29 / 04 / 2024

Melih Baki: Depremden ders alınıp dayanıklı yapılar üretilmeli!

Melih Baki: Depremden ders alınıp dayanıklı yapılar üretilmeli!

Jeofizik Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Melih Baki, sismik hareketliliğin yüksek olduğu Türkiye'de çıkarılan yasa ve yönetmeliklere karşın depremlerden yeteri kadar ders alınmadığını söyledi.



Jeofizik Mühendisleri Odası (JMO)  Adana  Şube Başkanı Melih Baki, sismik hareketliliğin yüksek olduğu Türkiye'de çıkarılan yasa ve yönetmeliklere karşın depremlerden yeterli ders alınmadığını söyledi. 17 Ağustos Depremi'nin 15'inci yıldönümünde açıklamalarda bulunan Melih Baki, yaklaşık 20 milyon yapının bulunduğu Türkiye'de tüm binaların depreme dayanıklılıgıyla ilgili kesin bir veri bulunmadığını belirtti. Anadolu'nun binlerce yıl içinde çok sayıda medeniyete ev sahipliği yaptığını anımsatan Baki, "Bu medeniyetler çoğu kez deprem gibi doğal afetlerle yok oldu. Tarih tekerrürden ibarettir. Deprem kuşağındaki Türkiye'de her an büyük depremler oluşabilir" dedi. 


YÖNETMELİKTAM UYGULANMIYOR 


17 Ağustos Depremi gibi afetlerde büyük yıkımlar ve can kayıpları yaşandığını aktaran JMO Şube Başkanı Melih Baki, şunları kaydetti: "Başka büyük acılar yaşanmadan, depreme karşı adım atılmalı. Depreme dayanıklı yapılar üretilmeli ve mevcut yapılar kontrolden geçirilerek önlemler alınmalı. 


Depremlerin çok yoğun görüldüğü yerlerde deprem üreten örtülü ve diri olmak üzere tüm faylar ortaya çıkarılmalı, özellikle nüfus yoğunluğunun bulunduğu kentlerin altındaki faylar incelenmelidir. Binaların yoğunluğu ele alınmalıdır. Depreme karşı kontrol mekanizmalan işletilmelidir. 


Belediyelerin uymak zorunda olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yayınlanan Tip İmar Yönetmeliği var ama bu tam anlamıyla uygulanmıyor. Bunu uygulamayan yöneticilerin çok büyük yasal sorumlulukları var. Olası bir faciada bu yönetmeliği uygulamayan yöneticilerden yasal olarak da hesap sorulur." 


Adana Egemen Gazetesi


Geri Dön