28 / 04 / 2024

Mehmet Çerçi Yunusemre'deki projeleri anlattı!

Mehmet Çerçi Yunusemre'deki projeleri anlattı!

ETV'de Canan Sarıgöz'ün 'Herkes Bıınıı Konuşuyor' programına katılan Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, TOKİ'nin Akgedik Mahallesinde yapacağı 5 bin 500 konutun ilk etabı olan bin 500 konutun startını verdiklerini dile getirdi.




Türkiye'ye örnek bir projeyi hayata geçireceklerini belirten Başkan Çerçi, Canan Sarıgöz'ün. telefonla canlı yayına bağlanan ve mail vatandaşların sorularını cevapladı. 


Canan Sarıgöz: Öncelikle Manisa'nın bir şehidi var. Ailesine başsağlığı diliyoruz. Sizinde başsağlığı dilekleriniz olacaktır. Seçim öncesi verdiğiniz en büyük vaatlerdendi TOKİ... Manisa da yaşanan konut sıkıntısını biz hal edeceğiz demiştiniz. Yüzlerce aileyi ilgilendiren bir proje bu artık adıma adım proje ilerliyor.  TOKİ  Başkanı Mehmet Ergün Turan Akgedik'te açıklamalar yaptı ve AK Parti milletvekilleri de sizlere eşlik ettiler. TOKİ Başkanının bu ziyaretine ilişkin neler söyleyeceksiniz? 


Başkan Dr. Mehmet Çerçi: Tabi, bir uzman çavuşumuzun acı haberi geldi, hain bir kurşun ile şehit haberini aldık, ALLAH tan rahmet diliyoruz, vatandaşlarımıza baş sağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Askerimiz polisimiz ciddi mücadele veriyor. Hendekler kazılıyor, barikatlar, suikast silahlarının karşısında ciddi mücadele veriliyor, bu devlet her yere hakim olduğunu göstermek zorunda. Hain terör ve teröristle başa çıkacak gücümüz var. Maalesef istemediğimiz hadiseler vuku buluyor. Yaralanan güvenlik görevlilerimize acil şifalar diliyoruz. 


Canan Sarıgöz: TOKİ çalışmalarına ne zaman başladınız? 


Başkan Dr. Mehmet Çerçi: TOKİ ile ilgili çalışmalara geçtiğimiz yıl başladık; 14-15 ay önce başladık, 2014 man seçimlerinden önce halkımıza söziimiiz vardı. Belediyeyi aldığımız da belediye başkanı olduğumuz da en önemli sözlerimizden bir tanesi TOKİ olarak kayıtlara geçti. Bazı yerel gazetelerde TOKİ ile ilgili vaatlerimizi yapamadığımızı söylediler ama bir baksınlar. Şehrin merkezine değil çalışıyoruz, iyi bir iş yapmaya çal işiyoruz. 5 bin 500 tane insanımıza, dar gelirlimize ev yapıyoruz. Bir kısmı orta gelirliye de hitap edecek ama geneli dar gelirli vatandaşımıza hitap edecek.25 bin kişilik bir şehir kuruyoruz, Manisa'nın bir kenarına ev yapıp entegre etmiyoruz. Bütün alt yapı sistemi ile birlikte okulu, camisi çarşısı insan yaşamı ile ilgili ne varsa sıfırdan inşa ediyoruz. TOKİ ile beraber sadece ev yapmıyoruz yeni bir kent yapıyoruz. TOKİ'nin klasik konsepti değil yeni bir dönem olacak şehrin dışına uydu kent tarzında ciddi çalışma yapacağız demiştik, 3 bin konut hedefimiz vardı ama 5 bin 500 e çıktı. Vaadimizin iki katına çıktı, bu görevde olduğumuz sürece TOKİ konutları 5 bin 500 ile sınırlı kalmayacak bunu buradan ilan ediyorum. ALLAH nasip ederse bu sayısı 10 binlere çıkabilir. Akgedik Bölgesi'nde bin 500 dönümlük alanda çalışıyoruz. Manisa'daki TOKİ Türkiye genelinde yapılacak olan dönüşümün başlangıcı olarak gördüklerini dile getirdi TOKİ Başkanımız. Bu konuda çok yoğun Manisa'da. Türkiye'de Akgedik'i örnek gösterdiklerini söylüyor Sayın TOKİ Başkanı Ergün Bey. Şehircilik için lokasyon olarak arazi olarak 10 numara bir yer olduğunu Ergün Bey beraber Akgedik'i ziyaret ettiğimizde söyledi. Bin 500 konutun 1. etabı başladı, Ocak-Şııbat'ta ikinci etap; en geç 4 yıl içinde teslim edeceğimizi söyledik. I. etap konutlarımızı 18-19 ay sonra vatandaşlarımız iskan etmeye başlayacaklar. Kura çekimi de resmi temel atma töreninden sonra yapacağız.2 veya 3 ay içerisinde kuraları çekeceğiz.Basın. 

televizyon, medya,billboard aracılığıyla kura çekimini vatandaşımıza duyuracağız.Vatandaşımız kuraya gelemese bile 8300 kişi başvurduğu için gıyabında kurayı çekeceğimiz için iletişim adresi ile kendilerine ileteceğiz. 


