13 / 05 / 2024

Mc Donalds'ın dahiyane iş modeli nedir Mc Donalds milyarlarca doları nasıl kazanıyor?

Mc Donalds'ın dahiyane iş modeli nedir Mc Donalds milyarlarca doları nasıl kazanıyor?

Dünya üzerinde 119'dan fazla ülkede 34 bini aşan şubesiyle hizmet veren fast-food zinciri Mc Donalds'ın dahiyane iş modeli nedir Mc Donalds nasıl para kazanıyor sorularının cevabını sizin için araştırdık. İşte ortaya çıkan ilginç ve sıradışı iş modeli...



Teknoloji milyarderleri, kurdukları şirketlerdeki hisselerinden kaynaklanan eşsiz servetleriyle Forbes listesine hakim olabilirler ama asıl para kazanan kimseler, mülk sahibi olan ve onları kiraya verenlerdir. Sokağın köşesindeki bir kafe çok para kazanabilir, ancak bu paranın büyük bir kısmı doğrudan mülk sahibinin cebine gider ve bu, Macdonald's işine başlarken erken fark ettiği şeydir. Hamburger satmak ilginç bir iş olabilir, ancak hiçbir yerde emlak kadar karlı değildir. Ray Kroc, Macdonald's'ı satın aldığında işi büyütmek için oldukça uğraş verdi. Bu işi büyütmenin en iyi yolunun franchising vermek olduğunu biliyordu çünkü dünya çapında düzinelerce mağaza açmanın başka bir yolu yoktu. Tek yol, McDonald's restoranlarını lisanslı bir ayrıcalığa sahip olarak işletmeyi kabul edecek, küçük yatırımcıların gücünü kullanmaktı.

Şimdi akıllara şu soru gelmektedir. Eğer franchising bu kadar verimliyse, o zaman neden diğer markalar Macdonald's kadar bu konuda başarılı değil? 

Ray, tüm hayatını Amerika'daki restoranları ziyaret ederek, dev milkshake makineleri satarak geçirmişti.

Müşterilerine, insanların bir milkshake almak için 20 dakika beklemek istemediklerini söyleyerek, tek seferde sekiz veya daha fazla milkshake yapan makinesini gösterirdi. Bir satış görüşmesinden diğerine koşardı. Çoğu zaman reddedildi, insanlar böyle bir makine almayı gereksiz gördüler ama fast food sektörünün bir zaman oyunu olduğunu asla düşünemediler. İnsanlar güzel bir restoranda iyi pişmiş bir yemek için, yarım saat beklemekten çekinmezler ama aceleniz olduğunda, tek yapmanız gereken birkaç dakika içinde yemeğinizi alıp işe dönmektir.

Ancak bunu gerçekleştirmenin tek yolu franchising vermektir. Franchise alanlarla ilgili sorun, büyük ölçüde nerede bulunduğuna ve franchise'ı kimin yönettiğine bağlı olmasından ötürü, gelirin tahmin edilemez olmasıdır.

Böylece daha istikrarlı bir franchising modeli ortaya çıktı. Üzerine Macdonald's'ın inşa edildiği araziyi satın alır ve genellikle McDonald's'a ait olan mülkleri kiralaması gereken franchise sahiplerine kullanarak franchise sahibine kiralar. 

Mc Donalds markası mağazaya büyük kalabalıklar çekerek karşılığında, kiradan istikrarlı bir gelir akışı elde edecekti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön