Meram'a 6 milyon metrekarelik tarım merkezi!
KONTARKÜM Başkanı Mehmet Çalmaz, Tarım ve Tarım makinaları Organize Sanayi Bölgesi projesinin Meram Bölgesinde yapılacağını ve 6 milyon metrekarelik bir alanda, Tarım ve tarım makinaları işiyle uğraşanları bir araya getireceklerini söyledi.
Meram dev bir projeye daha hazırlanıyor. Bölgede kurulacak Tarım ve Tarım Makinaları Organize Sanayi Bölgesiyle Konya gerçek anlamda "Bir Tarım Merkezi" olacak.
Yeni Sanayi Bölgesi ile ilgili gazetemize konuşan Konya Tarım Makineleri Kümeleşme Merkezi (KONTARKÜM) Başkanı Mehmet Çalmaz, sektörde başladıkları yeni oluşumla Konya'ya kurulması planlanan ve son aşamaya gelinen Tarım Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
KONTARKÜM' Ü KURUŞ AMACINIZ VE ÇALIŞMALARINIZ HAKKINDA BİLGİ ALABİLİRMİYİZ?
Ticari faaliyetler için bile olsa birlikte hareket etmenin verdiği giiciin farkındayız. Bu amaçla bu işten para kazanan arkadaşlarımızla ortak hareket etmek ve sorunlarımızı birlikte çözebilmek için olarak kümeleşmeye karar verdik. Bu amaçla Kontarküm'ü kurduk Kümeleşme bir tür dernek faaliyetleri olarak adlandırılabilir. Konya'da tarım makinaları zaten bir doğal küme halinde. 160 civarında ticaret odasında, meslek komitesinde üyemiz var. Konya'da irili ufaklı 300 tane tarım makinası veya makine parçaları üreten işletmeler var.
BU YAPILANMAYA İLGİ NASIL?
Biz bunları kümeleştirdik Ekonomi Bakanlığının ihtiyaç analiz raporunda incelemesinde potansiyel olarak resmi kümeleştirdik.45 tane resmi üyemiz var. Bende bu kümenin başkanıyım aynı zamanda yönetim kurulumuz var. Şimdi bazı çalışmalarımız var ve bu çalışmalarımızda önceliğimiz küme üyelerimizin şartları uygun olmadığı için ihtisas organizasyon bölgesi çalışmamız var, geçtiğimiz günlerde bu basında da çıktı" dedi.
FAALİYETLERİNİZ HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?
Bu birlikteliğin en önemli faaliyeti şu an itibariyle Meram Bölgesinde yapılacak Tarım ve Tarım makinaları Organize Sanayi Bölgesi projesi. 6 milyon metrekarelik bir alanda Tarım ve tarım makinaları işiyle uğraşanları bir araya getireceğiz. Bu konuyla ilgili son dönemde çok sık görüşmeler ve toplantılar yapılıyor.
Son aşamasına geldik inşallah. Konva ticaretine,Türkiye ticaretine büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. 2023 hedefleri için büyük katkı sağlayacak. Konya'yı gerçek anlamda bir tarım merkezi yapma yolunda atılmış büyük bir adım olacak.
Bizde Kontarkiim olarak bu yapılanmanın bir parçası olarak büyük gayret sarf ediyoruz. Sonuçta Türkiye ekonomisine böyle büyük bir kazançta bizimde katkımız olduğu için mutluyuz.
BU BÜYÜK BİRLİKTELİĞİN SAĞLAYACAĞI KATKILAR NELERDİR?
Amacımız ihracatı artırmak ve 2023'e katkı sunmak. Bizim buradaki amacımız Türkiye'de tarım makinalarının yüzde 65'ı tarım ihracav tının da yüzde 45'ini Konya yapıyor, ama burada tabi traktör de var tarım makinesi içinde. Amacımız ihracatı artırmak çünkü şuan biz ihracat ettiğimiz kadar da ithalat y yapıyoruz bu anlamda bu makineleri ortak bir küme oluşturmak istiyoruz.
Firmalar arası iş birliğini sağlamak var. İşletmelerimizin kurumsallaştırma çalışması var. Biz küme olarak Ekonomi Bakanlığı'na bir proje sunduk kabul edildi ve şuanda eğitim alıyoruz, işletmelerde kurumsallaşma eğitimi alıyoruz.
OSB konusuna dönmek istiyorum.
PROJENİN DETAYLARI HAKKINDA BİLGİLENDİRİR MİSİNİZ BİZİ?
OSB'vi kurmayı düşündüğümüz yer Çumra-Karaman yolu üzerinde. Meram Belediyesi sanayi bölgesi olarak değerlendirecek. Konya bu konuda tarım ve hayvancılık alanında ciddi bir atılım yapacak. Konya zaten hayvan et üretimi, süt üretimi konusunda bir numara diyebiliriz, coğrafi olarak büyük , işletmelerde çok fazla ve büyük olunca böyle bir başarı ortaya çıkıyor. Amacımız iki kümeyi tarım ve otomotiv makinaları kümesini birleştirmek. Devlet işlerinin özel sektörde olduğu gibi hızlı ilerlemiyor. Türkiye'nin makine ihracatı yüzde 25.1 artmış ihracat değeri 7.8 artmış sektörde 8.3 ihracat fazlası vermiştir.
22 grupta 6.siyer alıyor, değer artışında ise 2.sırada. Bu arazilerde 5-6 metre karelik yer var ama belediye size 4,5 milyon metrekarelik bir tahsis edelim. Bizim için şimdilik bu rakam yeter ama geleceğe dönük yeni gelen firmaların önü açılması için bunu söylüyoruz. ilk dilekçemizi Meram Belediyesi'ne sekizinci ayın 28'inde verdik çok hızlı yürümüyor bu işler devlet işleri özel işler gibi olmadığı için.
Bizim hedefimiz kurum olarak 2023'c katkı sunmak. Büyükşehir Belediyesi tarafından 100 bin metrekarelik bir planlama çalışması onaylandıktan sonra çalışmalara başlayacağız, geçtiğimiz günlerde her 15 günde bir toplanan bir kurul toplantısı oldu ve bunun eksileri artıları neler bununla ilgili konuşuldu.
DİĞER OSB'LERDEN FARKLI BİR YÖN OLACAK MI?
Hedeflerimiz büyük ve normal sanayi bölgelerinden farklı bir sistem uygulamak. "Burada arsayı tahsis ediyoruz arsa sahibi gönlüne göre üretim yapıyor. Biz burada toplu hareket etmeyi planlıyoruz.
Herkesin arsası belli, kullanması gereken alan belli, hepsini birlikte ihale edip birlikte hızlı üretim yapmak istiyoruz. 1 yıl içinde de bitirmeyi planlıyoruz. Ama belki 2 yıla da sarkabilir. Bu konuda TOKJ'nin pek sıcak bakmadığını öğrendik TOKI benim işim konut yapmaktır diyor, hükümet bana karakolda yaptırıyor, stadyumda yaptırıyor, ben her şeyi yapamam diyor" dedi.
PEKİ PROJE HANGİ AŞAMADA?
OSB'nin ne zaman biteceğini kesin bir tarih veremem çünkü biz 2012 yılında dilekçeyi ekonomi bakanlığına verdik bu sefer arsa temini sonra planı derken herşey çok kolay olmuyor. Çünkü büyük bir proje. Şuan bir sonuca yaklaştık gibi bir pozisyon var ama neler olacağını göreceğiz. Geçtiğimiz günlerde şehrin dinamikleri KOP Başkanı, Odalar, Başbakan danışmanı, Valilik, Konya Büyükşehir Belediyesi OSB için çalışıyor, sonuçları gözden geçiriyorlar ama kanunların çerçevesinde hareket ediyorlar. Ticaret Odası ve Borsada gayret sarf ediyorlar.
Mücadele ediyoruz hala umarım sonuca ulaşırız. Hedeflerimiz çok büyük.
HÜKÜMETİN BU TÜR GİRİŞİMLERE DESTEĞİNE YADA EKONOMİK ANLAMDA İCRAATLARINA NASIL BAKIYORSUNUZ?
Siyasi görüşler farklı olsa da ekonomik kalkınma noktasında mevcut hükümeti desteklemek gerek. Hükümetimizin bir çok konuda olduğu gibi ekonomide de büyük atılımları var. eskisine göre çok büyük gelişmeler sağladık. Ekonomik kalkınma noktasında hükümet desteklediğimizde bazı arkadaşlar eleştiriyorlar. Yani ülkemizin daha da gelişmesi ilerlemesi için neden desteklemeyelim ki.
Ortaya çıkan rakamlar her şeyi açıklıyor.
Akşehir'de bir satıcıyla karşılaştım bana şunu söyledi: "Ben ömrümde bu dönemdeki kadar para kazanmadım" dedi ama siyasi görüşüm farklı partiden. Yani şuan ki hükümete herkes oy vermesi de çok tuhaf olur ama yaptıklarını da, doğrularını görmek, söylemek gerekir.
Yeni Haber Gazetesi