Canan Sarıgöz: Yunusemre'nin inşası önemli tabi, yeni projeleriniz var mı? 


Başkan Dr. Mehmet Çerçi: Yerel iradenin görevi burada başlıyor, temizlik, fen, park bahçe, imar işleri zaten rutin yapılması gereken. Bunlarla fark yaratamazsınız, ekstra sosyal belediyecilik, şehrin geleceği ile ilgili bir şeyler ortaya koymanız lazım. Halkın ve şehrin sıkıntılarına yönelik adım atmalısınız, geleceği imar ve inşa etmezsiniz iyi bir belediye başkanı değilsinizdir. Bizim derdimiz bu. Bir taraftan rutin işlerimiz ama en az bu kadar önemli olan geleceğin Manisa'sı geleceğin Yunusemre'sinin inşasının yapılması lazım. Sanayi ile ilgili yeni sanayi alt yapısının yapılması, sanayi siteleri tıkandı daha fazla biiyüyemiyor. bir sürü esnafımız var. 

Onların odaları ile temsilcileri ile bir araya geliyoruz, bize yeni sanayi alanı yapın diye talepleri var. Biz yapmazsak kim yapacak bunları; imarı ve inşası olmak zorunda. Yeni uydu kentlerin yapılmasını tabii ki yerel yönetimler yapacak. Bunlar sizin gündeminizde değilse iyi bir başkan değilsiniz. Manisa'ya yarın bir tane daha özel üniversite gelmek istedi diyelim, nereden vereceğiz, getirmeyelim mi gelmesin mi? Bunların planlarının yapılması lazım, bu hedefleri önümüze koyduk. Yeni konut, yeni sanayi alanı, yeni üniversite alanlarını önümüze koyduk. 

Bunlar vizyon olayıdır. 


Canan Sarıgöz: Kamulaştırmalar olacak mı, vatandaşın hakkı ödenecek mi?

 

Başkan Dr. Mehmet Çerçi: Organize sanayinin içinden sonuna kadar ana cadde geçiyor o bulvar organize sanayi yönetimi ile görüştük köprü ile kavşak değirmeni atlayacak bin 500 metre sonra TOKİ alanı geliyor 25 metre yol açacağız. Akgedik'ten de menemen yoluna açılacak. Büyük bir yol Gürle Akgedik Menemen yol kavşağını birleştireceğiz. Bazen hazine arazisi bazen de vatandaşın arazisinden geçiyor. Onlarda haklarını alacaklar. 


"6 BİN 500 KONUT KENTSEL YENİLEME YAPILACAK" 


Canan Sarıgöz: TOKİ gibi büyük ve önemli bir projenizin daha olduğunu öğrendik. Kentsel Dönüşüm veya Kentsel Yenileme hangi mahalleleri kapsıyor? 


Başkan Dr. Mehmet Çerçi: 6 bin 500 konutluk kentsel dönüşüm yapıyoruz, afet riski alanları var. Bakanlar Kurulu'nca riskli bölge ilan ediliyor ve yeniden imalat ve imar çalışması yapılıyor, hak edişler, zeminler etütleri, yeni kentsel çalışmalar, bir yıl sürecek. Laleli ve Mesir Bölgesi'ne Yunusemre'nin kalbini inşa edeceğiz. Yunusemre kent kimliğine dönüşecek. O merkez çok daha değerli hale gelecek, yeni bir mahalle inşa edilince büyük bina değil, yeşil alanların bol olduğu, Paris'e gidenler Şanzalize diyor ama ona yakın bir şey yapacağız. Modern bir kentin modern merkezi olacak. Yunusemre'ye kişiliğini ruhunu veren kent kimliği kazanacak, resmi gazetede yayımlandı cumhurbaşkanı imzaladı yolun yarısına geldik. 


Canan Sarıgöz: Akgedik'te yaşayan vatandaşlar TOKİ'ye nasıl bakıyor? Onlar için bir avantaj ıııı dezavantaj ıııı sağlayacak? 


Başkan Dr. Mehmet Çerçi: Seçimlerden önce bu vaadi verdik ve kazandık. Orada önceden beri çalışılan projeyi olgunlaştırdık. TOKİ ye start vermeden önce Akgcdik'e gittik, vatandaşlarımızı topladık neredeyse 160 hane. Siz Akgedik'e TOKİ nin gelmesini ister misiniz istemez misiniz? Şehir inşa edelim mi etmeyelim mi? Hiç istisna olmadan biz Akgedik'i buraya istiyoruz dediler. 

