23 / 11 / 2024
fuzul

Mehmet Canıtatlı: Rakamlar ortada konutta ne balon ne köpük var!

Mehmet Canıtatlı: Rakamlar ortada konutta ne balon ne köpük var!

Yeni Akit Gazetesi yazarlarından Mehmet Canıtatlı bugünkü köşe yazısında konutta balon konusuna değindi. Canıtatlı yazısında: "Rakamlar ortada konuttan ne balon ne köpük var" açıklamasında bulundu...




Burası ne Çin ne de İspanya, Burası Türkiye...

Ekonomide hiçbir şey eskisi gibi değil. Gayrimenkul sektöründe de öyle. Stres hissedildiği anda hükümet yetkililerinden piyasanın önde gelen isimlerine kadar herkes tepkisini hemen dile getiriyor. Buna rağmen, her nedense baloncu amcalarımız senaryolarıyla akılları bulandırmak istiyor. Ama rakamlar yalan söylemiyor. 


İşte size birkaç gerçek... Türkiye İstatistik Kurumunun, Konut Satış İstatistiklerine göre gayrimenkul sektörü yılın ilk dokuz ayında rekora imza attı. Türkiye genelinde bu yılın 9 ayında 862 bin konut satılarak, 2012nin tamamındaki 701 bin konutluk satışın üzerine çıkıldı. Kalan 3 ayda 1 milyon konutluk satış rakamının da aşılacağı ifade ediliyor. 


Emlak GYO'nun ikincil halka arzında neredeyse 3 katı talep geldi. Talebin yüzde 80'ni yabancılardan...Yani onlar için aynlan oran hemen karşılık buldu. Önceden ayda birkaç kez davet edildiğimiz lansman sayısı neredeyse ayda 12 - 15'e çıktı. Yani ortalama iki günde bir, yeni bir konut projesi tanıtılıyor. 


Dostlar; bu gerçekler karşısında şapkayı önümüze koyalım... Bugün ekmeğini gayrimenkulden kazanan hangi işadamına 'İşler nasıl gidiyor?' diye sorsam, 'Durgun değil' ya da 'Maşallah, nazar değmesin' cevabını alıyorum. 

Birkaç gün önce kahve içtiğimiz İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnandan, GAP Gayrimenkul Genel Müdürü Dr. Feyzullah Yetgin'e, Dış sermayeyi gayrimenkul alımı için Türkiye'ye çekmeye çalışan Arap Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı Abdullah Çiftçi'den, SUR Yapı'nın patronu Altan Elmas'a, 'balon hikayesi için ne düşüyorsunuz' diye sorduğumuzda kısaca, 'Öyle bir şey yok' cevabını alıyoruz. 

Hatta Serdar Bey, 'Bırakın balonu, İstanbul'daki fiyatlar Londra'nın bile çok gerisinde' diyor. 


Satışa sunulan hemen hemen her proje ilgi görüyor. KİPTAŞ'ın Bahçeşehir'de inşa etmeye başladığı Vadi Tepe'de bile ilk gün 1700 vatandaşımız ismini yazdırıp, büyük bir kısmı sözleşme imzalamıştı. Demek ki talep devam ediyor. Dumankaya İnşaat'ın tanıtımı yapılmayan Athletic-o Towers projesiyle bile 10 günde 1.000 müşteri adayı ilgilendi. Bunların 110'u daire sahibi oldu. 


Demek ki vatandaş, kriz tellallarına kulak asmadan inşaat sektöründeki gelişmeleri yakından takip ediyor. 

inşaat ve bankacılık sektöründe sorunlar olacaktır ama bunlar krize neden olabilecek düzeyde değildir. 

Merkez Bankasının kayıtlarına göre vatandaşlar konut taksitlerini ne yapıp edip ödüyor. Biliyor ki, bugün satın alabileceği bir evin fiyatı yarın aynı yerde kalmayacak. Bu arada fahiş fiyat artışları "için de hak edilen rakam budur demek yanlış... 


Kriz ve diğer toplumsal strese neden olabilecek sorunlar gündemi meşgul etmediği sürece bu trend devam edecektir. Sonuçta her yıl ortalama 650 bin gencimiz evleniyor. 

Ev sahibi olanlar uygun faiz oranlan ve ödeme koşulları karşısında ikinci bir ev için niyetini ortaya koyuyor. 

Hatta peşinattan sonra taksitlerinin kiracısı tarafından karşılandığı bir çok konut mevcut. 

Tekrar iddia ediyorum, bırakın balon beklentisini, bir iki yıl sonra 2013'ün fiyatları mumla aranacak. 

Sözün özü; kimse ne kriz, ne de lüks daireler ucuzlayacak beklentisinde olsun. Sektörün dinamikleri ortada iken baloncuların derdi herşeyi ucuza kapatmak. Kimse bu oyuna gelmemeli. 


Mehmet Canıtatlı/Yeni Akit Gazetesi


Geri Dön