23 / 12 / 2024

Mehpare Evrenol: Mimarlık özveri ister!

Mehpare Evrenol: Mimarlık özveri ister!

Mimar Mehpare Evrenol, geçmişten bu yana sektörün gidişatını nasıl değerlendirdi, mimar adaylarına tavsiyelerde bulundu, mesleğin özveri istediğini vurgulayan Evrenol'a göre başarı için devamlı kendini geliştirmek gerekiyor...




Kaç yıldır mimarlık yapıyorsunuz?

Bir zamanların Devlet Güzel Sanatlar Akademisi şimdilerin ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi 'nden 1977 yılında mezun oldum, hiç durmadan çalıştım.


Peki bu bahsettiğiniz alanları neye göre seçmek gerekiyor? 

Üniversite eğitiminde staj olanaklarını iyi değerlendirmeli ve mezuniyetten sonraki ilk yıllarında farklı alanlarda çalışmayı göze almalı mimar adayları. Tek bir alana, sadece dizayn ofise yönelmek yerine birkaç yıl çeşitli alanlarda; örneğin yönetim, malzeme bilgisi, mali planlama, mimari pazarlama konularında da deneyim kazanmayı önemsiyorum. 


Mimarların sayısını yeterli görüyor musunuz? 

Son yıllarda çok fazla üniversite ve mimarlık fakültesi açıldı. Her yıl yüzlerce mimar da mezun oluyor. Dolayısıyla sektör genişliyor belki ama yetiştirilen mimarların niteliği söz konusu olduğunda kesin bir ölçüm yapmak zor. Belki zaman içinde bunu yaşayarak göreceğiz. 


Mesleğinizin zor yanları neler? 

İmar kanunlarımızın mimarları kısıtlayan tarafları çok fazla. Çok başarılı projeler hazırlanıyor ama kentin altyapısı yeterli olmadığı için modern şehirleri ortaya çıkarmak güçleşiyor. Bu durum ancak idari kararlarla düzeltilebilir. 

Büyük bir çatı altında, koordineli çalışılması şart. 


Bu mesleği yapmak isteyenler işe neresinden başlamalı? 

Bir mimarın, mimarlığın hangi kolunda duracağını iyi bilmesi ve ona göre kendini geliştirmesi gerekiyor. 

Ne istediğini bulmak için ofislerde, inşaatlarda, inşaat yönetiminde çeşitli noktalarda incelemeler yapıp, kararlı bir şekilde istediği yerde kariyeri için çalışmaya yönelik çaba sarf etmeli. İstediği iş kolunda iş bulamadı diye vazgeçmemeli. İnsanın mesleğini sevmesi çok önemli, bir ömür onunla yaşayacak. Hele konu mimarlık gibi zorlu ve özveri isteyen bir branşsa... Mimarlık alınan eğitimin yanında zamanla, tecrübe ede ede kazanılan bir meslek. 

Mezun olduğunuz anda tamamlanmıyor. Bu yüzden gençler her zaman öğrenmeye açık olmalılar. Geldikleri noktayı yeterli görmeleri büyük yanılgı olur bence. 



Geçmişten bu yana sektörün gidişatını nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Son yıllarda oldukça kaliteli yapılar gerçekleştiriliyor. 

Projelerin belli bir seviyenin üstüne çıkmasında vizyon sahibi gayrimenkul yatırımcılarının büyük katkısı var. Son 20 yıla baktığımızda önümüzü açan bir ekonomik sistemin olduğunu söylemek mümkün. Bugün pek çok projeyi yapabilecek birikime ve ekonomik ortama sahibiz. 


Başarılı bir mimarın hangi özellikleri taşıması gerekiyor? 

Mimariyi oluşturan sosyoloji, psikoloji, ekonomi, malzeme bilgisi, yeni gelişen trendler, sanat tarihi, statik ve statiğin yeni gelişmekte olan teknikleri, mekanik bilgiler gibi birçok disiplin var. Başarılı bir mimarın işte bu konulara hakim olması, hepsini bir potada eritmesi gerekiyor. Aynı zamanda mimar çok sabırlı, gözlemci, detaycı, özverili, iddialı olmalı. 


Mimarlıkta iş imkanları neler? 

Az sayıda mimarın tasarımcı kimliğiyle iş yaptığını düşünürsek, bir projeyi ayağa kaldırmaktan tutun onun sunumuna, pazarlanmasına ve hatta basında yayınlanmasına kadar geçen sürecin tüm aşamalarında yine mimarlar büyük roller üstlenmekteler. Mimarlar; şantiye yönetimi ve kontrolü, malzeme bilgisine bağlı yöneticilikler, malzeme üreten ve tedarik eden firmalarda ürünün geliştirilmesi, tanıtımı ve pazarlanması görevleri, akademisyen olarak mimarlık teorisini geliştirmek, mimar yetiştirmek, kamuda ya da özel banka, mağaza gibi firmalarda markanın yenilenme süreçlerini yönetmek, dergi, gazete, ajans gibi sektörel yayınlarda editörlük gibi çok çeşitli alanlarda çalışarak kariyer sahibi olabilirler. 


Mimarlıkta başarının yolu yaratıcılıktan geçiyor, değil mi? 

Tasarım-yaratıcılık ilişkisi mimarlık mesleği için çok önemli ama tüm mimarlar için değil. Yukarıda belirttiğimiz gibi kişinin sektör içinde nerede yer alacağı konusunda mm telise?-.


Hürriyet Trendy


Geri Dön