07 / 05 / 2024

Merkez Bankası enflasyon verilerini açıkladı! Doğalgaz tüketimi açık ara önde...

Merkez Bankası enflasyon verilerini açıkladı! Doğalgaz tüketimi açık ara önde...

Merkez Bankası Kasım ayı enflasyon değerlendirmesini açıkladı. Yapılan değerlendirme kapsamında senelik enflasyonun gıda ve temel mal gruplarında düşerken, enerji başta olmak üzere diğer ana gruplarda yükseldiği açıklandı. İşte açıklanan veriler ve haberin detayları...



Merkez Bankası dün açıklanan enflasyon rakamlarından sonra kasım ayı fiyat gelişmeleri raporunu açıkladı. TÜİK'e göre kasım ayında aylık enflasyon yüzde 3,28, yıllık enflasyon yüzde 61,98 olarak gerçekleşti.

TCMB, enflasyon değerlendirmesin kapsamında ise doğalgaz faturalarının etkisine değindi. Değerlendirmede yıllık enflasyonun gıda ve temel mal gruplarında gerilerken, enerji başta olmak üzere diğer ana gruplarda yükseldiği kaydedildi. 


DOĞALGAZ VURGUSU YAPILDI

Enerji grubunda mevsimsel koşullara bağlı olarak tüketimin artmasıyla doğalgazda bedelsiz kullanım sınırının (ilk 25 metreküp) aşıldığını belirten TCMB doğalgaz kaleminden aylık tüketici enflasyonuna gelen etkinin tahminlerle uyumlu gerçekleşerek 1,01 puan olduğunu kaydetti.

Merkez'in enflasyon raporunda öne çıkan bölümler şöyle;

Tüketici rakamları kasımda yüzde 3,28 oranında artmış, yıllık enflasyon 0,62 puan yükselişle yüzde 61,98 olmuştur. Yıllık enflasyon gıda ve temel mal gruplarında gerilerken, enerji başta olmak üzere diğer ana gruplarda artmıştır. Enerji grubunda mevsimsel koşullara bağlı olarak tüketimin yükselmesi ile birlikte doğal gazda bedelsiz kullanım sınırı (ilk 25 metreküp) aşılmış ve doğal gaz kaleminden aylık tüketici enflasyonuna gelen etki tahminlerle uyumlu gerçekleşerek 1,01 puan olmuştur.

 Merkez Bankası enflasyon verilerini açıkladı! Doğalgaz tüketimi açık ara önde...

Doğal gazın aylık enflasyon üzerindeki katkısının aralık ayında zayıflayacağı öngörülmektedir. Doğal gaz etkisi hariç tutulduğunda ise tüketici fiyatları artış oranındaki yavaşlama eğilimi sürmüştür. Kasımda gıda grubunda taze meyve ve sebze fiyatları düşüş kaydederken, meyve ve sebze dışı gıdada fiyat artışları gücünü korumuştur. Temel mal grubu yıllık enflasyonu bu dönemde gerilemiş, dayanıklı tüketim malları fiyat artış oranındaki yavaşlama grup enflasyonunu kasım ayında da olumlu etkilemiştir.

Buna göre, hizmet grubunda ise aylık fiyat yükselişi güç kaybederken kira alt grubundaki yavaşlama dikkat çekmiştir. Kasım ayında üretici rakamları aylık artışı enerji kalemlerinin de etkisi ile bir miktar güçlenmiş, yıllık üretici enflasyonu düşük bazın da etkisi ile artış göstermiştir. 

Yeni yılda ne kadar doğalgaz faturası gelecek? Doğalgaz faturasında bu rakamı görmeye hazır olun!

Bedava doğalgaz uygulaması ne zaman sona erecek?

Doğalgaz faturasını azaltmak mümkün! Doğalgaz faturası düşürmek için ne yapılıyor?

Doğalgaz piyasasında 1000 metreküp gazın referans fiyatı 11 bin 877 lira 49 oldu


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön