29 / 04 / 2024

Mehmet İşler: Turizmciyi taksit vurdu!

Mehmet İşler: Turizmciyi taksit vurdu!

Mehmet İşler, BDDK'nin kredi kartı taksitlendirme ile ilgili olarak "Sadece bir-iki sektöre kısıtlama getirilmesi anayasaya aykırıdır. Bu halde çıkarılırsa Anayasa Mahkemesi'ne gidebilecek bir düzenlemedir" dedi




Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamaları Birliği Başkanı Mehmet İşler, BDDK'nin kredi kartı taksitlendirme ile ilgili olarak "Sadece bir-iki sektöre kısıtlama getirilmesi anayasaya aykırıdır. Bu halde çıkarılırsa Anayasa Mahkemesi'ne gidebilecek bir düzenlemedir" dedi


Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamaları Birliği Başkanı Mehmet İşler, BDDK'nin kredi kartı taksitlendirme ile ilgili olarak "Sadece bir-iki sektöre kısıtlama getirilmesi anayasaya aykırıdır. Bu halde çıkarılırsa Anayasa Mahkemesi'ne gidebilecek bir düzenlemedir" dedi


Hükümetin tasarruf tedbirleri kapsamında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından kredi kartlarına getirilecek 'taksit sınırlaması' turizm sektöründe tepkiye yol açtı. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamaları Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, düzenlemenin yalnızca bazı sektörlere yönelik olarak getirilmesini eleştirdi. Durumun Anayasa'ya da aykırı olduğunu belirten İşler, "Yalnızca birkaç sektöre yönelik böyle bir düzenleme yapılması yanlıştır. Biz bunun gözden geçirilip yeniden düzenlenmesini öneriyoruz. Aksi halde Anayasa Mahkemesi'ne gidebilecek bir düzenlemedir" dedi.


52 sektör darbe alır


Düzenlemenin turizme büyük bir darbe vuracağını, daha büyük oranda da vatandaşı etkileyeceğini ifade eden İşler, "Bugün ülkemizde 10 milyonluk yerli pazar payı içerisinde erken rezervasyon 2.5 milyonu bulmuştur Bunların yüzde 80'i de kredi kartıyla ödeme yapmaktadır. Erken rezervasyonda ucuz satın alma ancak taksitlendirme ile mümkün oluyor. Eğer bu uygulama hayata geçerse turizm sektörü ile birlikte turizmden gelir elde eden 52 sektör darbe alacaktır. Öte yandan vatandaşın daha da zorlanmasına neden olacaktır. Her yıl bunu bir yaşam tarzı haline getiren insanlarımız var. Bu defa gidip tüketici kredisi çekecekler. Değişen hiçbir şey olmayacak" dedi.


"En çok zararı halk görür"


İç pazarın erken rezervasyon oranının daha Avrupa standartlarına bile getirilemediğini belirten İşler, "Fransa'da bu oran yüzde 29 iken Türkiye'de yüzde 2.5-3 civarında. Daha biz bunu Avrupa seviyesine taşıyamamışız. Eğer bu düzenleme olursa biz aradaki 2.5 milyonu dış pazara yönlendirerek bir oranda açığımızı kapatmaya çalışırız. Ancak ucuz fiyatla, taksitlendirme imkanı ile tatile gidemeyen vatandaşın göreceği zarar turizm sektöründen daha fazla olur. İç turizmi zaten yıllardır canlandırmaya, insanlara tatil alışkanlığı kazandırmaya uğraştık. Tam bu konuda bir cazibe yaratmışken bu gidişata zarar vermemek gerekir"dedi.


Düzeltilsin önerisi


TÜROFED olarak BDDK'ya konuyla ilgili görüş bildirdiklerini de ekleyen İşler, "Bizim sektör olarak görüşümüz budur. Diyoruz ki bunu tek bir sektöre endeksli yapmayalım olacaksa tüm sektörlere yönelik olsun. Tek sektör olarak çıkartılırsa da bu Anayasa Mahkemesi'ne götürülebilir. Gözden geçirilmesini ve düzeltilerek çıkarılmasını öneriyoruz. Bu konuda Avrupa'daki modeller incelenip buna göre de bir sistem oluşturulabilir" diye konuştu.


"Sosyal yönü de var"


Düzenlemenin sosyal yönüne de değinen İşler, "Yıllardan beri erken rezervasyon imkanları, uçuş imkanlarının artmasıyla birlikte iç trafikte bir artış görülüyor. Barış sürecinin de bu trafiğin artmasından olumlu etkilendiğini düşünüyorum. Özellikle Türk insanının Doğu coğrafyasını da tanımasını, o coğrafya ile barışmasını sağlamıştır. Konunun böyle sosyal bir yönü de vardır. Tüm bunların gözden geçirilmesi gerekmektedir" diye konuştu.


Yenigün


Geri Dön