23 / 12 / 2024

Melih Meriç'ten Gaziantep imar sorununa öneri!

Melih Meriç'ten Gaziantep imar sorununa öneri!

Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Melih Meriç, kentin imar sorunlarına yeni bir bakış açısı geliştirdi. Meriç çok konuşulacak bir düşünceyi de dillendirdi ve; "6. Organize Sanayi Bölgesi Gaziantep'e yapılmamalı" dedi.



İşte Oluşum'a konuşan Meriç'in açıklamasından satır başlan; "Gaziantep Türkiye'nin altıncı büyük şehri, ekonomik olarakta beşinci büyük il. Gaziantep, Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapısı konumunda. 

Bunun değerini bilmemiz için gerekli her türlü altyapıyı oluşturmamız lazım. Biz özellikle belediyelerin Gaziantep üzerinde yapmış olduğu politikaları iyi yaptıklannı iyi yönde, kötü yapüklanru kötü yönde eleştiriyoruz."


"ŞAHİN, ULAŞIM İÇİN ÇOK ÇALIŞIYOR"

"Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin göreve geldiği günden bu yana ulaşım konusunda birçok toplantı yaptı, çoğuna bizde katıldık. Neler yapılması gerektiğini oturup beraber konuştuk. Gaziantep'te ki trafik şu anda bir yıl öncesine göre baya rahatlamış durumda. Elbette bu geçici bir rahatlık, bu anlamda büyükşehirin çalışmalarının devam ettiğini biliyorum. Özellikle üst geçitler ve yeni alternatif yollann açılmasıyla trafiğin daha da rahatlayacağını hep beraber göreceğiz. Bu yapılan çalışmaların hepsi geçici çözümler üretiyor, önemli olan şehri tümüyle ele alıp ulaşım sorununu bir bütün halinde çözmek. Bu da zamanla olacak bir şey" 


"İMAR PLANI İLE BİRLİKTE UYGULANMALI" 

"Bunun da çalışmaları yapılıyor, Ulaşım Master Planı'nm yeniden ele alındığını hepimiz biliyoruz. Bu tek başına yeterli değil, özellikle Ulaşım Master Planı yapılırken şehrin bütünü 100 binlikten başlanarak yeni bir imar planının ortaya konulması lazım. Bu ortaya konan imar planı ile Ulaşım Master Planı'nın birlikte ele alınması lazım.


" HER TABLONUN BİR RESSAMI OLUR! "

Bizim oda olarak en büyük sıkıntıyı gördüğümüz nokta, özellikle ilçe belediyelerin büyükşehirden kopuk bir şekilde bu sorunu kendi başlarına çözmeleri ile alakalı. Biz bu konuyu Büyükşehir Belediye Başkanımıza da defalarca izah ettik, ilçe belediye başkanlanna da bunu izah ediyoruz. Her tablonun tek bir ressamı olur, bir tabloya iki üç tane ressam fırça darbesi vurunca ortaya çıkan resim iyi bir ürün olmaz. Bu nedenle büyükşehirden, ilçe beledelerin yapacağı çalışmalan kendilerinin master planı dışında bir uygulama yapmalanna izin vermemeleri gerektiğini ifade ettik. Bu konuda da bizimle aynı fikirde olduklarını biliyorum.


" İBRAHİMLİ 2 ÖRNEĞİ "

Çalışmaların hepsi zaman alacak çalışmalar ama en azından doğru yol alınıyor. 

Gaziantep trafiğinin rahatlaması için şehrin doğru yönlere yayılması lazım. Şu an yeni açılan imar bölgeleri var. 

İbrahimli 2 bölgesinde yollann açılması yönünde iyi çalışmalar yapıldı ama oranın da faliyete geçmesi lazım. Belediyenin oraya inşaat izni vereceğini de biliyoruz.


" KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YANLIŞ YAPILIYOR! "

Belediyelerin kentsel dönüşüm ile ilgili projelerde yanlış yaptığını da düşünüyoruz. Özellikle Şahinbey Belediyesi kent 


"GAZİANTEP I ANAYASASI' 

Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Melih Meriç, kentin imar sorunlarına yeni bir bakış açısı geliştirdi. "Gaziantep Anayasası" ile imar düzenlemelerinde yapılması gerekenlere dikkat çeken Meriç ile kentteki konutlann güvenliğinden Ulaşım Master Planına, Ortadoğu'da ki inşaat pazarından Gaziantep'in altyapı sorunlarına, Belediyelerin projelerinden iş ve işçi güvenliğine, imar rantından acil eylem plamna kadar birçok konuda konuştuk. Gaziantep'in konut analizine gitmesi gerektiğini savunan Meriç çok konuşulacak bir düşünceyi de dillendirdi ve; "6. Organize Sanayi Bölgesi Gaziantep'e yapılmamalı" dedi. 

bütünlüğüne zarar veren projelere imza atıyor. Kentsel dönüşüm sadece binalann yenilenmesi demek değil. Mahalleyi yıkıp bir apartmana doldurmak kentsel dönüşüm demek değildir.


" TÜRKİYE'NİN EN PAHALISI..."

Gaziantep özellikle konut açısından Türkiye'nin en pahalı kentlerinden birisi. 

Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi arsa fiyatlarının çok yüksek olması. Biz bu konuda defalarca yöneticilerimizi uyardık, bu kadar yüksek maliyetli arsalarla insanların en temel hakkı olan barınma ihtiyacını karşılamasına izin vermiyorsunuz."


"BELEDİYE EMLAKÇİLİK YAPMAMALI"

"Özellikle Şahinbey Belediyesi tamamen emlakçı mantığıyla hareket ediyor. Arsalan nasıl daha fazla paraya satarım diyor. Halbuki soyal belediyecilikte bu yok.Belediye bütçelerine baktığımızda konut ve arsa fiyatlannın ne kadar önemli bir yer tuttuğunu görürüz, belediye emlakçı değil ki.


" GAZİANTEP VE DEPREM GERÇEĞİ "

Gaziantep'in en yakın fay hattı Nurdağı-İslahiye fay hattı. Gaziantep'te fay hattı yok demekte çok zor, günümüzde hala yeni fay hatlanrun bulunduğunu görüyoruz. Şu anda Gaziantep'te özellikle 1999 tarihinde yapılan konutlarda çok sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. 

Konutlar yeterince denetleniyor mu derseniz ondan çok emin değilim. Ama ben özellikle mühendis arkadaşlarımın yaptıklan konutlarda aldıkları eğitimin gereği olarak çok daha sağlam konutlar inşa ettiklerini biliyorum. Onun dışında yapılan konutlar için bir şey diyemem. 

Rant ve gelir düşünülen konutlarda sıkıntılar olduğunu hepimiz biliyoruz."


"FATMA ŞAHİN'E ÇOK İŞ DÜŞÜYOR"

"99'dan önce yapılan binaların çoğunda sorun var bunu hepimiz biliyoruz. Her şeyden önce Gaziantep'te ki konutların bir analizinin yapılması lazım. Konutlann analizi ile birlikte kalitesi ortaya çıkacaktır. Bunun için araştırma yapılmalı, bu nedenle büyükşehir belediyemizin bu konuya çok ağırlık vermesi lazım. 

Biliyorsunuz kentteki bazı bölgeler çok riskli, özellikle Karataş ve Sangüllük. 

Buraların zeminin çok sert olmadığını biliyoruz, buradaki binaların iyi analiz edilmesi lazım. Bunu yapan belediyeler var, Eskişehir Belediyesi bunu yaptı ve kalite derecelendirmesine gitti. 

Bu sistemle binalann yenilenmesinin de önü açılır. Bu konuda Fatma Şahine çok büyük görev düşüyor kendilerine de bilgi verdim, böyle bir çalışma yapacaklannı biliyorum ancak zamanını bilemiyoruz.


" İMO MECLİSTEN HANGİ KARARI NE İSTİYOR? "

Seçimlerden önce bizi ziyaret eden parti temsilcilerine hep aynı şeyi söyledik. İnşaat Mühendislerinin kanun hükmündeki kararnamelerinin ve görev alanlarının daraltılmasına karşı olduğumuzu belirttik. 

Özellikle hükümetin sivil toplum örgütlerini devre dışı bırakmak adı altında, mihendis arkadaşların odalanndan kopması sağlanıyor ve yönetmelikler yayınlanıyor. 

Biz oda olarak bütün bina projelerinin belediyeye mhsat olarak gitmeden önce odamızda inceliyorduk, ama son çıkan yönetmelikten sonra odamıza projelerin gelmeden direkt belediyelere gidip ruhsat aldıklannı biliyoruz. Buna rağmen biz Gaziantep'te özellikle ikili ilişkilerimizi kullanarak yerel yöneticilerimize bu konunun çok hassas bir konu olduğunu birebir anlatarak mümkün olduğunca zomnluluk olmamasına rağmen projelerin odamızda incelendikten sonra belediyeye ruhsat için gitmesini istedik. Sağolsunlar böyle bir çalışma yapıyoruz, projeler yüzde 90 oranında bizden geçmeden belediyeye gitmiyor. 

Ama bunun kanun hükmünde zorunluluğu kalmadı. Bununla ilgili eski hakkımızın tekrar verilmesini talep ettik. Odalar kaliteli bir yapının ortaya çıkması için süzgeç vazifesi gören sivil toplum örgütleri.


" İMAR RANTI AÇIKLAMASI "

İmar rantının olduğunu görmek mümkün. Belediyelerin meclis gündemini elinize aldığınızda her ay ada bazında imar tadilatlannın olduğunu görüyoruz. Eğer şehrin bir anayasası yoksa, herkes kendi bireysel düşüncesi etrafında plan değiştiriyorsa bundan zaten sağlıklı bir şehir çıkmaz." "50 YIL SONRASI DÜŞÜNÜLMELİ" "Gaziantep için acil eylem planı gerekse ilk üç madde, şehrin bütünlüğünü ele alarak komple bir imar planı yapılması laızm. Şehrin hangi bölgelerde yoğunlaşacağı hesaplanmalı ve 50 yıl sonrasının hesap edilmesi lazım. Bunu yapabilirsek çok farklı bir Gaziantep görebiliriz. 

Gaziantep'in artık ikinci bir göç dalgasını kaldıracak gücü yok. 5. Organize Sanayi'ye kadar yapıldı ancak 6. OSB burada olmamalı. Gaziantep'in bunu kaldıracak gücü yok. Bir organize daha yapılınca göç gelecek, o göçle birlikte gerek yapısal, gerek kültürel farklılıklar ortaya çıkıyor ve bu kentte yaşamak gittikçe zorlaşıyor. Şehrin hazmederek büyümesi lazım, yoksa sorunlarla boğuşuyoruz.


" GAZİANTEP İŞ GÜVENLİĞİNİ ÇÖZMÜŞ! "

İnşaat sektörü çok tehlikeli iş kollarından birisi. Biz iş güvenliği konusunda verdiğimiz seminerlerle bu konuya dikkat çekiyoruz ama bizim eğitmemizin dışında işçilerimizin eğitilmesi lazım. Devletin kurslar düzenlemesi lazım. O tedbirleri işçiler uygulamadıktan sonra sonuç elde edemeyiz. Bu konudaki denetimlerde sıkıntı olduğunu düşünüyorum ama ara ara STKların da bu denetimlere katılıp bilgi vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Ama Gaziantep bu sorunu büyük oranda çözdü."


"ASLAN PAYINI GAZİANTEP ALMALI"

"Gaziantep Türkiye'nin önemli bir ekonomik gücü. Ortadoğu'ya açılan en önemli kapıyız. Geçmişte bu durumun avantajlan yoktu ama şimdi inşaat sekötrünün o bölgelerde savaşların ardında yapacağı çok iş var. Şimdiden malzeme temini planlanmalı, bu yıkımın yapımında biz rol oynayacağız. Oradan en büyük payı bizim almamız lazım. Bu konudaki çalışmaların şimdiden planlanması gerektiğine inanıyorum.


Oluşum


Geri Dön