22 / 11 / 2024
fuzul

Rıdvan Fadıloğlu: Şehitkamil'de 6 milyon metrekarelik yeni bir şehir kuruluyor!

Rıdvan Fadıloğlu: Şehitkamil'de 6 milyon metrekarelik yeni bir şehir kuruluyor!

Bakanlar Kurulu'nda onay aşamasında olan bu proje ile çarpık ve plansız yapılaşmanın önüne geçilerek, yeni modern yaşam alanları oluşturulacak. Şehitkamil'de 6 milyon metrekarelik yeni bir şehir kuruluyor...




Projeleri günün şartları ve vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda belirleyerek hayata geçirdiklerini ifade eden Şehitkâmil Belediye Başkam Rıdvan Fadıloğlu, "Görev süremiz boyunca sosyal hayatın gereklerini, sosyal devlet anlayışı ve sosyal belediyeciliğin tam manası ile yerine oturması adına görmüş olduğumuz eksikleri giderecek projelere yoğunlaştık" dedi. 


BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI GELİŞTİ 


"Türkiye son 10 yılda çok büyük bir gelişim kaydetti" diyen Başkan Fadıloğlu, Şehitkâmil Belediyesi olarak bu gelişmeler ışığında çalıştıklarını ifade ederek, "Merkezi hükümet tarafından gerçekleştirilen projelerin yanı sıra AK Parti belediyeciliği anlayışı, belediyecilik noktasında farklılığını ortaya koydu. Başbakanımızın belediyecilikten gelmiş olmasının yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nm devlet bakanlığından çıkıp sosyal yapıya bürünmesi ve bu bakanlığı da Gaziantepli Bakan Fatma Şahin'inyürütmesi devletin sosyal devlet anlayışını son dönemlerde çok daha ileri noktalara götürdü. Şimdilerde yönetim anlayışında merkezi yönetimden ziyade yerel yönetimlerin güçlendirilmesi adına bazı girişimler söz konusu. Biz de Şehitkâmil Belediyesi olarak bu girişimlerin altını doldurmaya çalıştık. Çalışmalarımızın temelinde, sosyal devlet ve sosyal belediyecilik adına vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayan, çözüm üreten işler var. Ekibimiz ile tüm projelerde buna dikkat ettik" dedi. 


YAŞAM STANDARDINI YÜKSELTMELİYİZ 


Şehir sorunlarının yüzde 90'mın 'Planlı şehirleşme' ile çözüme kavuşacağına dikkat çeken Fadıloğlu, kentsel dönüşüm ile sosyal dönüşümün birlikte gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti. 

Şehitkâmil'de geçmiş dönemde yüzde 60 oranında bir kaçak yapılaşma olduğunu belirten Başkan Fadıloğlu, "İnsanları bu bölgelerden direk imarlı bölgelere almak kolay bir süreç değil. Bu süreci doğru yürütebilmeniz için insanları kendi yaşam bölgelerinden ayırmadan kendi yaşam biçimlerine yönelik bir çözüm üretmeniz gerekiyor. Biz de bu yönde bir çalışmaya gittik" pe konuştu. 


DEZAVANTAJU BİR BÖLGEYİZ 


Şehitkâmil'in yapılaşma açısından çok şanslı olmadığını dile getiren Başkan Fadıloğlu bunun gerekçelerini şöyle anlattı: "Şehitkâmil, bir tarafta küçük sanayi sitesi bir tarafta OSB bir tarafta orman ve diğer tarafta ise üniversite ile sınırlanmış bir bölge. Yeni yaşam alanları oluştururken olayın ekonomik boyutlarına da dikkat etmek zorundasınız. Arsa değeri ne kadar düşük olursa bu • insanlara o kadar cazip imkânlar sunabilirsiniz. Kentsel dönüşümü mevcut yerinde yaptığınız takdirde zaten o bölgede yaşayan iniyorlar. Bunların hepsi birbirini etkileyen unsurlar". 


BELEDİYECİLİK KOLAY DEĞİL 


Dışardan alman hazır bir projenin şehre göre dizayn edilmesinin kolay olmadığının altını çizen Başkan Fadıloğlu," Son dönemde başbakanımız buna müdahale etti. TOKİ'nin yaptığı projelerde dahi yerel unsurların kullanılması gerektiği talimatını verdi. O nedenle her bölgenin kendine YENİ BİR ŞEHİR PLANLIYORUZ Banliyö projesinin detaylarını anlatan Fadıloğlu, "Burada  TOKİ  mantığı ile 12 katlı binalar değil 6 katı geçmeyecek şekilde binalar yapacağız. Çünkü yapılarda bir estetik kural ve oran olmalı. Bu modellemeyi yaparken insanların ulaşım akslarını da hesap etmek gerekir. Şehri bir bütün olarak ele aldığımızı düşünelim. Bu şehrin OSB'si kuzey bölgesinde ise Kuzeybatı veya kuzey doğuda bir yerleşim alanı yapacaksınız ki bu insanlar OSB'ye rahat ulaşabilsin. İddia ediyoruz OSB'de çalışanların hem mavi yakalısının hem de beyaz yakalısının ihtiyaçlarını karşılayacak, şehir merkezine hiç bir ihtiyaç duymayacak yerleşim yerleri elde etmek istiyoruz. Bunu da şehrin tüm ihtiyaçlarını hesap ederek başarabiliriz. Gaziantep sanayide ticarette gelişen bir şehir. Sanayide çalışanların sorunlarını çözebilirsek zaten memleketin yüzde 50'sinin sorununu çözmüş oluruz" dedi. 

bir nüfus söz konusu. Bu nüfusun daha rahat yaşayabilmesi için yolları genişletecek, yeni okul alanları, sosyal donatılar yapacak, yani mevcudun üzerine iki kat yük bindireceksiniz. Bu defa çok katlı yapılara döneceksiniz ki bınirfsanlar çok katlı yapıda oturmak istehas projelendirilmesi ve o bölgenin yaşam standartlarına göre ayarlanması gerektiğine dikkat çekti. Biz de planlamalarda buna özen gösteriyoruz. 5 yıllık süreç içerisinde bu noktada çok yol alamadık. Bunun nedeni arsa değerlerinin ilçemizde yüksek olması. 

