12 / 05 / 2024

Mc Donalds'ın dahiyane iş modeli nedir Mc Donalds milyarlarca doları nasıl kazanıyor?

Mc Donalds'ın dahiyane iş modeli nedir Mc Donalds milyarlarca doları nasıl kazanıyor?

Dünya üzerinde 119'dan fazla ülkede 34 bini aşan şubesiyle hizmet veren fast-food zinciri Mc Donalds'ın dahiyane iş modeli nedir Mc Donalds nasıl para kazanıyor sorularının cevabını sizin için araştırdık. İşte ortaya çıkan ilginç ve sıradışı iş modeli...



PARA HAMBURGERDEN DEĞİL KİRALADIĞI MÜLKTEN GELİYOR

McDonald's dünya çapında binlerce ikonik gayrimenkul parçasına bu şekilde sahip olmuştur. New York eyaletindeki Times Meydanı'ndan Moskova'daki Kızıl Meydan'a kadar McDonald's, birinci sınıf gayrimenkul satın alarak dünyanın dört bir yanına gittiği bilinmektedir.

Franchise'lar McDonald'sa ürün satışlarından bir bedel öder, ancak McDonald's gelirinin çok daha büyük bir kısmı kiraladığı mülkten gelir. Times Meydanı'nda bir mülk kiralamak ucuz değil ama Big Mac ucuzdur.  Macdonald's, franchise sahibinin satışlarından elde ettiği telif hakkının yanı sıra, dünya çevresinde, onlarca yerden topladığı kiralamalar sayesinde, istikrarlı bir gelire sahiptir. Bilge bir kişiliğe sahip olan kurucusu bir keresinde şöyle söylemişti: 10 dolarlık bir hamburger satarak bir imparatorluk inşa edemezsiniz ancak, o hamburgerin pişirildiği toprağa sahip olarak inşa edebilirsiniz. 

Mc Donalds ın dahiyane iş modeli nedir Mc Donalds milyarlarca doları nasıl kazanıyor?

Macdonald's'ı diğer restoran zincirlerinden ayıran da budur.

Milyarder Motivasyon isimli Youtube kanalında yer alan habere göre; İş modeli, bir abonelik işi olduğu için, rakipleri Burger King ve benzeri restoranlara kıyasla, Netflix’e daha yakındır.

Geliri çok daha istikrarlı ve en önemlisi öngörülebilirken, işletme maliyetleri ölçülebilir şekilde daha düşüktür bu da karlılığa daha kolay bir yol sağlıyor. 

Peki bu anlattıklarımıza göre paranın büyük kısmı Mac Donalds’a yer sahibi olduğu için giderken, insanlar neden Mac Donalds’tan şube açma hakkı alır?

Aslında bunun iki cevabı var diyebiliriz. Basit ve anlaşılır şekilde anlatalım.

lk olarak, gıda endüstrisinde restoranlar arası son derece rekabetli bir ortam vardır ve marjlar çok düşüktür.

Bu nedenle çoğu restoran zor ayakta kalır. Bu restoranların genelde yüzde 20'si para kazanabilir.

Ayrıca yüzde 80 i, açıldıktan 5 yıl sonra kapanır.

Yani, eğer restoran işinde hayatta kalabiliyorsanız, bunu başka herhangi bir sektörde de yapabilirsiniz. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön