23 / 12 / 2024

Mega projeler Erzurum'u zirveye taşıyacak!

Mega projeler Erzurum'u zirveye taşıyacak!

Erzurum'un Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ''Bilim, Müze, Doğa ve Eğitim Parkı Projesi kentimizi zirveye taşıyacak. Kar müzesi de kuruyoruz. Deprem Eğitim Araştırma Merkezi kuruyoruz. Ayrıca dünyanın ilk Tarih Duvar Müzesi’nde 111 bin 111 taşla tarihi yeniden yazacağız. Bir Doğa Parkı yapacağız''ded



Erzurum'un Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, şehirde dikili ağacı olmayan tek bir kişi kalmadığını söylüyor. Mega projelerle kenti ayağa kaldıran Başkan Sekmen'in en büyük isteği ise işsizliğe çözüm olmak


Neredeyse 17 yıllık belediye başkanlığı tecrübeniz var. Kentte sizinle neler değişti? 


Cumhurbaşkanımız, “Sizi Erzurum’da görmek istiyoruz” deyince kalkıp geldik. Burada doğdum ama İstanbul’da yaşıyordum. Göreve gelir gelmez kentin sorunları ve önceliklerine el attık. Bu şehrin nasıl geliştirilebileceği üzerinde çalıştık. Erzurum’un en büyük şansı hayvancılık ama iyi değerlendirilememiş. Şu an büyükbaş hayvancılıkta Konya ile yarışıyoruz. Küçükbaşta 10’uncu sıradayız. Ama bir numara olmamız lazım. Türkiye’deki mera imkanının yüzde 13’ü burada. Bunu geliştirmek için ‘Canlı Hayvan Borsası’ yapalım dedik. Bunu hayata geçireceğiz. Böylece hem hayvancılığı geliştirecek hem de vatandaşa büyük pazar imkanı sağlayacağız. Şu anda Avrupa’nın en büyük hayvan borsalarından birini inşa ediyoruz. İnsanlar hayvanlarını buraya getirip satacaklar. Hayvanlar buraya modern şekilde ve kontrollü alınacak. Türkiye’nin en büyüğü hatta Avrupa seviyesinde modern bir borsa olacak. Çiftçiye destek için de sulama göletleri yapıyoruz. Bu göletler sayesinde hayvanların su ihtiyacı kolaylıkla sağlanacak.


Erzurum arıcılıkta lider konumda. Bu konuda neler yapıyorsunuz?


Türkiye’nin en kaliteli balını yetiştiriyoruz. 2014’te Bal Çalıştayı yaptık. Çiftçilerimize eğitim verdik. Türkiye’den ve dünyadan bu konuda uzmanlaşmış akademisyenleri getirdik. Birimimizi kurduk. Bal fabrikası kurma hedefimiz var.


‘EN BÜYÜK SORUNUMUZ İŞSİZLİK TARİH OLACAK’ 


İlinizin en büyük sorunu nedir? 


Şehrimizin kanayan iki yarası var; işsizlik ve sanayi. Ama bu sorunları çözmek için büyük atılım ve girişimlerde bulunuyoruz. Çünkü ham maddemiz var ama hiç kullanılmamış. Madencilik, bakır ve deri sanayi, mermer ocakları, tuz ocakları, kömür yatakları kısacası her şeyimiz var. Ama bu kaynaklar değerlendirilememiş. Şimdi bu kaynakları değerlendiriyoruz. Fabrikaları buraya çekmeye çalışıyoruz. Göçü de bu yöntemle önlemek istiyoruz. Örneğin Oyuncak Fabrikası’nı kurmak için önce Avrupa’da temaslarda bulunduk. Malumunuz Türkiye oyuncağı yurt dışından ithal ediyor. Fizibilite sağlandıktan sonra oyuncak üretimi için ilk kalıp dökme işlemini yaptık. Erzurum’un tarihi ve kültürel motiflerini simgeleştirerek seri üretime başlayacağız. Böylelikle şehrimizde işsizliğin önüne geçerek, göçü durduracağız. Organize sanayilerimizi de kuruyoruz. İşadamlarımıza yatırım yapmaları için çağrıda bulunuyoruz. Kültürümüzü yansıtan bakır işletmeciliğine de çok önem veriyoruz. Bakır Üretim Merkezi ve atölyelerimizde 50’nin üzerinde vatandaşımızı istihdam ediyoruz. Daha da geliştireceğiz. Güneşin en çok olduğu illerden biriyiz. Güneş tarlaları kurulmaya başlandı. Şehrimizin çok kaliteli termal ve sıcak suları var. Bunu da geliştireceğiz. Hava şartları nedeniyle, “Buradan bir şey olmaz” anlayışı var. Bu düşünceye karşı çıktık. Yanı başımızda Rusya’da eksi 50 derecede bile hayat var. Biz de karlar şehri Erzurum’da hammadde olan karı avantaja dönüştüreceğiz.


Turizmde durum nedir?


Erzurum kış turizminde Türkiye’nin cazibe merkezidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde buraya 700 milyonu aşkın dev yatırımlar yapıldı. 2011 Universiade Kış Oyunları’nın burada yapılması, kış turizminde önümüzü açtı. Şimdi de EYOWF 2017’ye hazırlanıyoruz. Kayak ve buz sporlarında bir numarayız. Kayak, alp disiplini, snowboard, curling, buz hokeyi, kayakla atlama, biathlon, snowtrack deyince akla artık sadece Erzurum geliyor. Tek eksiğimiz bir kızak tesisi, onu da yapıyoruz.


‘KENTTE DİKİLİ AĞACI OLMAYAN YOK’ 


Başka neler yapıyorsunuz? 