Yerinde dönüşümün getirdiği sıkıntılara maruz kalmamak için de bundan sonraki hedefimiz banliyö şeklinde yaşam alanları kurmak. Şehircilikte en önemli unsur insanların ihtiyaçlarının yaşadıkları bölgelerde karşılanmasıdır. Şu ana kadar kamulaştırdığımız alanlarda acele ile çok katlı binalar yapmamamızın nedeni de buydu. Amacımız konut yapacaksak günün şartlarına göre en idealini yaparak, vatandaşlarımızın hayır duasını alabilmek. Belediyecilik kolay bir iş değil ama gerçekleştirdiğiniz hayırlı hizmetlerle dua alabileceğiniz çok önemli bir hizmet makamı" pe konuştu.

 

PLANU BÜYÜYECEĞİZ 


Bir sonraki seçim dönemini garantiye almak adına yapılacak projeleri etik bulmadığını dile getiren Başkan Fadıloğlu, "Karşımıza çıkacak aksaklıkları hesap ederek daha makro planlamalar yapmak gerektiğine inanıyoruz. Bu doğrultuda şehrin iki farklı bölgesinde geniş bir yaşam alanı kurmak için olur aldık. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Yaklaşık 6 milyon metrekarelik çok katlı olmayan konutlar yapacağız" dedi. 

Planlı bir şehirleşme ile ulaşım, güvenlik, yeşil alan ve çevre sorununun ortadan kaldırılabileceğini kaydeden Başkan Fadıloğlu, "Son dönemlerde yaptığımız imar planı revizyonlarında site şeklinde evlerin yapılmasını sağlamaktaki kastımız aslında belediyenin üzerindeki yükleri bertaraf etmekti. Bu şekildeki yapılar kendi yeşil alanı, sosyal donatısı, okulu ve otoparkını kendi üretecek, kendi gömülü konteynerleri ile yerinde ayrışmayı yaparak ekonomiye katkı sağlayacak. Bu planlamayı düzgün yaptığınızda birçok sorunu ortadan kaldırmış olacaksınız. Görevimize devam ettiğimiz takdirde köklü çözümlere yönelik planlamanın üzerinde duracağız. Bunun altını hazırladık. Bizim derdimiz yeni imar alanını alıp yüksek değerlere satmak değil. Vatandaşa oturabileceği yeri ne kadar ucuza verebilirsek biz o kadar kendimizi başarılı ilan ediyoruz. Bunun örneklerini yaşadık. 30 bin TL'ye 1+1,59 bine 2+1 sattık. Bu rakamlar bugün arsa değeri bile değil. Bunları gerçek ihtiyaç sahiplerinin alması için önlemler aldık. O evde oturma zorunluluğu getirdik. Planlı şehirleşme ile şehirdeki bütün sorunların ortadan kalkacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu. 


5 YIU BOŞ GEÇİRMEDİK 


Görevde kaldıkları süre içerisinde imar planlamalarına büyük önem verdiklerini belirten Başkan Fadıloğlu, "Planlı bir şehirleşme için çok yoğun bir çaba sarf ettik. Bundan sonra da bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Geride bıraktığımız 5 yılı boş geçirmedik. İbrahimli 2'nin o kadar uzamasının nedeni bu idi. 18 uygulaması yaparak belediyeye bir santimetre yer almadan, herkese malını mülkünü kendisine net olarak teslim etme noktasına geldik. Beylerbeyi bölgesinde yaptığımız düzenleme ile Büyükşehir Belediyesinden yetki aldık. Vatandaş gelmeden alt yapısını oluşturacak yapıyı hazırladık. Kontrol mekanizmasını çalıştırmak için önce planlama, devamında uygulama, kontrol ve akabinde vatandaşın oturacağı ideal mekânlar olmalı. 

Vatandaş o bölgeye yerleştiğinde okul alanı, sosyal tesisi, yeşil alanı hazır olacak ki 'insan' gibi yaşayabilsin. Geçmişte bu hatalar yapıldı. Yapılan hatalardan ders çıkararak öncelikli hedefimiz planlı yapılanına, makro planlama, ardından mikro planlama ile direkt ihtiyaçların tespit edildiği uygulamalar ile sonuca gidebilmek" dedi. 


PLANU BİR GAZİANTEP HAYAL EDİYORUZ 


Başkan Fadıloğlu, Şehitkâmil ilçesi olarak gelecekteki Gaziantep vizyonuna yönelik hayalini şöyle ifade etti: "2023 yılında şu anda çekmiş olduğumuz sıkıntılarda kurtulmuş, bütün sosyal donatı ihtiyaçlarını yerine getirmiş, çevresel değerlere önem veren, eğitimde belli noktayı aşan planlı bir Gaziantep hayal ediyoruz. Bunun için hedefimizi ortaya koyduk. O hedefe koşuyoruz". 


Hürriyet Ek


Geri Dön