27 / 04 / 2024

Mega projeler ağır vasıta satışlarını artıracak!

Mega projeler ağır vasıta satışlarını artıracak!

Üçüncü köprü, yeni havaalanı ve Kanal İstanbul gibi mega projelerin ağır ticari vasıta pazarını yüzde 25 oranında büyütmesi bekleniyor...




Üçüncü köprü, yeni havaalanı ve Kanal İstanbul gibi mega projelerin ağır ticari vasıta  pazarını yüzde 25 oranında büyütmesi bekleniyor. Projelerde her gün 10 bini aşkın kamyonun çalışacağı tahmin ediliyor. Bu süreçte yıllık satış adedi 50 bine çıkabilir.


İSTANBUL'A yapılması öngörülen üç dev proje en çok kime yarayacak diye sorarsanız, bu sorunun yanıtı muhtemelen, “kamyon pazarına” olacaktır. İstanbul’da inşa edilmeye başlanan üçüncü boğaz köprüsü ve temel atılması için gün sayan üçüncü havaalanının yanı sıra önümüzdeki aylarda inşasına başlanması beklenen “Kanal İstanbul” projesi, kamyon satışlarına doping ettkisi yaratacak. Yılda 30-35 bin adetlik satış hacmine sahip olan ağır ticari araç pazarının, söz konusu projeler nedeniyle 50 bin adetlere ulaşması bekleniyor. Üstelik bu sattış rakamının 10 yıl boyunca devam edeceği tahmin ediliyor.


HAFRİYATÇILAR İÇİN ÖNEMLİ

Kanal İstanbul ve kentsel dönüşüm projelerinden çıkacak hafriyat, üçüncü havalimanının inşa edileceği arazide dolgu malzemesi olarak kullanılacak. İstanbul'un eski kömür ocaklarının bulunduğu bölgede, devasa boyutlarda çukurlar bulunuyor. Yağan yağmurlarla dolan çukurlar irili ufaklı göletler oluşturmuş durumda. Havaalanının inşa edilemesi için öncelikle bu çukurların doldurulması gerekiyor. Kanal İstanbul ve kentsel dönüşüm projelerinden çıkacak hafriyat, kömür ocaklarrının bulunduğu bölueye taşınacak. Hafriyatın taşınması ise en çok kamyon üreticeleri ile ithalatçıların yüzünü güldürecek.


50 BİN KAMYON SATILIR

Türkiye'de Ford, Mercedes ve MAN ağır vasıta üretimi yapan firmalar arasında. DAF, Iveco, Renault&Volvo Turcks ve Scania ise ithalatçı şirketler. Türkiye'nin bölgede her geçen gün artan etkinliği ve birçok uluslararası lojistik firmasının yatırım yapmasını değerlendirerek üretim adetlerini belirlediklerini ifade eden sektör temsilcileri, hükümetin uzun dönemli, büyük ölçekli ve 2023 hedeflerini göz önünde bulundurarak öngörü yaptıklarını vurguluyor. Yılda İ6 ton ve üzerinde 50 bin ağır vasıtanın satılacağını tahmin eden yetkililer, bu araçların yüzde 70-75'inin hafriyatta, yüzde 20-25’inin ise inşaat alanında kullanılacak X4 araçlardan oluşacağım öngörüyor.


İTHALAT ARTAR

Türkiye’yi 2023 yılına taşıyacağı öngörülen bu projeler, üretim ve ithalat yapan firmaları hareketlendirdi. Firmalar, üretecekleri ve ithal edecekleri araçların planlamasını yapmaya çalışıyorlar. Çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Mercedes-Benz yetkililerinden sorduğumuz sorulara, “Stratejik nedenlerden dolayı açıklama yapamayız” cevabı geldi. Büyük inşaat projelerinin hafriyatta kullanılacak araçlarda önemli oranda talep yaratmasının beklendiğini açıklayan Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer, “Özellikle Kanal İstanbul gibi büyük projelerde hafriyatın daha çok off- road ağır vasıtalarla yapılması bekleniyor.

Para



Geri Dön