TOKİ'ye taraftar olduklarını biliyorum. Kadınlarımız o konuşmada çok söz aldılar ve istediler, biz Akgedik Bölgesi köyümüze istiyoruz dediler ama madde 2; yaklaşık 1 ay kadar önce bazı şeyler kulağıma geldi. Olabilir herkes aynı düşünmeye bilir; muhtarı ve 10 kişilik heyeti çağırdım; beklentilerini dile getirdiler. Herkesin kafasında sorular var; yeni Akgedik Toplu konut Alanı buraya kuruluyor ama bizim durumumuz ne olacak dediler? Çalışkan gayretli muhtarımız var ve dedik ki Cuma sizin köye geliyoruz, herkesi meydana toplayacaksın bir de lokma, zeytin, peynir ikram edelim dedik. 

Köylülerimizle uzlaştık, onlarında hakkını vereceğiz asla mağdur etmeyeceğiz. Bunun teminatını da ben belediye başkanı olarak veriyorum; haklarınız korunacaktır dedik. Kış geliyor, köy de köy evi var zor şartlar kapıda. İçinde doğalgazlı, kaloriferli evi köylü kardeşlerimizde hak ediyor, çok güzel atmosfer yaşadık. 


"FAYDA MALİYET HESABI VARDIR" 


Canan Sarıgöz: Manisa Büyükşchir Belediye Başkanı Sayın Cengiz Ergün'üıı Türkiye'nin en modern ve donanımlı otoparkı diye tabir ettiği ve yakında açılışı gerçekleştirilecek olan tanı otomasyonlu otoparka 30 trilyon para harcamasına bir anlam veremediğini dile getirmiştiniz. Bu konuyu biraz açar mısınız? 


Başkan Dr. Mehmet Çerçi: Manisa içerisinde bir bütünüz birbirimizin devamıyız, bir kısmımız şehzadeler de oturuyor işi Yunsuemre de ya da tam tersi. İç içe girmiş iki şehir. Sorunları birbirinden bağımsız değil. Bizim belediyeden Karaköy'e doğru gidin trafik keşmekeş, ulaşımla entegre olarak lala paşa malta bölgesi olmak üzere otopark sorunu var. Şehzadeler de daha çok ihtiyaç var. Maddi imkânlarımız sınırlı ama ihtiyaçlarımız çok fazla. Anafartalar Mahallesi'nde normal otopark yapılsa 350-400 civarında araç sığdırırsınız. Sirkülasyon alanlarına ihtiyaç var ama maliyeti 30 trilyona değil de 600 liraya metrekaresini mal etsen 6 trilyona mal edersin, yani bunlar ortalama sayılar ama daha fayda-maliyet hesabını yaparsın. Elinizde 20-25 trilyon kaynak elinizde kalır, sadece sıkıntı bir nokta da değil ki. Oralara ada içi otoparklar ya da değişik alanla üretilerek hizmet sağlanıp ihtiyaçlar hal edilebilir. Ben olsaydım otomasyonlu otopark yapmazdım. Kısmen yer altı. kısmen ada içi. kısmen yer üstü, 30 trilyonu şehir içine dağıtırdım. Paramızı daha efektif kullanmak, az para ile çok iş yapmak olmalı amacımız. Bunu sağlayabiliriz, 2 bin 550 araçlık otoparkı değişik mahallelere imar açısından mahallelere hizmet akışını yoğunlaştırırım. Ben olsaydım böyle yapardım. Türkiye'nin en modern otoparkı, en modern en büyük katı atık tesisi. Biz Türkiye'nin en büyük vilayeti değiliz ama tabi ki güzel olsun da en büyüğü olacak diye komplekse gerek yok. Bizden daha büyük olan TOKİ projeleri var ama Ergün Bey sizin ki Türkiye'ye örnek olacak diye kendisi ifade ediyor, fayda-maliyet hesabı budur ama Akgedik Türkiye'nin en büyüğü değil, benim böyle kompleksim yok. Bazen yaşlılara, çocuklara, engellilere yatırım yaparsınız belediyeye geri kazanımı olmayacak iktisadi anlamda ama sosyal belediyecilik anlamında kazanımı yüksek olmaktadır, bu tür yatırımlarda vardır. Bir otopark sosyal faydadan çok toplumun sorununu çözer ama az para ile çok iş yapmanız lazım, birçok mahalleye bu hizmet yapılabilirdi. 


HATIRA FOTOĞRAFI ÇEKİLDİLER 


Başkan Çerçi, program sonunda Erdinç Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erdinç Yumrukaya, Yönetim Kurulu Üyeleri İsmail Çalışkan. Velihan Yumrukaya. İşadamı Veli Doğdu ve Hanedan Çeyiz Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Karakaş ile bir araya gelerek hatıra fotoğrafı çekildi. 


Manisa'da Denge



Geri Dön