28 / 04 / 2024

Mehmet Müezzinoğlu Muğla'da hastanenin temel atma törenine katıldı!

Mehmet Müezzinoğlu Muğla'da hastanenin temel atma törenine katıldı!

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yerel yönetimlere yaptıkları her bir metre yürüyüş yolu için bir bisiklet hediye edeceklerini belirtti. Muğla'da 475 yatak kapasiteli devlet hastanesinin temel atma törenine katıldı.



Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu , Muğla'da 475 yatak kapasiteli devlet hastanesinin temel atma törenine katıldı. Törende yaptığı konuşmada sağlıklı yaşamın önemine değinen Müezzinoğlu, TÜİK'in yaptığı araştırmada vatandaşların yüzde 84'ünün şahsıyla ilgili beklediği en önemli alana "sağlık" şeklinde cevap verdiğini söyledi. 


Her bireyin "önce sağlık" dediğini vurgulayan Müezzinoğlu, "Önce sağlığımıza dikkat etmek, sağlığımızla ilgili gerekenleri yapmak, sonra da hastalandığımızda ideal mekanları aramak durumunda olmalıyız" dedi. 


Bir "hastalık bakanı" değil, sağlık bakanı olarak önce sağlıklı yaşamanın gereklerinin yapılması gerektiğini söylediğine işaret eden Müezzinoğlu, herkesin sağlıklı bir yaşam kültürü bulunması gerektiğini vurguladı. 


Özellikle yerel yöneticilerden sağlıklı yaşam kentleri istemesi gerektiğini dile getiren Müezzinoğlu, şöyle devam etti:


"Daha çok yürüyüş yollarını, daha çok bisiklet yollarını, çocuklarımız ve gençlerimiz için daha sağlıklı bir ortamı talep etmeliyiz. Hasta olduğumuzda iyi bir hastane olmazsa olmazımızdır ama her bir yaşta bir milyon çocuğu ve genci olan bu zenginliğimizi fark etmeliyiz. Onları obezite, kötü alışkanlıklardan nasıl koruruz, onlara sağlıklı yaşam kültürünü nasıl sağlarız konusunda verdiğimiz emek, hastane inşaatlarına verdiğimizden daha fazla olmalı. Bu bütçeler hastanelere harcadığımızdan daha çok olmalı ki yaşamı sağlıklı sürdürebilelim."


Bakan Müezzinoğlu, günün yarım saatini yürüyüşe, spora ayıramayan ve kötü alışkanlıklarını çocuklarının önünde sergileyenlerin daha çok hastane, daha çok ilaç ve daha çok kronik hastalık kültürüne hazır olması gerektiğini ifade ederek, yerel yönetimlerin vatandaşın sağlığını önemsemesi ve mutlaka merkezine alması gerektiğini belirtti. 


Bundan dolayı bakanlık olarak önümüzdeki yıl bir projeyi hayata geçireceklerini açıklayan  Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Bir metre bisiklet yolu yapan her belediyemize bir bisiklet hediye edeceğiz. Yani bin metre bisiklet yolu yapan belediyeye bin adet bisiklet vereceğiz. 10 bin metre yaptıysa, 10 bin bisiklet alacaklar. Artık medeni toplumların yalnız hastanelerini konuşan değil, yaşam tarzlarındaki kültürlerini de görmemiz lazım. Beslenmeye, sağlıklı yaşama, hareketli yaşama ve sağlıklı bir çevreye ne kadar önem verdiklerini konuşmazsak, daha çok hastane ve hastalık konuşuruz. Biz önce sağlıklı olmayı konuşmalıyız." 


-Üç kişiden biri obez, biri fazla kilolu 


Annesinin kucağına sağlıklı bir şekilde aldığı bebeğin 7 yaşına geldiğinde nasıl obez olduğunun analizini yaparak çözüm üretmeleri gerektiğine işaret eden Müezzinoğlu, geçen yıl Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığının 7-8 yaş grubu öğrencilerde yaptığı araştırmada, yüzde 22'sinin fazla kilolu ve obez çıktığını hatırlattı.


Toplumun üçte birinin fazla kilolu, üçte birinin obez, üçte birinin ise normal kilolu olduğuna dikkati çeken Müezzinoğlu, şöyle konuştu:


"Vatandaşlarının üçte ikisinin riski gruba girdiği bir ülkede bunu normalmiş gibi görürsek, burada 660 yataklı değil, belki bir yıl sonra bin yataklı bir hastane ihtiyacını konuşur duruma geliriz. Çünkü kronik hastalıkların yükü her sene artıyor. Obez, kötü alışkanlık ve kötü beslenme ne yazıkki illere ve ilçelere gittiğimizde hastane ve doktor kadar önümüze gelmiyor. Bunları evlerimizde, sosyal dokumuzda ve sivil dinamiklerimizde daha çok konuşmalıyız."


Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "2023'te Türkiye, yakın coğrafyasındaki 1,5 milyar insanın sağlık turizminde merkez ülkesi olacak" dedi.


Bakan Müezzinoğlu, Muğla'da devlet hastanesinin temel atma törenine katıldı. Törende yaptığı konuşmada, daha önceden vatandaşların daha donanımlı hastanelerde tedavi olmak için yakın illere gitmek zorunda kaldığına işaret eden Müezzinoğlu, 10-12 yıl önce ise vatandaşların, parası olanların, yurt dışına gittiğini söyledi. 


Yılda yaklaşık 120 bin vatandaşın tedavi olmak için 1,5 milyar dolar parayı yabancı ülkelerde şifa için harcadığını anlatan Müezzinoğlu, bugün sağlık turizmini konuşur hale geldiklerini kaydetti. 


Müezzinoğlu, Bodrum'dan 1990'lı yıllarda "İngiliz bir turist kaza geçirmiş ve ülkesini aramış, İngiltere'den ambulans uçak gelmiş, vatandaşını almış götürmüş" gibi haberler duyduklarını "Adamların vatandaşları ne kadar değerli, biz adam olmayız, biz o günleri göremeyiz" dediklerini ifade ederek, "Bugün bunu tersine çevirdik. Şimdi ambulans uçaklarımız ve helikopterlerimiz var. Şimdi gece de uçabilen ambulans helikopterleri 2015'te devreye sokmayı planlayan bir Türkiye var" diye konuştu.   


Muğla'da temeli atılan hastanenin, şu anda yaptıkları 216 hastaneden biri olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, Türkiye genelinde 32 bin yatak kapasiteli hastane inşaatlarının devam ettiğine dikkati çekti. 


Bu hastanelerin mali karşılığının 6,5 milyar liraya ulaştığını vurgulayan Müezzinoğlu, 2002'de sağlık yatırımlarına bütçeden ayrılan paranın 170 milyon lira olduğunu bildirdi. 


Müezzinoğlu, "Muğla'da ihalesini yaptığımız hastanelerin karşılığı 200 milyon lira. 2002'deki Türkiye gelenindeki sağlık yatırımlarının toplam bedeli şu anda Muğla'daki hastaneler için ayrılan bütçe kadar bile değil. İnşallah 2023'te Türkiye yakın coğrafyasındaki 1,5 milyar insanın sağlık turizminde bölgenin merkez ülkesi olacak. Muğla'da bundan güçlü payını alacak" diye konuştu. 


Türkiye'nin sağlıkta dünyanın anlamakta zorluk çektiği bir noktayı yakaladığının altını çizen Müezzinoğlu,sözlerine şöyle devam etti:


"Gelecekte sağlık turizminde daha iddialı olacağımızı öz güvenle söylüyorum. Çünkü 10 yıl önce 150 bin kadar vatandaşımız yurt dışına giderken, bugün 500 bin civarında yabancı ülkemize sağlık hizmeti almaya geliyor. Önümüzdeki 4 yıl içinde sıfırdan 90 bin yatak kapasiteli hastanelerini yapmış dünyada Türkiye'den başka bir ülke olmayacak. Bunu başaran Türkiye, sağlık turizminde bölgenin merkezi olmayı hak edecek. "


Bakan Müezzinoğlu, sağlık alanında bugün aile hekimlerini ve evde sağlık hizmetini konuşur noktaya geldiklerine değinerek, "Önümüzdeki dönemde kronik hastalığı bulunan ve evde bakımı gereken vatandaşlarımızın aile hekimleriyle en yakınında olurken, diğer taraftan evde bakımla ilgili projeleri gerçekleştiriyoruz" dedi.


Yüklenici inşaat firmasının yetkilisi ile süre konusunda pazarlık yapan Müezzinoğlu, hastanenin teslim süresinin öne alınmasını sağladı. Firma yetkisi, hastanenin 31 Aralık 2015'te bitirileceği teminatını verdi. 


 Müezzinoğlu, konuşmasının ardından beraberindeki Muğla Valisi Amir Çiçek, AK Parti Muğla Milletvekilleri Yüksel Özden, Ali Boğa, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ile butona basarak hastane inşaatının temelini attı. 


- Muğla Devlet Hastanesi


Muğla-Marmaris karayolundaki Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin karşı tarafında yapılacak ve 114 milyon 270 bin liraya mal olacak hastanenin, 475 yatak kapasitesi bulunacak.


Hastane bünyesinde 51 yoğun bakım yatağı, 5 doğum salonu, 15 ameliyat masası, 27 acil servis yatağı, tek ve çift kişilik hasta odaları, idare ve kongre merkezi gibi mekanlar yer alacak.


AA


Geri Dön