Şehrin tüm alt yapısını yeniliyoruz. Yüzyılık içme suyu şebekesini yeniledik. Tüneller döşeyerek yağmur suyu ve kanalizasyon alt yapısını oluşturduk. 300 noktada çalışmalarımız sürüyor. Şehrin bir eksiği de yeşildi. Bu nedenle ağaçlandırmaya büyük yatırım yapıyoruz. “Ağaç yetişmez” denilen dağlarımıza ABD’den uzmanlar getirip şehri incelettik. Süs elması, Amerikan diş budak, yerli diş budak, kara ağaç, huş ağacı, salkım söğüt ve akçe ağaç türlerini toprakla buluşturuyoruz. Şehrimizde her doğan ve ölen insanın bir dikili ağacı var. Yeni doğan yavrularımız için kendi isimlerini taşıyan ağaçlar dikiyoruz. Vatandaşın hafta sonlarını değerlendirebileceği sosyal donatı alanları oluşturuyoruz.



‘DADAŞLARIN HİZMETKARIYIM’ 


Sosyal belediyecilikte neler yapıyorsunuz?


Kimseyi kimseye muhtaç etmedim, etmem de. Onların burada bir başkanı var. Dadaşların hizmetkarıyım. Bir kentte aç uyuyanlar varsa hiçbir projenin kıymeti yoktur. Doğumdan ölüme kadar halkımızın yanındayız. Bebekler doğduğunda bebek setimizle “Hoş geldin bebek” diyoruz. Cenaze hizmetlerinde çok iyi noktaya ulaştık. Belediyenin tüm imkanlarını acılı aileler için seferber ediyoruz. Yardıma muhtaç yaşlılarımız ve kimsesizlerimiz için evde bakım hizmetlerimiz var. Tek kuruş para almıyoruz. Traşlarından, evlerinin temizliğine ve hatta banyolarına kadar yaptırıyoruz. İhtiyaç sahiplerimiz için kredi kartı gibi yardım kartları veriyoruz.


Eğitime nasıl dokunuşlarınız var? 


8 ay boyunca 7 bin öğrenciye burs veriyoruz. Okullarımızın bakım ve onarımını yapıyoruz. Şu ana kadar bin 200 okulun tadilatını yaptık. 14 ilçemizdeki ESMEK eğitim kurumlarımızla kadınlarımıza ve gençlerimize yönelik istihdam kursları açıyoruz. Meslek ve beceri edinmelerini sağlıyor ve onları iş hayatına hazırlıyoruz. Böylece kadınlarımızın eve kapanmasının önüne geçiyor ve aile ekonomilerine katkı sağlamalarına öncülük ediyoruz. Erzurum’da sporun her branşına destek var. Uluslararası organizasyonlar yapıyoruz. Bu şehirden çok olimpiyat şampiyonu çıkacak. Dünya Engelliler Karate ve Teakwando Şampiyonası’nda birincilikler aldık. Erzurumspor geçen yıl şampiyon oldu ve 2. Lig’e yükseldi. Bin yataklı bölge hastanemiz de yapılıyor. Şehrimiz gelişiyor.


‘KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ÖRNEK BELEDİYEYİZ’


Kentsel dönüşümde son durum nedir? 


Yöntemlerimizle Türkiye’ye örnek şehir olduk. Belediye olarak kendi şirketimizi kurduk ve dönüşümü şirketimizin öncülüğünde sürdürüyoruz. Şu an da 22 noktada yaklaşık 7 milyon metrekarelik alanda dönüşüm çalışmalarını yürütüyoruz. Yerinde dönüşümden yanayız, kimseyi mağdur etmemenin derdindeyiz. Konutlarımız oldukça modern, sağlıklı ve halkın kesesine uygun. Mesela dönüşümün gözdesi Şehristan İstanbulkapı Konutları, Mavi Şehir ve Palandöken  TOKİ  Konutları Erzurum’a yeni bir ufuk kazandıracak.


‘ŞEHRE VİZYON KATACAK ÇILGIN PROJE’


Çılgın projeniz var mı? 


Evet, şehre değer katacak projemiz var. Bilim, Müze, Doğa ve Eğitim Parkı Projesi kentimizi zirveye taşıyacak. Kar müzesi de kuruyoruz. Deprem konusunda eğitim verecek Deprem Eğitim Araştırma Merkezi kuruyoruz. Ayrıca dünyanın ilk Tarih Duvar Müzesi’nde 111 bin 111 taşla tarihi yeniden yazacağız. Bir Doğa Parkı yapacağız. Bu kapsamda Astronomi Eğitim Araştırma Merkezi, Sayılar Eğitim Ve Araştırma Merkezi, Ay Ada Olimpiyat Meydanları, AR-GE ve Mükemmeliyet Merkezi kurulacak. Ayrıca Dünya Çocuk ve Gençlik Merkezi inşa edilecek. Son olarak Ortadoğu’nun en büyük Fuar ve Kongre Merkezi’ni yapacağız. Çok önemli bir projemiz daha var. Yaşlılar ve Engelliler Rehabilitasyon Merkezi yapacağız. Darülaceze de yapacağız. Engelli çocuklar içinde vakıf kuracağız. Vakfın gelirleriyle Darülaceze kimseye muhtaç olmadan yürüyecek. Erzurum’da iki sanayi öngörümüz de var. Birisi oyuncak diğeri cam sanayi. Belediye olarak oyuncak üretimine karar verdik. Cam sanayi ile ilgili fizibilite raporumuz bitmek üzere.



Alev GÜRSOY CİMİN/Posta


Geri Dön