreticilerin talepleri durumunda, iraat Bankasınca, destek amacına uygun şekilde kullanılmak şartıyla, 29 Mart 2024 vadeli kredi kullandırılacak şekilde ödenebilecek. 

Destek ödemesinin banka tarafından kredi kullandırılarak üreticilere yapılması durumunda, kredilerin vade tarihine kadar oluşacak faiz tutarı, gelir kaybı ödemeleri  çerçevesinde Hazine ve Maliye Bakanlığınca, anapara ödemeleri ise Tarım ve Orman Bakanlığınca tarımsal üreticiler ismine bankaya yatacak. 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, üreticilerin hak edişleri ile ilgili listeler bu sene, destekleme ödeme takvimi ise 2024'te bankaya yollanacak.

Mazot ve gübre destekleri erken ödenecek! Resmi Gazete de yayımlandı, detaylar açıklandı: Çiftçilere müjde! 

Kredinin kullandırılması, hak edişin tespitine ve üreticinin bankaya başvuru yapmasına bağlı olacak. Karar çeçrevesinde, kredi tahsis edilecek üreticilerin kredi tahsis kriterlerinin belirlenmesi, borçlandırma, kullandırma, takip ve tahsil gibi işlemleri banka tarafından kendi usul ve mevzuat esasları dahilinde sürdürülecek. 

Merkezi yönetim bütçe imkanları kapsamında krediler vadesinden önce de ödenebilecek. 

Bankaca, karar kapsamında kullandırılan krediler sebebiyle ortaya çıkan gelir kaybı tutarları, kredilerin faiz tahakkuk tarihinde/erken kapatma olması halinde kredinin kapatıldığı tarihte banka tarafından uygulanan cari faiz oranları dikkate alınarak hesaplanacak. Bu çerçevede kredi kullanan tarımsal üreticiler adına Hazine ve Maliye Bakanlığınca gerçekleştirilen gelir kaybı ödemeleri, Bakanlık bütçesinin ilgili tertibine tefrik olunan ödenek aracılığıyla karşılanacak. 

Kredinin vadesinden önce kapatılması halinde kalan vadeye ilişkin larak bankaya ilave herhangi bir ödeme gerçekleştirilmeyecek. 

Mazot ve gübre destekleri erken ödenecek! Resmi Gazete de yayımlandı, detaylar açıklandı: Çiftçilere müjde! 

Gelir kaybı ödemeleri, bankanın, karar çerçevesinde kullandırılan kredilere ilişkin vade sonuna/erken kapatma tarihine kadar hesaplanan ve ilgili dönem sonunda kendi kayıtlarına göre kesinleşen gelir kaybı tutarlarını Hazine ve Maliye Bakanlığınca bildirilen formatta iletmelerini takiben  yapılacak. 

Tarımsal destek ödemelerinin tamamlandığı tarihe kadar kullanılmayan krediler için bankaya ödeme gerçekleştirilmeyecek.

Söz konusu karar, 15 Eylül 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde yürürlüğe alındı. 

Eylül 2023 enflasyon rakamları resmen açıklandı! İşte son dakika TEFE TÜFE Eylül 2023 rakamları!

Emekli maaş zammı ne kadar olacak? Meclis üyesi son kulisleri açıkladı! Emekli maaşında flaş gelişme!

Kentsel dönüşümde 50+1 formülü bu hafta Meclis'te!

Mevzuat faizleri borsaya rakip olma yolunda! Yatırımcıların kafası karıştı! Faizler daha da yükselebilir

 


Geri Dön